Maak van alle uiterwaarden tussen de dijken van de grote rivieren natuur. Dat is de oproep van het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling. Beide natuurorganisaties breken een lans voor meer riviernatuur met het oog op het overheidsprogramma Integraal Riviermanagement, waarin plannen worden gesmeed om alle rivieren weerbaarder te maken voor klimaatverandering. Bas Roels - rivierexpert bij het Wereld Natuur Fonds - geeft uitleg in de nieuwe aflevering van H2O Podcast ‘De toekomst van ons water’.

Volgens Roels van het Wereld Natuur Fonds is natuur een ondergeschoven kindje in het programma Integraal Rivier Management. “Natuurontwikkeling is te veel een sluitpost in het denken over een veilig en vitaal riviersysteem voor de toekomst”, zegt hij. “Alle accent ligt op hoogwaterveiligheid en bevaarbaarheid. Wij zeggen: maak de natuur tot bondgenoot. Met vergroting van het areaal riviernatuur haalt Nederland bovendien de wettelijke natuurdoelen en vergroot het de leefbaarheid.”

Als alle uiterwaarden tot spontane riviernatuur worden omgevormd, hoeft dat de hoogwaterveiligheid niet in de weg te staan, benadrukt Roels. Het Wereld Natuur Fonds liet onderzoeksbureau HKV Lijn in Water een doorrekening maken welke waterstandsverhoging te verwachten is als alle uiterwaarden natuurlijk zijn ingericht. “Netto is sprake van een waterstandsdaling, met hier en daar een uitzondering van stijgende waterstanden”, zegt Roels.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.