De tests die waterschap Vallei en Veluwe momenteel verricht om NEO-alginaat terug te winnen uit afvalwater verlopen succesvol. NEO-alginaat is afkomstig uit het slib dat achterblijft na de zuivering van afvalwater. Uiteindelijk wil Vallei en Veluwe kunstmest winnen uit het alginaat en vervolgens verkopen.

NEO-alginaat (met zuiveringstechnologie Nereda Opgewekt-Alginaat) is volgens Yvonne Vlek van waterschap Vallei en Veluwe een duurzame grondstof. "Het kan water zowel vasthouden als afstoten en is een product met veel toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in de tuinbouw, de papier- en de betonindustrie."

Het terugwinnen van NEO-alginaat uit afvalwater vindt plaats binnen het Nationaal Alginaat OntwikkelingsProgramma. Dit is een samenwerkingsverband van waterschappen, de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV en de TU Delft.

De korte testfase loopt nu een maand en is bijna afgerond. De testen werden uitgevoerd om erachter te komen wat de beste manier is om alginaat uit het water terug te winnen. "De resultaten gaan we de komende twee jaar gebruiken bij de planning en bouw van twee alginaatfabrieken, in Zutphen en Epe," zegt Vlek. "Door alginaat terug te winnen en te verkopen, willen bijdragen aan de ontwikkeling van de circulaire economie."

De alginaatfabriek in Epe zal ingericht zijn op het verwerken van NEO-alginaat tot kunstmestkorrels. Om het product op de markt te kunnen brengen, zal de overheid nog wel aanpassingen aan de wet- en regelgeving moeten doen. "Herwonnen grondstoffen uit afvalwater moeten aan strengere eisen voldoen als primaire grondstoffen. Als waterschap pleiten we er dan ook voor om herwonnen grondstoffen dezelfde status te geven als primaire grondstoffen. Alleen dan is de ambitie van het rijk realistisch om Nederland in 2050 circulair te maken."

In de april-uitgave van H2O magazine staat een uitgebreide reportage over de winning én vermarkting van NEO-alginaat.


Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!