0
0
0
s2smodern

De provincie Groningen, waterschap Noorderzijlvest, de landbouw en natuurverenigingen werken samen in het programma Gouden Gronden om de kwaliteit van de bodem en het water te verbeteren, door het land op een natuurlijke manier te bewerken.

Gouden Gronden ging in 2016 van start en zal in elk geval lopen tot 2023. Met het programma willen de initiatiefnemers het delen van kennis over natuurlijke landbouw stimuleren, initiatieven voor regionale uitvoeringsprojecten ontwikkelen die bijdragen aan een betere bodem en juridische belemmeringen voor een duurzaam bodembeheer wegnemen.

Het programma gaat nu de tweede fase in en er is nu een nieuw plan van aanpak gelanceerd. De doelstellingen voor de komende jaren zijn: een betere opname van regenwater in de bodem, effectiever bemesten, zorgen voor een gezonde sloot, het verbeteren van de biodiversiteit en het vergroten van de opbrengst van de opbrengst van de landbouwgrond.

Gouden Grond

 

Uitbreiding
Tijdens de eerste periode van het project waren de activiteiten van Gouden Gronden gericht op het Groninger deel van het beheergebied van waterschap Noorderzijlvest. De komende jaren wordt onderzocht of het mogelijk is ook initiatieven te ontplooien in het beheergebied van waterschap Hunze & Aa’s of in de provincie Drenthe.

Belemmeringen wegnemen
Net als de afgelopen jaren zal er binnen Gouden Gronden veel aandacht blijven voor het beschikbaar maken en verspreiden van kennis over een natuurlijke manier van grondbewerking. Daarnaast wil het programma initiatieven ontplooien om te komen tot concrete, nieuwe regionale uitvoeringsprojecten die bijdragen aan een betere bodem.

Ook moeten binnen het project belemmeringen van een duurzaam bodembeheer in kaart worden gebracht. Deze belemmeringen ontstaan als onbedoeld neveneffect van wet- en regelgeving of regionaal beleid.

 

MEER INFORMATIE
Programma Gouden Gronden 2020-2023

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.