0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

In een gietwaterbassin in de Gelderse gemeente Lingewaard liggen binnenkort ruim zesduizend zonnepanelen, die zeshonderd huishoudens van stroom voorzien. Het gaat om het grootste drijvende zonnepark in Nederland.

Het initiatief voor het project komt van een groep burgers die zich hebben verenigd in de Coöperatie Lingewaard Energie. Zij melden dat de financiering rond is, zodat met de bouw van het drijvende zonnepark kan worden begonnen. Een deel van het geld is binnengehaald door crowdfunding onder inwoners van Lingewaard. Verder is onder meer een SDE+ subsidie verstrekt in het kader van stimulering van duurzame energieproductie. Het bedrijf Tenten Solar realiseert het zonnepark en gaat het ook beheren.

Het zonnepark komt te liggen in het centrale gietwaterbassin in het tuinbouwgebied Bergerden bij Bemmel (gemeente Lingewaard). De in totaal 6.150 zonnepanelen bestrijken een oppervlakte van anderhalf hectare, zeg maar drie voetbalvelden. Zij zullen jaarlijks ruim 1,8 miljoen kilowattuur aan groene stroom produceren. Daarmee gaat het om het grootste drijvende zonnepark in ons land.

Volgens de initiatiefnemers leveren zonnepanelen op water meer elektriciteit op dan zonnepanelen op daken of grond. Dat komt door de weerkaatsing van het zonlicht op water en het natuurlijke koelende effect van water. Ook zijn de panelen in water beter beschermd tegen vandalisme. De tuinders die het water van het bassin voor hun gewassen gebruiken, hebben eveneens voordeel van het project omdat minder water verdampt. De bedoeling is dat de zonnepanelen 25 jaar blijven liggen.

Meer informatie op de projectsite

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het