secundair logo knw 1

Draineermachine gebruikt voor onderwaterdrainage (foto: HDSR)

Door een Europese subsidie kunnen vanaf volgend jaar de drains voor onderwaterdrainage in de polder Lange Weide worden gelegd. Het is het grootste project van deze soort in Nederland. De bedoeling is om de bodemdaling af te remmen.

In de polder Lange Weide nabij de Zuid-Hollandse plaats Driebruggen wordt 450 kilometer onderwaterdrainage aangelegd, in totaal 310 hectare. Hiervoor hebben 28 landeigenaren waarvan dertien agrarische ondernemers zich collectief verenigd in de stichting Rijn & Gouwe Wiericke. Verder zijn Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR), de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) betrokken bij het project.

Soort demonstratieproject
Vanuit het Plattelandsontwikkelingsprogramma van de Europese Unie heeft het project onlangs een POP3-subsidie van 1,1 miljoen euro gekregen. Daardoor kan in 2018 worden gestart met de aanleg van de drainage, vertelt Chris van Naarden, beleidsadviseur veenweide bij HDSR. “De werkzaamheden duren ongeveer twee jaar. Het gaat om een soort demonstratieproject. Nog nergens in ons land wordt op zo’n grote schaal onderwaterdrainage toegepast.”

Onderwaterdrainage is eigenlijk een beetje misleidende naam, zegt Van Naarden. “Het gaat primair om het infiltreren van slootwater in de bodem. Daarmee wordt in een droge periode voorkomen dat de grondwaterstand diep onder het slootpeil zakt. Onze aanname is dat door onderwaterdrainage de daling van de bodem met 30 tot 50 procent kan verminderen. Ook wordt de CO2-uitstoot gereduceerd, omdat het veen minder oxideert.” Het afremmen van de bodemdaling is volgens Van Naarden van groot belang voor de boeren in het gebied. “Zij willen de melkveehouderij behouden. Dat kan alleen als de bodemdaling wordt verminderd. Anders moet je de grond gaan gebruiken voor andere doeleinden zoals natte teelt.”

HDSR gaat de effecten van onderwaterdrainage monitoren en onderzoeken. Van Naarden: “Wij kijken vooral naar de gevolgen voor de waterkwaliteit en waterafvoer. Onderwaterdrainage is een nieuwe techniek, zeker op deze grote schaal. Daarom trekt het project nationaal en internationaal veel aandacht. Er kwam al een Europese delegatie langs voordat de subsidie was toegekend.”

Urgent probleem
Bodemdaling is een urgent probleem, zegt Marjan Holtman, coördinator van het team Omgeving bij HDSR. “De waterschappen in het westen en noorden van Nederland hebben hier in toenemende mate mee te maken. Daarover kunnen we nog jaren praten, maar er moet nu echt worden gehandeld. Het is niet mogelijk om de bodemdaling helemaal te stoppen, maar een vermindering is wel haalbaar.”

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een concrete ambitie: in 2050 is door gezamenlijke inspanning de bodemdaling met ten minste 25 procent vertraagd ten opzichte van het huidige tempo van de daling. Holtman: “Hiermee stimuleren we de boeren om in beweging te komen. Wij hopen zelf dat in de toekomst een hoger percentage haalbaar is.”

Om bodemdaling te verminderen, is onderwaterdrainage volgens Holtman een goed toepasbaar instrument. “We ondersteunen pilots met kennis- en onderzoeksprogramma’s en hebben een stimuleringsregeling voor boeren. We kunnen alleen iets bereiken als boeren bereid zijn om mee te werken. Daarom waarderen wij het zo dat de agrariërs in de polder Lange Weide zich erg sterk verantwoordelijk voelen voor het project.”

Holtman wijst nog op het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III. “Hierin heeft ‘landgebruik en landbouw’ een duidelijke rol bij de reductie van de CO2-uitstoot. Het doel van minder bodemdaling is daarom voor waterschappen niet alleen belangrijk vanuit het oogpunt van waterbeheer, maar ook vanwege klimaatafspraken.”

Meer informatie op de site van HDSR

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.
Wat ik vooral interessant vind in dit artikel, is de min of meer terloopse opmerking dat het verlagen van de druk leidt tot een lager watergebruik. Ik ben erg benieuwd om hoeveel water het kan gaan als de waterdruk in heel Nederland wordt teruggebracht. 

Nu hopen dat het niet bij een oproep blijft, maar er ook gehoor aan wordt gegeven, duidelijk, ZO duidelijk een goede zaak.