0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De Europese vergunning van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt met vijf jaar verlengd. Dat hebben de 28 EU-landen vandaag besloten. Nederland behoorde tot de achttien landen die voor stemden.

Duitsland en Polen onthielden zich eerder deze maand nog van stemming. Dit keer stemden deze twee grote lidstaten voor verlenging van de vergunning. Daarmee gaven zij de doorslag: voor verlenging van de vergunning moest minimaal 55 procent van de lidstaten die minstens 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen, voor het Commissievoorstel stemmen. De voorstanders kwamen er maandag met 65,17 procent net boven, zo rekende het Financieele Dagblad uit.

De licentie zou op 15 december verlopen. Als de lidstaten er niet uit waren gekomen, had de Europese Commissie een besluit moeten nemen. Het zag er naar uit de commissie met een nieuw voorstel zou aansturen op een toelatingsduur van drie jaar om tegemoet te komen aan de bezwaarmakende lidstaten, maar het zijn er toch vijf geworden. 

Glyfosaat zit verwerkt in het veelgebruikte Roundup van chemiebedrijf Monsanto en is volgens Europese landbouworganisaties van groot belang als onkruidverdelger in met name de akkerbouw. Critici wijzen op de schadelijke effecten voor milieu en de gezondheid. Zo stelt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. In Nederland dringt koepelorganisatie Vewin van de drinkwaterbedrijven aan op een verbod van de stof, omdat deze de drinkwaterbronnen bedreigt.

Ruim 1,3 miljoen Europeanen hebben hun handtekening gezet onder een Europees burgerinitiatief tegen glyfosaat. Het Europees Parlement wil de komende vijf jaar gebruiken om het middel uit te faseren. De lidstaten willen daar echter niet aan, tot onvrede van een aantal landen. Zo blijft België tegen, omdat er, zo legde minister van Landbouw Denis Ducarme uit, geen afspraken zijn gemaakt over het afbouwen van het gebruik van de stof, en over het financieren van de alternatieven. 

De Nederlandse landbouwminister Carola Schouten zei eerder ‘maximaal’ in te willen zetten op alternatieve, groene middelen en preventie. Chemische bestrijdingsmiddelen moeten volgens haar pas ‘in laatste instantie’ worden gebruikt. Nu heeft ze toch voor gestemd.

 
 

Meer over onkruidverdelger glyfosaat

De lidstaten van de Europese Unie zijn er weer niet in geslaagd een akkoord te bereiken over hernieuwde toelating van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. Het voorstel de stof toe te laten voor vijf jaar kreeg geen meerderheid. De Europese Commissie werkt weer aan een nieuw voorstel, zo wordt gesuggereerd in Brussel. Nu met een termijn van drie jaar. Impasse glyfosaat: van tien naar vijf naar drie jaar
De Europese lidstaten werden het niet eens over het eerste voorstel van de Europese Commissie om toelating van glyfosaat met 10 jaar te verlengen: Lidstaten niet eens over toelating glyfosaat, commissie komt met aangepast voorstel
De milieucommissie van het Europese parlement wil een verbod op het gebruik van glyfosaatMEPs propose glyphosate phase-out, with full ban by end 2020
Vewin speekt haar bezorgheid uit over het gebruik van glyfosaatVewin wil verbod op verkoop glyfosaat aan particulieren
Wageningen Universiteit onderzocht de aanwezigheid van glyfosaat in landbouwgrondenWUR: landbouwgrond in EU op grote schaal vervuild met glyfosaat
De International Agency for Research on Cancer van de World Health Organisation wijst op de carcinogeniteit van glyfosaatIARC Monographs Volume 112: evaluation of five organophosphate insecticides and herbicides 

 
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)
Dick, Dank voor je nieuwe inzichten. Ik vraag me af: hebben jullie ontwerpers in jullie onderzoek meegenomen? Wat vinden zij ervan?
Dit is wel een heel goed idee.
Ik zou die nieuwe zuivering best een keer willen zien tijdens een open dag.
150 mm is veel dat lukt in 24 uur maar in 1 uur afhankelijk van je systeemkeuze. Op de samenwerkingsvorm na zie ik niet zoveel nieuws, als wat de standaardopgave is voor de waterontwerper bij een nieuwe wijk. Bij een wadi die sinds 1992 er al zijn en inmiddels 200 van in de stad liggen, stroomt het water per definitie er schoner uit dan in. Het experiment en de mogelijke vernieuwingen maken, als blijkt dat die werken, maakt het tot de slimste waterwijk ter wereld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het