Water is een van de belangrijkste onderwerpen tijdens het bezoek, van 21 tot 24 november, van premier Rutte aan Indonesië.

De Nederlandse delegatie bestaat naast de premier ook uit de ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu), Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu).

In het kielzog van de bewindslieden reizen ook meer dan 110 bedrijven en kennisinstellingen naar Indonesië, waaronder 54 uit de water en maritieme sector. De Topsector Water is vertegenwoordigd door haar Trekker Internationaal, William van Niekerk. "De belangen zijn groot en er staat veel op het spel," zegt hij. "Economisch omdat er in Indonesië een stevige groei wordt verwacht de komende jaren en ecologisch omdat dit land geconfronteerd wordt met grote uitdagingen als schoon water en kustbescherming."

Nederland en Indonesië werken al langer samen op waterdossiers. In april, tijdens het bezoek aan Nederland van de Indonesische president Joko Widodo, ondertekende minister Schultz een nieuw Memorandum of Understanding op maritiem gebied. Dat ging om een uitbreiding van de al bestaande samenwerking op het gebied van waterbeheer en kustontwikkeling. "De Nederlandse kennis wordt nu vooral ingezet in de strijd tegen overstromingen, vervuiling van rivieren en drinkwatertekorten. Van deze missie verwacht ik dat we goed kunnen laten zien wat de Nederlandse watersector als geheel in huis heeft. Bijvoorbeeld ook als het gaat om de ontwikkeling van klimaatbestendige steden of duurzame havens."

Tijdens het bezoek staan wateronderwerpen als kustbescherming en de grote problemen met plastic afval in zee op de agenda van gesprekken die minister Schultz van Haegen en staatssecretaris Klijnsma voeren met nationale, regionale en lokale Indonesische politici. De vertegenwoordigers van het bedrijfsleven doen mee aan verschillende seminars en congressen. "Dat zijn interessante kansen om bestaande relaties te verstevigen en goede discussies te voeren."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Heerlijk paniekartikel van onze klimaatreligie. Is er ook ruimte voor feiten, logica en wetenschap?
Heel ernstig is ook dat er nog altijd meer mensen overlijden ten gevolge van koude dan ten gevolge van hitte.
Vorig juli temperaturen van - 70 en lager op de Zuidpool. Het komt wel erg dichtbij zo.
https://www.accuweather.com/nl/aq/amundsen-scott-south-pole-station/2258520/july-weather/2258520?year=2022
Bidden dat Groenland weer ijsvrij en groen wordt zodat alles weer bij het oude blijft.
Dank. Mvrgr, Henk Timme
@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.