Waterschap Vechtstromen werkt samen met Nederlandse en Duitse partners aan een effectievere bestrijding van microverontreiniging in water.

Het gezamenlijke project van diverse partijen in de grensregio werd medio februari gepresenteerd onder de naam MiKRO. Omdat water niet bij de grens stopt en landen van elkaars aanpak kunnen leren, besloten waterschap Vechstromen en het Duitse Technische Betriebe Rheine (TRB) samen op te trekken, vertelt Jeroen Buitenweg, senior adviseur waterketen bij waterschap Vechtstromen.

Voor het project worden de afvalwaterzuiveringstations van Emmen en het Duitse Rheine als proeflocaties gebruikt. “Een van de zaken waar we onderzoek naar doen is de zogeheten sturing van afvalwaterstromen”, aldus Buitenweg. “In Emmen komt het afvalwater uit vier verschillende richtingen binnen bij de afvalwaterzuivering. Die zuivering heeft een puurwaterfabriek: een vierde, extra zuiveringsstap waar een deel van het afvalwater doorheen geleid kan worden. We willen meten waar in het afvalwaterstelsel de meeste microverontreiniging zit en kijken of we de betreffende stroom voorrang kunnen geven bij de waterzuivering, zodat in ieder geval het meest verontreinigde water door de puurwaterfabriek wordt geleid en dus het grondigst wordt gezuiverd.”

Zowel in Nederland als in Duitsland wordt op dit moment bekeken wat geschikte plekken zijn om microverontreiniging te meten. “We zijn benieuwd of afvalwater van voor de hand liggende hotspots als ziekenhuizen of verzorgingshuizen inderdaad veel microverontreiniging bevatten in de vorm van medicijnresten, of dat er misschien op andere plekken evenveel verontreiniging van medicijnresten of bestrijdingsmiddelen is. Met de uitkomsten kunnen we bepalen welke binnenkomende stroom voorrang moet krijgen in de afvalwaterzuivering.”

De samenwerking met Duitsland is interessant omdat de verantwoordelijkheid voor de riolering en de afvalwaterzuivering daar in één hand is, bij het semi-overheidsbedrijf TRB. “Bij ons werken gemeente en waterschap als twee overheidsinstanties wel heel goed samen, maar er zijn toch nuanceverschillen. We zijn benieuwd wat we van elkaar kunnen leren.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!