0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Microplastics worden regelmatig aangetroffen in zoet water, afvalwater en drinkwater, maar van de onderzoeken blijkt 92% niet te voldoen aan alle eisen van kwaliteitsborging. Dit blijkt uit een kritische analyse van Bart Koelmans, hoogleraar Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer van Wageningen University & Research.

De analyse van de kwaliteit van bestaand onderzoek naar microplastics in het water begon met een eenvoudig studentenproject. Een student moest uitzoeken hoeveel plastic er in vissen zat, maar twijfelde aan de beschikbare methodes. “Die student had gelijk. Er werden zoveel verschillende methodes gebruikt, dat het tijd werd om die methodes kritisch tegen het licht te houden,” vertelt Bart Koelmans.

Vervolgens werd Koelmans benaderd door Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De WHO werkt aan een rapport, dat later dit jaar moet verschijnen, over mogelijke gezondheidsrisico's voor mensen van microplastics in drinkwater en wilde weten hoeveel microplastics er in het drinkwater zitten en hoe betrouwbaar de beschikbare gegevens waren.

Koelmans en zijn medewerkers analyseerden 50 onderzoeken naar microplastics in zoet water, afvalwater en drinkwater. Slechts 4 van deze onderzoeken voldoen aan alle eisen op het gebied van kwaliteitsborging. “Zo waren er onvoldoende controles ingebouwd of ontbrak bijvoorbeeld informatie over waar en hoe monsters van het oppervlaktewater zijn genomen. Daardoor werden de onderzoeken oncontroleerbaar. Dit wil overigens niet zeggen dat het slechte onderzoeken zijn, in de meeste gevallen leveren ze sowieso bruikbare informatie op, maar wel dat de resultaten van de metingen niet boven alle twijfel verheven zijn.”

Standaardisering
In zijn artikel Microplastics in freshwaters and drinking water: Critical review and assessment of data quality pleit Koelmans voor een standaardisering van onderzoek naar microplastics in water. “Het is een relatief pril onderzoeksveld. Vaste standaarden voor onderzoek vergroten het vertrouwen in de resultaten. Ook maken standaarden het makkelijker om verschillende onderzoeken met elkaar te vergelijken. Die vergelijkingen zijn weer nodig om risico-analyses te kunnen maken.”

En dat is volgens Koelmans wel nodig. “Microplastics komen in alle watertypes voor. Omdat de gebruikte methodes niet altijd betrouwbaar waren, is het moeilijk om de om de risico’s van microplastics voor de gezondheid van mens en milieu goed te kunnen beoordelen. Meer onderzoek – met verbeterde methodes – is dus dringend noodzakelijk.”

 

MEER INFORMATIE
Microplastics in freshwaters and drinking water: Critical review and assessment of data quality
Onderzoek: ook microplastics in flessenwater

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.
Van harte gefeliciteerd. Bij zo’ n nieuwe moderne zuivering zou het ook fijn zijn geweest als geprobeerd was om ook medicijnresten uit het effluent te halen. Een gemiste kans??
17.443 Stukjes plastic per vierkante km is niet het enige. Nederland staat aan de vooravond van een wijdverbreide integratie van poederkooldosering in onze afvalwaterketen voor verwijdering van microverontreinigingen omdat het "goedkoop" is. Hiervan wordt hooguit 90% ingevangen in het slib en de rest gaat de rivier in; micro/nano kooldeeltjes met schadelijke microverontreinigingen hierop gebonden. Je kan je voorstellen dat het risico hiervan minstens zo groot is als van microplastics.
Wist je dat er zelfs al in de placenta vergelijkbare deeltjes zijn aangetroffen? [Bové et al. Nature Communications 10, 2019]

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het