secundair logo knw 1

Beeld; Klimaatadaptatie Groningen

Aanpakken en aanpassen. Dat is het motto van de Klimaatadaptatieweek Groningen die tot en met 25 januari duurt. Het zwaartepunt van het online festival ligt op aanstaande vrijdag, met onder andere de presentatie van een wetenschappelijke verklaring door Nobelprijswinnaars en een internationale conferentie voor jongeren.

Het evenement is de prelude van de Climate Adaptation Summit 2021 van 25 en 26 januari, die door Nederland wordt georganiseerd. Aan deze online klimaattop nemen diverse regeringsleiders en andere prominenten deel. In aanloop hiernaar zijn er allerlei activiteiten - voornamelijk virtueel - voor jong en oud tijdens de Klimaatadaptatieweek Groningen, zoals conferenties, lezingen, vergroeningsacties en kinderactiviteiten. De Groningse vestiging van het Global Center on Adaptation is een van de organisatoren.

De week is vandaag afgetrapt. Negen landschapsarchitecten uit binnen- en buitenland presenteerden klimaatadaptieve oplossingen voor het bijzondere Groningse landschap. Hun ontwerpen zijn te zien in de virtuele tentoonstelling Sponsland. De komende twee dagen worden onder meer een seminar over klimaatadaptatie aan de Waddenkust, het Watercafé en het bordspel De Verstorende Minions georganiseerd.

Verklaring door Nobelprijswinnaars
Op vrijdag 22 januari is er een ceremonie met de vijf Nobelprijswinnaars Tawakkol Karman, Christopher Pissarides, Brian Schmidt, Joseph Stiglitz en Donna Strickland. Namens de mondiale wetenschappelijke gemeenschap komen zij met een Science Statement over de urgentie van klimaatadaptatie. Ook is er een online event waarin hoofdauteurs van het VN-klimaatpanel IPCC toelichten welke oplossingen de wetenschap aandraagt voor het omgaan met klimaatverandering. Daarbij zal het rapport State and Trends in Adaptation 2020 van de Global Commission on Adaptation (GCA) worden gelanceerd.

Verder zijn er aanstaande vrijdag de Open University on Climate Adaptation waarbij docenten, lectoren en professoren vijf uur lang hun kennis delen en de Youth for Climate Adaptation Conference. Gasten bij deze conferentie zijn voetballer Arjen Robben, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en GCA-voorzitter Ban Ki-moon. De jongeren van over de hele wereld zullen met de verklaring Adapt for our Future oproepen tot actie.

Kinderprogramma voor groene doeners
De dagen erna zijn er nog enkele activiteiten, zoals op zaterdag het kinderprogramma Groene doeners voor de aarde en het festival Dus Wat Gaan Wij Doen. Het is tevens een week lang mogelijk om in de binnenstad van Groningen een speciale audiotour over klimaatadaptatie te lopen. Deelname aan de activiteiten tijdens de klimaatadaptatieweek is gratis.

 

MEER INFORMATIE
Website Klimaatadaptatie Groningen
H2O-bericht over CAS 2021

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John