secundair logo knw 1

In de nieuwe podcast ‘De toekomst van ons water’ laat H2O mensen aan het woord die het verschil maken in de waterwereld. In de eerste aflevering praat Wim Eikelboom met milieuwetenschapper en klimaatonderzoeker Marjolijn Haasnoot. Ze roept op tot meer leiderschap.

Aanleiding is het discussiestuk dat Haasnoot (Deltares, Universiteit Utrecht) met Heleen de Coninck (TU Eindhoven) eind vorig jaar publiceerde. Daarin doen ze de oproep om meer samenhang te brengen tussen tussen maatregelen in het opvangen van klimaatverandering (adaptatie) en maatregelen om de opwarming van de aarde te beperken (mitigatie).

Dreigende overstromingen door overvloedige regenval drukken ons opnieuw met de neus op de feiten: we werken ons als Nederland in de nesten als we bij onze bouw- en inrichtingsplannen geen rekening houden met waterproblemen die ons te wachten staan als gevolg van klimaatverandering.

Haasnoot ziet het als een bewijs dat het roer om moet. Zij geeft daartoe met De Coninck een aanzet in het discussiestuk dat ze schreef op uitnodiging van het Deltaprogramma. In de podcast stelt Haasnoot dat er leiderschap nodig is om Nederland voor te bereiden op klimaatverandering.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.