0
0
0
s2smodern

De lidstaten van de Europese Unie zijn er weer niet in geslaagd een akkoord te bereiken over hernieuwde toelating van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. Het voorstel de stof toe te laten voor vijf jaar kreeg geen meerderheid. De Europese Commissie werkt weer aan een nieuw voorstel, zo wordt gesuggereerd in Brussel. Nu met een termijn van drie jaar.

Bij een overleg tussen experts in het permanent comité van voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) in Brussel kreeg een voorstel van de Europese Commissie om het middel voor nog eens vijf jaar toe te laten op de Europese markt geen meerderheid. Veertien landen stemden tegen, waaronder België, Luxemburg en Frankrijk. Frankrijk wil niet verder gaan dan drie jaar. Negen landen, waaronder Nederland, steunden het voorstel voor vijf jaar. Duitsland en Polen waren onder de vijf landen die zich onthielden van stemming.

Om uit de impasse te komen gaat de Europese Commissie naar verluidt het voorstel aanpassen met een toelating voor drie jaar. Daarmee zou ze tegemoet komen aan Frankrijk, Duitsland en Italië. De Vlaamse groene Europarlementariër Bart Staes verklaarde tegenover de media: “Spanje en Groot-Brittannië willen daar nog niet aan, maar ik verwacht dat Brussel de druk gaat opvoeren.”

Over verlenging van de toelating van glyfosaat wordt al weken gesteggeld in Brussel. De Commissie stelde eerst tien jaar voor, later vijf. De stof is omstreden vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. De vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin dringt er bij het kabinet op aan om drinkwaterbronnen beter te beschermen tegen de stof en pleitte vorige maand voor een verbod op verkoop aan particulieren. Landbouworganisaties lobbyen sterk voor verlenging, de stof wordt veel gebruikt in de akkerbouw.

De Europese licentie voor de onkruidverdelger die zit verwerkt in het veelgebruikte middel Roundup verloopt op 15 december. De kwestie komt nu naar verwachting eind november op het bordje van de EU-ambassadeurs, meldt persbureau ANP. Voor goedkeuring van een verlenging moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten voor stemmen. Die landen moeten samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.

Als er voor 15 december geen besluit is loopt de huidige, tijdelijke toelating af. De Europese Commissie kan dan besluiten zelfstandig de toelating te verlengen, maar heeft al aangegeven daar niet voor te voelen. Als het doek valt voor glyfosaat, krijgen de lidstaten anderhalf jaar de tijd om voorraden weg te werken.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij gloednieuwe, duurzame en innovatieve vispassage De Noord van waterschap Scheldestromen passeren er deze week 1.000 stuks glasalen per nacht. Er zijn er dus ook die boven de verwachting werken. (zonder APK)
@Michaƫl BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.