secundair logo knw 1

De verkiezing van het beste H2O vakartikel van het jaar is gewonnen door Wolter Siegers, Roberta Hofman (beiden KWR), Bart Joosse (waterschap Brabantse Delta), René Bouwman (Feralco) en Ronny Theune (Aquaminerals). Zij schreven het winnende artikel ‘Hergebruik van waterijzer uit drinkwaterzuivering voor fosfaatverwijdering’. Duidelijk geschreven, goed opgezet, compact en gericht op de toepassing, aldus de jury.

De prijs werd vandaag uitgereikt door Bas van der Wal, projectcoördinator bij STOWA tijdens een bijeenkomst op het onderzoekstinstituut KWR in Nieuwegein. De jury bestaande uit Idsart Dijkstra (vz), Maarten Spijker, Jacqueline de Danschutter, Rob Immink, Berend Reitsma en Bas van der Wal kreeg een longlist van 12 artikelen en beoordeelde de bijdragen aan de hand van de criteria: goed geschreven, diepgang, vernieuwend, bruikbaar in praktijk.

De kwaliteit van de bijdragen was gemiddeld genomen goed, zo vertelde Van der Wal, maar er waren drie artikelen die er uitsprongen. Twee daarvan eindigden op de gedeelde tweede plaats:

- ‘Een veelbelovende nieuwe methode om met ozon medicijnresten in rwzi-effluent om te zetten’, geschreven door Tonke van de Pol (ELIQUO-W&E), Maaike Hoekstra (HHNK), Martin Spruijt (PWNT), Jeremy Versteegh (HHNK) en Ronald Koolen (HHNK). Naar het oordeel van de jury een vernieuwend en veelbelovend onderzoek. ‘Het artikel is prettig leesbaar, bevat duidelijke grafieken en geeft handvatten voor verdere toepassing’.

- ‘Blauwalgen duurzaam verdwenen na watersysteemherstel in de Groote Melanen’, geschreven door Guido Waajen, Simon Hofstra (waterschap Brabantse Delta), René van de Sande (gemeente Bergen op Zoom), Miquel Lürling (Wageningen Universiteit). Een wat lang, maar lekker leesbaar artikel dat de waarde van een watersysteemanalyse onderstreept en een succesvolle toepassing beschrijft van een aantal goed uitvoerbare maatregelen, aldus de jury.

In het winnende artikel staat hergebruik van waterijzer als vlokmiddel in de afvalwaterzuivering centraal. De jury stelt: “De techniek die beschreven wordt is niet nieuw. Een aantal jaren geleden is de techniek als onpraktisch en niet rendabel beoordeeld. De tijden zijn echter veranderd. De kosten-batenverhouding is inmiddels gewijzigd. De inzet van ijzerslib uit de drinkwaterzuivering voor fosfaatverwijdering in de afvalwaterzuivering blijkt inmiddels goed mogelijk. Vervolgonderzoek is nog wel nodig.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.