0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De heftige buien in de Duitse stad Münster hadden ook aan onze kant van de grens kunnen vallen. Vier Nederlandse en Duitse steden en twee waterschappen werken daarom samen om extreme neerslag, hitte en droogte beter op te kunnen vangen.

''We willen elkaar beter leren kennen en leren van elkaars ervaringen’’, verklaart woordvoerder Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel. ''Wateroverlast kent geen grenzen en dat merken we extra in deze grensregio.’’

Naast de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen doen de steden Hengelo, Zutphen, Bocholt en Münster mee. In 2014 werd Münster getroffen door enorme hoosbuien die voor miljoenen euro’s schade veroorzaakte. ''Wij hebben toen al contact gezocht’’, aldus Ginsel.

Ook werd al eerder samengewerkt rond een kanaal en dijken die over de grens gaan en rond de bestrijding van beverratten. ''Dat kost heel veel tijd, omdat je te maken hebt met allemaal verschillende landeigenaren. Duitsland kent geen waterschappen, wel Wasserverbände maar dat is niet te vergelijken.’’

Financiële steun
Voor het project ‘Waterrobuuste steden’ ontvangen de partijen financiële steun vanuit de Europese Unie. Het initiatief komt echter van henzelf, benadrukt Ginsel. Ook de provincies Gelderland en Overijssel en de deelstaat Nordrhein-Westfalen leveren een financiële bijdrage. Vanmiddag zijn de handtekeningen gezet.

In vier steden worden twaalf verschillende deelprojecten uitgevoerd. Die zijn gericht op het voorkomen, beperken en bestrijden van overlast. Bij het voorkomen en beperken gaat het om het ruimtelijk aanpassen van onder andere alle watergangen in en om de stad, bij het bestrijden om effectief optreden bij extreme neerslag en droogte.

Crisismanagement
Zo wordt de Elsbeek in het centrum van Hengelo weer bovengronds gehaald en wordt in Zutphen per wijk onderzocht wat nodig is voor een ‘veerkrachtige’ waterhuishouding. Ook komt er een gezamenlijke oefening met crisismanagement in geval van extreme regenval, met als uitgangspunt het noodplan van de stad Bocholt.

De deelprojecten beginnen dit jaar. De opgedane kennis en ervaringen worden gedeeld met andere gemeenten en overheden in de grensregio. De partners willen de samenwerking ook na afloop van het programma voortzetten.

 

MEER INFORMATIE
Bericht Waterschap Rijn en IJssel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het