secundair logo knw 1

De lidstaten van de Europese Unie zijn er weer niet in geslaagd een akkoord te bereiken over hernieuwde toelating van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. Het voorstel de stof toe te laten voor vijf jaar kreeg geen meerderheid. De Europese Commissie werkt weer aan een nieuw voorstel, zo wordt gesuggereerd in Brussel. Nu met een termijn van drie jaar.

Bij een overleg tussen experts in het permanent comité van voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) in Brussel kreeg een voorstel van de Europese Commissie om het middel voor nog eens vijf jaar toe te laten op de Europese markt geen meerderheid. Veertien landen stemden tegen, waaronder België, Luxemburg en Frankrijk. Frankrijk wil niet verder gaan dan drie jaar. Negen landen, waaronder Nederland, steunden het voorstel voor vijf jaar. Duitsland en Polen waren onder de vijf landen die zich onthielden van stemming.

Om uit de impasse te komen gaat de Europese Commissie naar verluidt het voorstel aanpassen met een toelating voor drie jaar. Daarmee zou ze tegemoet komen aan Frankrijk, Duitsland en Italië. De Vlaamse groene Europarlementariër Bart Staes verklaarde tegenover de media: “Spanje en Groot-Brittannië willen daar nog niet aan, maar ik verwacht dat Brussel de druk gaat opvoeren.”

Over verlenging van de toelating van glyfosaat wordt al weken gesteggeld in Brussel. De Commissie stelde eerst tien jaar voor, later vijf. De stof is omstreden vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. De vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin dringt er bij het kabinet op aan om drinkwaterbronnen beter te beschermen tegen de stof en pleitte vorige maand voor een verbod op verkoop aan particulieren. Landbouworganisaties lobbyen sterk voor verlenging, de stof wordt veel gebruikt in de akkerbouw.

De Europese licentie voor de onkruidverdelger die zit verwerkt in het veelgebruikte middel Roundup verloopt op 15 december. De kwestie komt nu naar verwachting eind november op het bordje van de EU-ambassadeurs, meldt persbureau ANP. Voor goedkeuring van een verlenging moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten voor stemmen. Die landen moeten samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.

Als er voor 15 december geen besluit is loopt de huidige, tijdelijke toelating af. De Europese Commissie kan dan besluiten zelfstandig de toelating te verlengen, maar heeft al aangegeven daar niet voor te voelen. Als het doek valt voor glyfosaat, krijgen de lidstaten anderhalf jaar de tijd om voorraden weg te werken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.