0
0
0
s2sdefault

De afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) Houtrust moet de duurzaamste zuivering van het Hoogheemraadschap van Delfland worden. Sinds deze week wordt het eerste groene gas geleverd aan het gasnet van Den Haag, voor de zomer volgt groene CO2.

Delfland wil in 2025 energieneutraal zijn en in 2050 klimaatneutraal. De vier afvalwaterzuiveringen spelen daarbij een belangrijke rol, vertelt woordvoerder Thecla den Hoed. "Voor het eerste doel proberen we meer energie op te wekken dan we zelf gebruiken, voor het tweede gaan we stevig terug in de CO2-uitstoot."

Op Harnaschpolder (Den Hoorn), de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie van Nederland, wordt biogas al omgezet naar groen gas, evenals op De Groote Lucht (Vlaardingen). Maar de volgende stap, het terugdringen van de CO2-emissie met 50 procent, gebeurt vooralsnog alleen op Houtrust.

Hiervoor wordt het gasvormige CO2 dat tijdens de opwekking van het biogas wordt geproduceerd, vloeibaar gemaakt. Jaarlijks moet dit meer dan 2000 ton groene CO2 opleveren, die kan worden gebruikt als voedingsstof in de (glas)tuinbouw en de voedsel- en drankenindustrie.

Eerste waterschap
Delfland is volgens de woordvoerder het eerste waterschap dat CO2 straks vloeibaar maakt. "Als het hier goed werkt, kijken we of het op onze andere installaties ook gaan toepassen." Voor De Groote Lucht loopt momenteel nog een verkenning naar de keuze tussen grootschalige renovatie of vervanging.

Op Houtrust werkt het hoogheemraadschap samen met beheerder Delfluent Services. Het groene gas wordt geleverd aan het gasnet van Stedin Netbeheer.

Hiervoor is een installatie gebouwd die het biogas, dat vrijkomt bij het vergisten van slib uit rioolwater, omzet naar gas van aardgaskwaliteit. Dit levert jaarlijks 1,9 miljoen kuub groen gas op, waarmee inwoners van Den Haag hun huizen kunnen verwarmen.

Groene stroom
Voor de eigen energievoorziening koopt Delfland groene stroom in, zegt Den Hoed. "We nemen zelf een klein beetje gas af om de gasgeneratoren iedere week een paar uur te laten draaien, zodat ze inzetbaar blijven als noodstroomvoorziening."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hoogheemraadschap van Delfland
Uitleg Delfluent Services over awzi Houtrust

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.