0
0
0
s2smodern

Aanpakken en aanpassen. Dat is het motto van de Klimaatadaptatieweek Groningen die tot en met 25 januari duurt. Het zwaartepunt van het online festival ligt op aanstaande vrijdag, met onder andere de presentatie van een wetenschappelijke verklaring door Nobelprijswinnaars en een internationale conferentie voor jongeren.

Het evenement is de prelude van de Climate Adaptation Summit 2021 van 25 en 26 januari, die door Nederland wordt georganiseerd. Aan deze online klimaattop nemen diverse regeringsleiders en andere prominenten deel. In aanloop hiernaar zijn er allerlei activiteiten - voornamelijk virtueel - voor jong en oud tijdens de Klimaatadaptatieweek Groningen, zoals conferenties, lezingen, vergroeningsacties en kinderactiviteiten. De Groningse vestiging van het Global Center on Adaptation is een van de organisatoren.

De week is vandaag afgetrapt. Negen landschapsarchitecten uit binnen- en buitenland presenteerden klimaatadaptieve oplossingen voor het bijzondere Groningse landschap. Hun ontwerpen zijn te zien in de virtuele tentoonstelling Sponsland. De komende twee dagen worden onder meer een seminar over klimaatadaptatie aan de Waddenkust, het Watercafé en het bordspel De Verstorende Minions georganiseerd.

Verklaring door Nobelprijswinnaars
Op vrijdag 22 januari is er een ceremonie met de vijf Nobelprijswinnaars Tawakkol Karman, Christopher Pissarides, Brian Schmidt, Joseph Stiglitz en Donna Strickland. Namens de mondiale wetenschappelijke gemeenschap komen zij met een Science Statement over de urgentie van klimaatadaptatie. Ook is er een online event waarin hoofdauteurs van het VN-klimaatpanel IPCC toelichten welke oplossingen de wetenschap aandraagt voor het omgaan met klimaatverandering. Daarbij zal het rapport State and Trends in Adaptation 2020 van de Global Commission on Adaptation (GCA) worden gelanceerd.

Verder zijn er aanstaande vrijdag de Open University on Climate Adaptation waarbij docenten, lectoren en professoren vijf uur lang hun kennis delen en de Youth for Climate Adaptation Conference. Gasten bij deze conferentie zijn voetballer Arjen Robben, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en GCA-voorzitter Ban Ki-moon. De jongeren van over de hele wereld zullen met de verklaring Adapt for our Future oproepen tot actie.

Kinderprogramma voor groene doeners
De dagen erna zijn er nog enkele activiteiten, zoals op zaterdag het kinderprogramma Groene doeners voor de aarde en het festival Dus Wat Gaan Wij Doen. Het is tevens een week lang mogelijk om in de binnenstad van Groningen een speciale audiotour over klimaatadaptatie te lopen. Deelname aan de activiteiten tijdens de klimaatadaptatieweek is gratis.

 

MEER INFORMATIE
Website Klimaatadaptatie Groningen
H2O-bericht over CAS 2021

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Henk · 1 months ago
    Ik snap er niks meer van: Klimaatopwarming hoeft niet meer gestopt te worden dus gaan we het maar adapteren??
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.