0
0
0
s2smodern

Dijken met getijdenzand in de ondergrond hoeven mogelijk minder vaak te worden versterkt vanwege het risico op piping en dat kan een aanzienlijke besparing opleveren. Een grote praktijktest in de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder moet uitwijzen of dit daadwerkelijk zo is. Voor de risicoanalyse wordt een 3D-grondwaterstromingsmodel gemaakt.

De proef wordt uitgevoerd door kennisinstituut Deltares en geotechnisch specialist Fugro in opdracht van waterschap Hollandse Delta. Zij hebben op basis van bodemopbouw en eigenschappen van de ondergrond een testlocatie op de zeedijk in de Hedwigepolder geselecteerd en zijn nu bezig om de proefopstelling te bepalen. De dijk heeft geen functie meer, waardoor de test met piping er zonder bezwaar kan worden gehouden. De resultaten zullen in 2022 bekend zijn.

Risico op piping exacter bepaald
Piping is een van de faalmechanismen waarop waterkeringen worden beoordeeld. Het gaat om het ontstaan van kanaaltjes in de zandige ondergrond waar water doorheen sijpelt. Een grotere waterstroom die zand meevoert, kan een dijk dan ernstig verzwakken. De huidige rekenregels zijn gebaseerd op rivierzand, maar door de zee aangevoerd zand is mogelijk minder gevoelig voor piping. De resultaten van een vorig jaar gehouden kleinere praktijkproef met getijdenzand in Friesland wijzen daar al op.

De bedoeling is om in de Hedwigepolder het risico op piping exacter te bepalen. Aan de hand daarvan hoeven mogelijk minder kilometers dijk met getijdenzand versterkt te worden of dijken minder breed te worden uitgevoerd dan eerder gedacht. Dit kan volgens waterschap Hollandse Delta een besparing van naar schatting 100 miljoen euro voor heel Nederland betekenen. Ook zouden milieulasten aanzienlijk kunnen worden verlaagd, omdat er minder ruimte en materiaal nodig is voor dijkversterking.

Doorlatendheid van getijdenzand gemeten
Een belangrijk aspect is de doorlatendheid van het getijdenzand. Fugro gaat dit meten met behulp van de zelf ontwikkelde AMPT-sondeertechniek. De afkorting staat voor anisotrope mini-pompproef. De techniek is een aanvulling op Hydraulic Profiling Tool of HPT-sonderingen.

Voordeel van deze methode is volgens Fugro dat de opbouw van de ondergrond veel gedetailleerder in beeld komt. Dit zorgt voor een natuurgetrouw digitaal 3D-model van de ondergrond. Deltares gebruikt de meetgegevens om een 3D-grondwaterstromingsmodel te maken, dat een nauwkeurig inzicht biedt in de waterstromen door het zandpakket. De verwachting is dat dit leidt tot betere resultaten bij de piping-risicoanalyse.

De proef maakt onderdeel uit van het Living Lab Hedwige-Prosperpolder. Deze in Nederland en Vlaanderen gelegen polder wordt teruggegeven aan de natuur en is daarom zeer geschikt voor zulke experimenten. Waterschap Hollandse Delta krijgt voor de pipingproef een subsidie van 5 miljoen euro vanuit de Kennis- en Innovatieagenda van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: aankondiging praktijktest
H2O Actueel: resultaten Friese proef
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.