secundair logo knw 1

Foto Gabriel Jimene Unsplash

De provincie Groningen, waterschap Noorderzijlvest, de landbouw en natuurverenigingen werken samen in het programma Gouden Gronden om de kwaliteit van de bodem en het water te verbeteren, door het land op een natuurlijke manier te bewerken.

Gouden Gronden ging in 2016 van start en zal in elk geval lopen tot 2023. Met het programma willen de initiatiefnemers het delen van kennis over natuurlijke landbouw stimuleren, initiatieven voor regionale uitvoeringsprojecten ontwikkelen die bijdragen aan een betere bodem en juridische belemmeringen voor een duurzaam bodembeheer wegnemen.

Het programma gaat nu de tweede fase in en er is nu een nieuw plan van aanpak gelanceerd. De doelstellingen voor de komende jaren zijn: een betere opname van regenwater in de bodem, effectiever bemesten, zorgen voor een gezonde sloot, het verbeteren van de biodiversiteit en het vergroten van de opbrengst van de opbrengst van de landbouwgrond.

Gouden Grond

 

Uitbreiding
Tijdens de eerste periode van het project waren de activiteiten van Gouden Gronden gericht op het Groninger deel van het beheergebied van waterschap Noorderzijlvest. De komende jaren wordt onderzocht of het mogelijk is ook initiatieven te ontplooien in het beheergebied van waterschap Hunze & Aa’s of in de provincie Drenthe.

Belemmeringen wegnemen
Net als de afgelopen jaren zal er binnen Gouden Gronden veel aandacht blijven voor het beschikbaar maken en verspreiden van kennis over een natuurlijke manier van grondbewerking. Daarnaast wil het programma initiatieven ontplooien om te komen tot concrete, nieuwe regionale uitvoeringsprojecten die bijdragen aan een betere bodem.

Ook moeten binnen het project belemmeringen van een duurzaam bodembeheer in kaart worden gebracht. Deze belemmeringen ontstaan als onbedoeld neveneffect van wet- en regelgeving of regionaal beleid.

 

MEER INFORMATIE
Programma Gouden Gronden 2020-2023

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…