0
0
0
s2smodern

Van 25 tot 29 september vindt de grootste crisisoefening plaats sinds het hoogwater van 1995. Vijf waterschappen, drie veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en Defensie zijn betrokken bij ‘Deining & Doorbraak’.

 Het hoogwater van 1995, waarbij een kwart miljoen mensen langs de grote rivieren moesten worden geëvacueerd, blijft een “indrukwekkend ijkpunt”, zegt dijkgraaf Roelof Bleker namens de waterschappen Drents-Overijsselse Delta, Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Stichtse Rijnlanden en Rivierenland. “Sindsdien is er veel veranderd in zowel de veiligheid en versterking van de dijken als in de crisisbeheersing.”

In ‘Deining & Doorbraak’ oefenen de vijf waterschappen, de veiligheidsregio’s Gelderland Midden, Utrecht, IJsselland en Noord- en Oost Gelderland, Rijkswaterstaat en Defensie voor het eerst gezamenlijk en met een gedeeld crisismanagementsysteem.

De oefening begint op maandag 25 september met een bericht over een hoge waterstand bij Lobit. De rest van de week wordt geoefend met de gevolgen daarvan. Zo inspecteert een duizend man sterk ‘dijkleger’ van medewerkers van de waterschappen en Defensie op woensdag 27 september in totaal 1147 kilometer aan rivierdijken. Achter die dijken wonen en werken ruim vier miljoen mensen.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.