secundair logo knw 1

De afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) Houtrust moet de duurzaamste zuivering van het Hoogheemraadschap van Delfland worden. Sinds deze week wordt het eerste groene gas geleverd aan het gasnet van Den Haag, voor de zomer volgt groene CO2.

Delfland wil in 2025 energieneutraal zijn en in 2050 klimaatneutraal. De vier afvalwaterzuiveringen spelen daarbij een belangrijke rol, vertelt woordvoerder Thecla den Hoed. "Voor het eerste doel proberen we meer energie op te wekken dan we zelf gebruiken, voor het tweede gaan we stevig terug in de CO2-uitstoot."

Op Harnaschpolder (Den Hoorn), de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie van Nederland, wordt biogas al omgezet naar groen gas, evenals op De Groote Lucht (Vlaardingen). Maar de volgende stap, het terugdringen van de CO2-emissie met 50 procent, gebeurt vooralsnog alleen op Houtrust.

Hiervoor wordt het gasvormige CO2 dat tijdens de opwekking van het biogas wordt geproduceerd, vloeibaar gemaakt. Jaarlijks moet dit meer dan 2000 ton groene CO2 opleveren, die kan worden gebruikt als voedingsstof in de (glas)tuinbouw en de voedsel- en drankenindustrie.

Eerste waterschap
Delfland is volgens de woordvoerder het eerste waterschap dat CO2 straks vloeibaar maakt. "Als het hier goed werkt, kijken we of het op onze andere installaties ook gaan toepassen." Voor De Groote Lucht loopt momenteel nog een verkenning naar de keuze tussen grootschalige renovatie of vervanging.

Op Houtrust werkt het hoogheemraadschap samen met beheerder Delfluent Services. Het groene gas wordt geleverd aan het gasnet van Stedin Netbeheer.

Hiervoor is een installatie gebouwd die het biogas, dat vrijkomt bij het vergisten van slib uit rioolwater, omzet naar gas van aardgaskwaliteit. Dit levert jaarlijks 1,9 miljoen kuub groen gas op, waarmee inwoners van Den Haag hun huizen kunnen verwarmen.

Groene stroom
Voor de eigen energievoorziening koopt Delfland groene stroom in, zegt Den Hoed. "We nemen zelf een klein beetje gas af om de gasgeneratoren iedere week een paar uur te laten draaien, zodat ze inzetbaar blijven als noodstroomvoorziening."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hoogheemraadschap van Delfland
Uitleg Delfluent Services over awzi Houtrust

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....
Doekjes niet meer produceren. De mensen luisteren toch niet . In de Vinex- wijken was en is dit een groot probleem.