secundair logo knw 1

De lidstaten van de Europese Unie zijn er weer niet in geslaagd een akkoord te bereiken over hernieuwde toelating van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. Het voorstel de stof toe te laten voor vijf jaar kreeg geen meerderheid. De Europese Commissie werkt weer aan een nieuw voorstel, zo wordt gesuggereerd in Brussel. Nu met een termijn van drie jaar.

Bij een overleg tussen experts in het permanent comité van voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) in Brussel kreeg een voorstel van de Europese Commissie om het middel voor nog eens vijf jaar toe te laten op de Europese markt geen meerderheid. Veertien landen stemden tegen, waaronder België, Luxemburg en Frankrijk. Frankrijk wil niet verder gaan dan drie jaar. Negen landen, waaronder Nederland, steunden het voorstel voor vijf jaar. Duitsland en Polen waren onder de vijf landen die zich onthielden van stemming.

Om uit de impasse te komen gaat de Europese Commissie naar verluidt het voorstel aanpassen met een toelating voor drie jaar. Daarmee zou ze tegemoet komen aan Frankrijk, Duitsland en Italië. De Vlaamse groene Europarlementariër Bart Staes verklaarde tegenover de media: “Spanje en Groot-Brittannië willen daar nog niet aan, maar ik verwacht dat Brussel de druk gaat opvoeren.”

Over verlenging van de toelating van glyfosaat wordt al weken gesteggeld in Brussel. De Commissie stelde eerst tien jaar voor, later vijf. De stof is omstreden vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. De vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin dringt er bij het kabinet op aan om drinkwaterbronnen beter te beschermen tegen de stof en pleitte vorige maand voor een verbod op verkoop aan particulieren. Landbouworganisaties lobbyen sterk voor verlenging, de stof wordt veel gebruikt in de akkerbouw.

De Europese licentie voor de onkruidverdelger die zit verwerkt in het veelgebruikte middel Roundup verloopt op 15 december. De kwestie komt nu naar verwachting eind november op het bordje van de EU-ambassadeurs, meldt persbureau ANP. Voor goedkeuring van een verlenging moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten voor stemmen. Die landen moeten samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.

Als er voor 15 december geen besluit is loopt de huidige, tijdelijke toelating af. De Europese Commissie kan dan besluiten zelfstandig de toelating te verlengen, maar heeft al aangegeven daar niet voor te voelen. Als het doek valt voor glyfosaat, krijgen de lidstaten anderhalf jaar de tijd om voorraden weg te werken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.