secundair logo knw 1

De afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) Houtrust moet de duurzaamste zuivering van het Hoogheemraadschap van Delfland worden. Sinds deze week wordt het eerste groene gas geleverd aan het gasnet van Den Haag, voor de zomer volgt groene CO2.

Delfland wil in 2025 energieneutraal zijn en in 2050 klimaatneutraal. De vier afvalwaterzuiveringen spelen daarbij een belangrijke rol, vertelt woordvoerder Thecla den Hoed. "Voor het eerste doel proberen we meer energie op te wekken dan we zelf gebruiken, voor het tweede gaan we stevig terug in de CO2-uitstoot."

Op Harnaschpolder (Den Hoorn), de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie van Nederland, wordt biogas al omgezet naar groen gas, evenals op De Groote Lucht (Vlaardingen). Maar de volgende stap, het terugdringen van de CO2-emissie met 50 procent, gebeurt vooralsnog alleen op Houtrust.

Hiervoor wordt het gasvormige CO2 dat tijdens de opwekking van het biogas wordt geproduceerd, vloeibaar gemaakt. Jaarlijks moet dit meer dan 2000 ton groene CO2 opleveren, die kan worden gebruikt als voedingsstof in de (glas)tuinbouw en de voedsel- en drankenindustrie.

Eerste waterschap
Delfland is volgens de woordvoerder het eerste waterschap dat CO2 straks vloeibaar maakt. "Als het hier goed werkt, kijken we of het op onze andere installaties ook gaan toepassen." Voor De Groote Lucht loopt momenteel nog een verkenning naar de keuze tussen grootschalige renovatie of vervanging.

Op Houtrust werkt het hoogheemraadschap samen met beheerder Delfluent Services. Het groene gas wordt geleverd aan het gasnet van Stedin Netbeheer.

Hiervoor is een installatie gebouwd die het biogas, dat vrijkomt bij het vergisten van slib uit rioolwater, omzet naar gas van aardgaskwaliteit. Dit levert jaarlijks 1,9 miljoen kuub groen gas op, waarmee inwoners van Den Haag hun huizen kunnen verwarmen.

Groene stroom
Voor de eigen energievoorziening koopt Delfland groene stroom in, zegt Den Hoed. "We nemen zelf een klein beetje gas af om de gasgeneratoren iedere week een paar uur te laten draaien, zodat ze inzetbaar blijven als noodstroomvoorziening."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hoogheemraadschap van Delfland
Uitleg Delfluent Services over awzi Houtrust

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John