0
0
0
s2smodern

De heftige buien in de Duitse stad Münster hadden ook aan onze kant van de grens kunnen vallen. Vier Nederlandse en Duitse steden en twee waterschappen werken daarom samen om extreme neerslag, hitte en droogte beter op te kunnen vangen.

''We willen elkaar beter leren kennen en leren van elkaars ervaringen’’, verklaart woordvoerder Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel. ''Wateroverlast kent geen grenzen en dat merken we extra in deze grensregio.’’

Naast de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen doen de steden Hengelo, Zutphen, Bocholt en Münster mee. In 2014 werd Münster getroffen door enorme hoosbuien die voor miljoenen euro’s schade veroorzaakte. ''Wij hebben toen al contact gezocht’’, aldus Ginsel.

Ook werd al eerder samengewerkt rond een kanaal en dijken die over de grens gaan en rond de bestrijding van beverratten. ''Dat kost heel veel tijd, omdat je te maken hebt met allemaal verschillende landeigenaren. Duitsland kent geen waterschappen, wel Wasserverbände maar dat is niet te vergelijken.’’

Financiële steun
Voor het project ‘Waterrobuuste steden’ ontvangen de partijen financiële steun vanuit de Europese Unie. Het initiatief komt echter van henzelf, benadrukt Ginsel. Ook de provincies Gelderland en Overijssel en de deelstaat Nordrhein-Westfalen leveren een financiële bijdrage. Vanmiddag zijn de handtekeningen gezet.

In vier steden worden twaalf verschillende deelprojecten uitgevoerd. Die zijn gericht op het voorkomen, beperken en bestrijden van overlast. Bij het voorkomen en beperken gaat het om het ruimtelijk aanpassen van onder andere alle watergangen in en om de stad, bij het bestrijden om effectief optreden bij extreme neerslag en droogte.

Crisismanagement
Zo wordt de Elsbeek in het centrum van Hengelo weer bovengronds gehaald en wordt in Zutphen per wijk onderzocht wat nodig is voor een ‘veerkrachtige’ waterhuishouding. Ook komt er een gezamenlijke oefening met crisismanagement in geval van extreme regenval, met als uitgangspunt het noodplan van de stad Bocholt.

De deelprojecten beginnen dit jaar. De opgedane kennis en ervaringen worden gedeeld met andere gemeenten en overheden in de grensregio. De partners willen de samenwerking ook na afloop van het programma voortzetten.

 

MEER INFORMATIE
Bericht Waterschap Rijn en IJssel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het