De Europese vergunning van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt met vijf jaar verlengd. Dat hebben de 28 EU-landen vandaag besloten. Nederland behoorde tot de achttien landen die voor stemden.

Duitsland en Polen onthielden zich eerder deze maand nog van stemming. Dit keer stemden deze twee grote lidstaten voor verlenging van de vergunning. Daarmee gaven zij de doorslag: voor verlenging van de vergunning moest minimaal 55 procent van de lidstaten die minstens 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen, voor het Commissievoorstel stemmen. De voorstanders kwamen er maandag met 65,17 procent net boven, zo rekende het Financieele Dagblad uit.

De licentie zou op 15 december verlopen. Als de lidstaten er niet uit waren gekomen, had de Europese Commissie een besluit moeten nemen. Het zag er naar uit de commissie met een nieuw voorstel zou aansturen op een toelatingsduur van drie jaar om tegemoet te komen aan de bezwaarmakende lidstaten, maar het zijn er toch vijf geworden. 

Groot belang
Glyfosaat zit verwerkt in het veelgebruikte Roundup van chemiebedrijf Monsanto en is volgens Europese landbouworganisaties van groot belang als onkruidverdelger in met name de akkerbouw. Critici wijzen op de schadelijke effecten voor milieu en de gezondheid.

Zo stelt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. In Nederland dringt koepelorganisatie Vewin van de drinkwaterbedrijven aan op een verbod van de stof, omdat deze de drinkwaterbronnen bedreigt.

Ruim 1,3 miljoen Europeanen hebben hun handtekening gezet onder een Europees burgerinitiatief tegen glyfosaat. Het Europees Parlement wil de komende vijf jaar gebruiken om het middel uit te faseren. De lidstaten willen daar echter niet aan, tot onvrede van een aantal landen. Zo blijft België tegen, omdat er, zo legde minister van Landbouw Denis Ducarme uit, geen afspraken zijn gemaakt over het afbouwen van het gebruik van de stof, en over het financieren van de alternatieven. 

De Nederlandse landbouwminister Carola Schouten zei eerder ‘maximaal’ in te willen zetten op alternatieve, groene middelen en preventie. Chemische bestrijdingsmiddelen moeten volgens haar pas ‘in laatste instantie’ worden gebruikt. Nu heeft ze toch voor gestemd.

 

MEER OVER ONKRUIDVERDELGER GLYFOSAAT

De lidstaten van de Europese Unie zijn er weer niet in geslaagd een akkoord te bereiken over hernieuwde toelating van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. Het voorstel de stof toe te laten voor vijf jaar kreeg geen meerderheid. De Europese Commissie werkt weer aan een nieuw voorstel, zo wordt gesuggereerd in Brussel. Nu met een termijn van drie jaar. Impasse glyfosaat: van tien naar vijf naar drie jaar

De Europese lidstaten werden het niet eens over het eerste voorstel van de Europese Commissie om toelating van glyfosaat met 10 jaar te verlengen: Lidstaten niet eens over toelating glyfosaat, commissie komt met aangepast voorstel

De milieucommissie van het Europese parlement wil een verbod op het gebruik van glyfosaat: MEPs propose glyphosate phase-out, with full ban by end 2020

Vewin speekt haar bezorgheid uit over het gebruik van glyfosaat: Vewin wil verbod op verkoop glyfosaat aan particulieren

Wageningen Universiteit onderzocht de aanwezigheid van glyfosaat in landbouwgronden: WUR: landbouwgrond in EU op grote schaal vervuild met glyfosaat

De International Agency for Research on Cancer van de World Health Organisation wijst op de carcinogeniteit van glyfosaat: IARC Monographs Volume 112: evaluation of five organophosphate insecticides and herbicides 

 
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!