0
0
0
s2smodern

Het lukt steeds beter om de muskusrattenpopulatie in Nederland tot de grens met Duitsland terug te dringen. Dat concluderen de vier noordelijke grenswaterschappen op grond van de nieuwste cijfers.

Het afgelopen jaar vingen zij, geheel in lijn met de landelijke trend, opnieuw minder muskusratten dan in het jaar daarvoor. De vangsten daalden van in totaal 15.645 in 2018 naar 12.721 in 2019, een daling van bijna 19 procent. Dat komt voornamelijk doordat er ook minder muskusratten zijn.

Alleen bij waterschap Hunze en Aa’s ging het aantal vangsten omhoog: van 2.593 naar 4.058, een stijging van ruim 56 procent.

henk van der steenHenk van der SteenRegionaal coördinator muskus- en beverrattenbestrijding Henk van der Steen heeft daar wel een verklaring voor. ''Wij hebben de bestrijding eind 2011 overgenomen van de provincie Groningen’’, vertelt hij. ''Daar hebben we nog een inhaalslag te maken. We werken nu van de schone gebieden in Drenthe naar de Duitse grens in Groningen. In die regio hebben we enorm veel gevangen.’’

Samen een gebied in
Hunze en Aa’s werkt voor de bestrijding van muskus- en beverratten samen met de andere noordelijke grenswaterschappen Noorderzijlvest, WDODelta en Vechtstromen. ‘’We helpen elkaar met grote vangacties’’, aldus Van der Steen. ''Een paar keer per jaar gaan we samen een gebied in. Dat werkt perfect. We leren van elkaar en we worden er allemaal beter van.’’

In de meeste regio’s waren de waterschappen al langer verantwoordelijk voor de bestrijding van de invasieve exoten, die met name vanuit Duitsland ons land binnendringen. In 2011 is dit ook per wet geregeld.

Muskusratten graven gangen en holen in dijken en oevers en vormen daarmee een gevaar voor de waterveiligheid. Nederland wil de populatie zo klein mogelijk houden, zodat de schade beheersbaar is.

Beverratten
In juni 2019 is tijdens een ledenvergadering van de Unie van Waterschappen besloten om de muskusrattenpopulatie in Nederland daadwerkelijk terug te dringen tot aan de grens met Duitsland. Het duurt naar verwachting twaalf tot vijftien jaar om dit te bereiken.

Met de beverrattenpopulatie is dit al bijna gelukt. Hunze en Aa’s ving er vorig jaar nog 132, Vechtstromen 188, Noorderzijlvest 1 en WDODelta geen enkele.

Van der Steen verwacht het komende jaar in het gebied van Hunze en Aa’s ook een ''forse daling’’ van het aantal gevangen muskusratten. Maar controle in de grensstreek zal nodig blijven, waarschuwt hij. Omdat de bestrijding in Duitsland anders geregeld is, blijft de instroom groot.

Parlement Hannover
In de deelstaat Niedersachsen worden muskusrattenvangers ‘per staart’ betaald. Beverratten gelden als jachtwild, waarvoor dus jagers ingezet moeten worden.

Gesprekken over en weer hebben tot nog toe niets opgeleverd. ''Een delegatie van de Unie van Waterschappen mocht afgelopen najaar het parlement in Hannover adviseren: haal de beverrat uit de jacht weg. Maar dat voorstel heeft het jammer genoeg niet gehaald.’’

De Unie van Waterschappen komt volgende week met de landelijke cijfers over 2019. In 2018 werden er in heel Nederland 53.511 muskusratten gevangen.

 

MEER INFORMATIE
Persbericht Noorderzijlvest + tabellen
Muskusratten worden teruggedrongen tot de landsgrens
Muskusrattenvangst opnieuw afgenomen, maar moet naar nul

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.