secundair logo knw 1

Bassin waar straks ruim 6.000 zonnepanelen drijven (foto projectsite)

In een gietwaterbassin in de Gelderse gemeente Lingewaard liggen binnenkort ruim zesduizend zonnepanelen, die zeshonderd huishoudens van stroom voorzien. Het gaat om het grootste drijvende zonnepark in Nederland.

Het initiatief voor het project komt van een groep burgers die zich hebben verenigd in de Coöperatie Lingewaard Energie. Zij melden dat de financiering rond is, zodat met de bouw van het drijvende zonnepark kan worden begonnen. Een deel van het geld is binnengehaald door crowdfunding onder inwoners van Lingewaard. Verder is onder meer een SDE+ subsidie verstrekt in het kader van stimulering van duurzame energieproductie. Het bedrijf Tenten Solar realiseert het zonnepark en gaat het ook beheren.

Het zonnepark komt te liggen in het centrale gietwaterbassin in het tuinbouwgebied Bergerden bij Bemmel (gemeente Lingewaard). De in totaal 6.150 zonnepanelen bestrijken een oppervlakte van anderhalf hectare, zeg maar drie voetbalvelden. Zij zullen jaarlijks ruim 1,8 miljoen kilowattuur aan groene stroom produceren. Daarmee gaat het om het grootste drijvende zonnepark in ons land.

Volgens de initiatiefnemers leveren zonnepanelen op water meer elektriciteit op dan zonnepanelen op daken of grond. Dat komt door de weerkaatsing van het zonlicht op water en het natuurlijke koelende effect van water. Ook zijn de panelen in water beter beschermd tegen vandalisme. De tuinders die het water van het bassin voor hun gewassen gebruiken, hebben eveneens voordeel van het project omdat minder water verdampt. De bedoeling is dat de zonnepanelen 25 jaar blijven liggen.

Meer informatie op de projectsite

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.