0
0
0
s2sdefault

In Noord-Brabant gaat een onafhankelijke commissie zich bezighouden met het vraagstuk van droogte. De commissie komt medio 2022 met een advies over een toekomstbestendig en klimaatrobuust watersysteem.

Dat heeft de provincie Noord-Brabant vandaag bekendgemaakt. De samenstelling van de commissie mag er zijn. Voorzitter is Melanie Maas Geesteranus, tussen 2010 en 2017 minister van Infrastructuur en Milieu en tegenwoordig ceo van de filantropische instelling Porticus. De andere deelnemers zijn Floris Alkemade (architect en voormalig rijksbouwmeester), Marijke Huysmans (professor grondwaterhydrologie aan de Vrije Universiteit Brussel), Theo Koekkoek (ondernemer en commissaris bij o.a. VION, Efteling en Cosun), Annemieke Nijhof (algemeen directeur van Deltares) en Pieter Tops (bestuurskundige en bijzonder hoogleraar aan de data-universiteit JADS in Den Bosch).

Deze zwaargewichten gaan zich buigen over de vele uitdagingen die droogte en aanverwante fenomenen als hittestress en klimaatverandering opleveren voor Noord-Brabant. Zo is er voor het herstel van het watersysteem in Brabant naar schatting ongeveer 350 miljoen kubieke meter grondwater per jaar nodig, volgens een onderzoek van kennisinstituut Deltares uit 2020. Dergelijke problemen maken een omslag in denken en handelen in het waterbeheer nodig. Dat geldt niet alleen voor waterschappen, provincie en gemeenten, maar ook voor grondeigenaren en watergebruikers.

De onafhankelijke adviescommissie droogte is in het leven geroepen door de Brabantse grondwaterpartners. Hiertoe behoren drie waterschappen (Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel), twee drinkwaterbedrijven (Brabant Water en Evides) en de Vereniging Industriewater (belangenbehartiger van bedrijven in Noord-Brabant die grondwater gebruiken). Verder gaat het om de provincie, de gemeenten en een aantal andere partijen.

De commissie brengt medio 2022 haar advies uit aan de grondwaterpartners. De bedoeling is dat dit advies bijdraagt aan het politieke en maatschappelijke debat over klimaatadaptatie en het langetermijnperspectief voor de Brabantse samenleving. Ook wordt dan bij het kabinet aandacht gevraagd voor de droogteproblematiek in Noord-Brabant.

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel (dec. 2020): Brabantse waterschappen willen adviescommissie droogte
H2O Actueel (nov. 2020): onderzoek Deltares naar het Brabantse watersysteem

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.
Gefeliciteerd Hein! Heel mooi dat jij dit gaat doen! Uitwisseling van kennis is inderdaad cruciaal! Veel succes, dorette
Veel succes in deze nieuwe rol. Een stap die bij je passie past om een duurzame samenleving te vormen die met respect omgaat met ons milieu en leefomgeving.
Tsja, terecht signaal, maar weet dat met het eventueel verdwijnen van de geborgde zetels dus ook de zetel van de categorie Natuur verdwijnt... Of daar de regenboogforel (non-binair of anderszins) voor terugkomt is maar de vraag...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.