secundair logo knw 1

Bassin waar straks ruim 6.000 zonnepanelen drijven (foto projectsite)

In een gietwaterbassin in de Gelderse gemeente Lingewaard liggen binnenkort ruim zesduizend zonnepanelen, die zeshonderd huishoudens van stroom voorzien. Het gaat om het grootste drijvende zonnepark in Nederland.

Het initiatief voor het project komt van een groep burgers die zich hebben verenigd in de Coöperatie Lingewaard Energie. Zij melden dat de financiering rond is, zodat met de bouw van het drijvende zonnepark kan worden begonnen. Een deel van het geld is binnengehaald door crowdfunding onder inwoners van Lingewaard. Verder is onder meer een SDE+ subsidie verstrekt in het kader van stimulering van duurzame energieproductie. Het bedrijf Tenten Solar realiseert het zonnepark en gaat het ook beheren.

Het zonnepark komt te liggen in het centrale gietwaterbassin in het tuinbouwgebied Bergerden bij Bemmel (gemeente Lingewaard). De in totaal 6.150 zonnepanelen bestrijken een oppervlakte van anderhalf hectare, zeg maar drie voetbalvelden. Zij zullen jaarlijks ruim 1,8 miljoen kilowattuur aan groene stroom produceren. Daarmee gaat het om het grootste drijvende zonnepark in ons land.

Volgens de initiatiefnemers leveren zonnepanelen op water meer elektriciteit op dan zonnepanelen op daken of grond. Dat komt door de weerkaatsing van het zonlicht op water en het natuurlijke koelende effect van water. Ook zijn de panelen in water beter beschermd tegen vandalisme. De tuinders die het water van het bassin voor hun gewassen gebruiken, hebben eveneens voordeel van het project omdat minder water verdampt. De bedoeling is dat de zonnepanelen 25 jaar blijven liggen.

Meer informatie op de projectsite

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/