secundair logo knw 1

Van 25 tot 29 september vindt de grootste crisisoefening plaats sinds het hoogwater van 1995. Vijf waterschappen, drie veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en Defensie zijn betrokken bij ‘Deining & Doorbraak’.

 Het hoogwater van 1995, waarbij een kwart miljoen mensen langs de grote rivieren moesten worden geëvacueerd, blijft een “indrukwekkend ijkpunt”, zegt dijkgraaf Roelof Bleker namens de waterschappen Drents-Overijsselse Delta, Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Stichtse Rijnlanden en Rivierenland. “Sindsdien is er veel veranderd in zowel de veiligheid en versterking van de dijken als in de crisisbeheersing.”

In ‘Deining & Doorbraak’ oefenen de vijf waterschappen, de veiligheidsregio’s Gelderland Midden, Utrecht, IJsselland en Noord- en Oost Gelderland, Rijkswaterstaat en Defensie voor het eerst gezamenlijk en met een gedeeld crisismanagementsysteem.

De oefening begint op maandag 25 september met een bericht over een hoge waterstand bij Lobit. De rest van de week wordt geoefend met de gevolgen daarvan. Zo inspecteert een duizend man sterk ‘dijkleger’ van medewerkers van de waterschappen en Defensie op woensdag 27 september in totaal 1147 kilometer aan rivierdijken. Achter die dijken wonen en werken ruim vier miljoen mensen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.