De afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) Houtrust moet de duurzaamste zuivering van het Hoogheemraadschap van Delfland worden. Sinds deze week wordt het eerste groene gas geleverd aan het gasnet van Den Haag, voor de zomer volgt groene CO2.
Delfland wil in 2025 energieneutraal zijn en in 2050 klimaatneutraal. De vier afvalwaterzuiveringen spelen daarbij een belangrijke rol, vertelt woordvoerder Thecla den Hoed. "Voor het eerste doel proberen we meer energie op te wekken dan we zelf gebruiken, voor het tweede gaan we stevig terug in de CO2-uitstoot."
Op Harnaschpolder (Den Hoorn), de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie van Nederland, wordt biogas al omgezet naar groen gas, evenals op De Groote Lucht (Vlaardingen). Maar de volgende stap, het terugdringen van de CO2-emissie met 50 procent, gebeurt vooralsnog alleen op Houtrust.
Hiervoor wordt het gasvormige CO2 dat tijdens de opwekking van het biogas wordt geproduceerd, vloeibaar gemaakt. Jaarlijks moet dit meer dan 2000 ton groene CO2 opleveren, die kan worden gebruikt als voedingsstof in de (glas)tuinbouw en de voedsel- en drankenindustrie.
Eerste waterschap
Delfland is volgens de woordvoerder het eerste waterschap dat CO2 straks vloeibaar maakt. "Als het hier goed werkt, kijken we of het op onze andere installaties ook gaan toepassen." Voor De Groote Lucht loopt momenteel nog een verkenning naar de keuze tussen grootschalige renovatie of vervanging.
Op Houtrust werkt het hoogheemraadschap samen met beheerder Delfluent Services. Het groene gas wordt geleverd aan het gasnet van Stedin Netbeheer.
Hiervoor is een installatie gebouwd die het biogas, dat vrijkomt bij het vergisten van slib uit rioolwater, omzet naar gas van aardgaskwaliteit. Dit levert jaarlijks 1,9 miljoen kuub groen gas op, waarmee inwoners van Den Haag hun huizen kunnen verwarmen.
Groene stroom
Voor de eigen energievoorziening koopt Delfland groene stroom in, zegt Den Hoed. "We nemen zelf een klein beetje gas af om de gasgeneratoren iedere week een paar uur te laten draaien, zodat ze inzetbaar blijven als noodstroomvoorziening."
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hoogheemraadschap van Delfland
Uitleg Delfluent Services over awzi Houtrust
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.