secundair logo knw 1

Waterschap Vechtstromen werkt samen met Nederlandse en Duitse partners aan een effectievere bestrijding van microverontreiniging in water.

Het gezamenlijke project van diverse partijen in de grensregio werd medio februari gepresenteerd onder de naam MiKRO. Omdat water niet bij de grens stopt en landen van elkaars aanpak kunnen leren, besloten waterschap Vechstromen en het Duitse Technische Betriebe Rheine (TRB) samen op te trekken, vertelt Jeroen Buitenweg, senior adviseur waterketen bij waterschap Vechtstromen.

Voor het project worden de afvalwaterzuiveringstations van Emmen en het Duitse Rheine als proeflocaties gebruikt. “Een van de zaken waar we onderzoek naar doen is de zogeheten sturing van afvalwaterstromen”, aldus Buitenweg. “In Emmen komt het afvalwater uit vier verschillende richtingen binnen bij de afvalwaterzuivering. Die zuivering heeft een puurwaterfabriek: een vierde, extra zuiveringsstap waar een deel van het afvalwater doorheen geleid kan worden. We willen meten waar in het afvalwaterstelsel de meeste microverontreiniging zit en kijken of we de betreffende stroom voorrang kunnen geven bij de waterzuivering, zodat in ieder geval het meest verontreinigde water door de puurwaterfabriek wordt geleid en dus het grondigst wordt gezuiverd.”

Zowel in Nederland als in Duitsland wordt op dit moment bekeken wat geschikte plekken zijn om microverontreiniging te meten. “We zijn benieuwd of afvalwater van voor de hand liggende hotspots als ziekenhuizen of verzorgingshuizen inderdaad veel microverontreiniging bevatten in de vorm van medicijnresten, of dat er misschien op andere plekken evenveel verontreiniging van medicijnresten of bestrijdingsmiddelen is. Met de uitkomsten kunnen we bepalen welke binnenkomende stroom voorrang moet krijgen in de afvalwaterzuivering.”

De samenwerking met Duitsland is interessant omdat de verantwoordelijkheid voor de riolering en de afvalwaterzuivering daar in één hand is, bij het semi-overheidsbedrijf TRB. “Bij ons werken gemeente en waterschap als twee overheidsinstanties wel heel goed samen, maar er zijn toch nuanceverschillen. We zijn benieuwd wat we van elkaar kunnen leren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.