secundair logo knw 1

Van 25 tot 29 september vindt de grootste crisisoefening plaats sinds het hoogwater van 1995. Vijf waterschappen, drie veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en Defensie zijn betrokken bij ‘Deining & Doorbraak’.

 Het hoogwater van 1995, waarbij een kwart miljoen mensen langs de grote rivieren moesten worden geëvacueerd, blijft een “indrukwekkend ijkpunt”, zegt dijkgraaf Roelof Bleker namens de waterschappen Drents-Overijsselse Delta, Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Stichtse Rijnlanden en Rivierenland. “Sindsdien is er veel veranderd in zowel de veiligheid en versterking van de dijken als in de crisisbeheersing.”

In ‘Deining & Doorbraak’ oefenen de vijf waterschappen, de veiligheidsregio’s Gelderland Midden, Utrecht, IJsselland en Noord- en Oost Gelderland, Rijkswaterstaat en Defensie voor het eerst gezamenlijk en met een gedeeld crisismanagementsysteem.

De oefening begint op maandag 25 september met een bericht over een hoge waterstand bij Lobit. De rest van de week wordt geoefend met de gevolgen daarvan. Zo inspecteert een duizend man sterk ‘dijkleger’ van medewerkers van de waterschappen en Defensie op woensdag 27 september in totaal 1147 kilometer aan rivierdijken. Achter die dijken wonen en werken ruim vier miljoen mensen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.