0
0
0
s2smodern

Het lukt steeds beter om de muskusrattenpopulatie in Nederland tot de grens met Duitsland terug te dringen. Dat concluderen de vier noordelijke grenswaterschappen op grond van de nieuwste cijfers.

Het afgelopen jaar vingen zij, geheel in lijn met de landelijke trend, opnieuw minder muskusratten dan in het jaar daarvoor. De vangsten daalden van in totaal 15.645 in 2018 naar 12.721 in 2019, een daling van bijna 19 procent. Dat komt voornamelijk doordat er ook minder muskusratten zijn.

Alleen bij waterschap Hunze en Aa’s ging het aantal vangsten omhoog: van 2.593 naar 4.058, een stijging van ruim 56 procent.

henk van der steenHenk van der SteenRegionaal coördinator muskus- en beverrattenbestrijding Henk van der Steen heeft daar wel een verklaring voor. ''Wij hebben de bestrijding eind 2011 overgenomen van de provincie Groningen’’, vertelt hij. ''Daar hebben we nog een inhaalslag te maken. We werken nu van de schone gebieden in Drenthe naar de Duitse grens in Groningen. In die regio hebben we enorm veel gevangen.’’

Samen een gebied in
Hunze en Aa’s werkt voor de bestrijding van muskus- en beverratten samen met de andere noordelijke grenswaterschappen Noorderzijlvest, WDODelta en Vechtstromen. ‘’We helpen elkaar met grote vangacties’’, aldus Van der Steen. ''Een paar keer per jaar gaan we samen een gebied in. Dat werkt perfect. We leren van elkaar en we worden er allemaal beter van.’’

In de meeste regio’s waren de waterschappen al langer verantwoordelijk voor de bestrijding van de invasieve exoten, die met name vanuit Duitsland ons land binnendringen. In 2011 is dit ook per wet geregeld.

Muskusratten graven gangen en holen in dijken en oevers en vormen daarmee een gevaar voor de waterveiligheid. Nederland wil de populatie zo klein mogelijk houden, zodat de schade beheersbaar is.

Beverratten
In juni 2019 is tijdens een ledenvergadering van de Unie van Waterschappen besloten om de muskusrattenpopulatie in Nederland daadwerkelijk terug te dringen tot aan de grens met Duitsland. Het duurt naar verwachting twaalf tot vijftien jaar om dit te bereiken.

Met de beverrattenpopulatie is dit al bijna gelukt. Hunze en Aa’s ving er vorig jaar nog 132, Vechtstromen 188, Noorderzijlvest 1 en WDODelta geen enkele.

Van der Steen verwacht het komende jaar in het gebied van Hunze en Aa’s ook een ''forse daling’’ van het aantal gevangen muskusratten. Maar controle in de grensstreek zal nodig blijven, waarschuwt hij. Omdat de bestrijding in Duitsland anders geregeld is, blijft de instroom groot.

Parlement Hannover
In de deelstaat Niedersachsen worden muskusrattenvangers ‘per staart’ betaald. Beverratten gelden als jachtwild, waarvoor dus jagers ingezet moeten worden.

Gesprekken over en weer hebben tot nog toe niets opgeleverd. ''Een delegatie van de Unie van Waterschappen mocht afgelopen najaar het parlement in Hannover adviseren: haal de beverrat uit de jacht weg. Maar dat voorstel heeft het jammer genoeg niet gehaald.’’

De Unie van Waterschappen komt volgende week met de landelijke cijfers over 2019. In 2018 werden er in heel Nederland 53.511 muskusratten gevangen.

 

MEER INFORMATIE
Persbericht Noorderzijlvest + tabellen
Muskusratten worden teruggedrongen tot de landsgrens
Muskusrattenvangst opnieuw afgenomen, maar moet naar nul

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.