secundair logo knw 1

“Rioolwaterzuiveringen zijn een schatkist van zoet water. Daar kun je meer mee dan nu gebeurt”, zegt Ton van Remmen, ceo van het waterzuiveringsbedrijf Van Remmen UV Technology in Wijhe. “Dan is het toch merkwaardig dat we bezig zijn met meer water uit de bodem pompen, omdat we een tekort hebben aan drinkwater?”

Van Remmen doet zijn uitspraak in een nieuwe aflevering van de H2O-podcast ‘De Toekomst van ons Water’. In het tweegesprek licht hij zijn kritiek toe die hij in een recent opiniestuk met collega Jan Willem Meisen uitte op het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om het dreigende drinkwatertekort met name op te lossen door de waterwinning uit te breiden.

We moeten water slimmer gebruiken, zegt Van Remmen. En geef daarbij ruimte aan innovatieve zuiveringstechnieken, voegt hij eraan toe. Tot dusverre merkt hij op dit vlak vooral ‘weerstand en gebrek aan lef’ bij de waterschappen. “Nieuwe ongewenste stoffen in ons water vragen om nieuwe innovatieve technieken om ze te verwijderen. Als je dat spannend vindt, zeg dat dan van tevoren. Als je leert fietsen, gaat het ook niet in een keer vanzelf.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?