secundair logo knw 1

Het Waterlab op de Twentse campus. Foto Universiteit Twente

Op de campus van de Universiteit Twente (UT) is sinds kort een opvallend Waterlab gevestigd. Het kleine glazen gebouw aan de vijver is volgens de universiteit een uniek testcentrum voor onderzoek en educatie op het gebied van water- en membraantechnologie. Daarnaar wordt in Twente al vijftig jaar onderzoek gedaan.

De UT noemt membraantechnologie een van de meest veelbelovende oplossingen voor waterzuivering, mede vanwege het lage energiegebruik. De semi-doorlatende membranen werken als een zeer fijn filter dat vervuilende stoffen uit het water haalt.

Het onderzoek in Twente richt zich vooral op het energiegebruik dat nodig is om het water door het filter te persen en op de efficiëntie, zegt woordvoerder Kees Wesselink-Schram van de UT. "We streven uiteindelijk naar geschikt drinkwater, waar alle schadelijke stoffen uitgehaald zijn. Maar niet alle zouten, want dan hebben we een afvalprobleem."

In het nieuwe Waterlab testen en demonsteren onderzoekers, studenten en bedrijven de mogelijkheden van membraantechnologie in de praktijk. Die mogelijkheid was er nog niet, verklaart Wesselink-Schram. "We deden alleen onderzoek op kleine schaal in het laboratorium en dan moesten we kiezen of we een industriële pilot wilden. Dat is best een grote stap. Dit is een extra tussenstap."

Water Miracle
Een van pronkstukken van het Waterlab is de Water Miracle, een slimme modulaire ultrafiltratie-installatie die water zuivert uit de naastgelegen vijver en regenwater omzet in irrigatiewater. Het gezuiverde water wordt opgeslagen in een kelder van 1000 kubieke meter en gebruikt voor de sportvelden. Daarnaast dient de opslag als buffer voor periodes van droogte.

Verder biedt het Waterlab ruimte voor vijf kleinschalige pilots. Elke plek heeft toegang tot vier soorten water: afvalwater, regenwater, vijverwater en drinkwater. Dat maakt het voor onderzoekers en bedrijven mogelijk om te kijken of de technologieën die in het lab zijn ontwikkeld ook op grotere schaal en met ‘echt’ water werken.

Het nieuwe gebouw, dat op een prominente plek op de campus staat, is volledig in glas uitgevoerd. Dat is een bewuste keuze: iedereen kan nu zien wat er binnen gebeurt. "Het wateronderzoek vindt verspreid over de universiteit plaats. Met het Waterlab maken we het zichtbaar", aldus de woordvoerder.

Jubileumboek
Afgelopen vrijdag is het gebouw officieel geopend. Dat gebeurde tijdens de Twente membranes Day, waarop het Membrane Science and Technology-cluster vierde dat in Twente al vijftig membraanonderzoek plaatsvindt. Daarover verhaalt het jubileumboek ’50 years of membrane research in Twente’, dat werd overhandigd aan emeritus-hoogleraar Heiner Strathmann.

 

ZIE OOK

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans A.J. MiddendorpHoi Hans, dank voor je reactie en je vraag. André en ik pleiten voor een plan B: dus niet boeren ondersteunen die met hun subsidietrekkers bulkproducten produceren in monocultuur (dat is plan A). Wij pleiten voor het ondersteunen van boeren bij welke natuur, landschap en cultuur wél in goede handen is. Dat zijn veelal de kleinere boeren. Die moeten we perspectief bieden, ondersteunen. Als we slim zijn zorgen we dat zij meer ontvangen voor hun producten. André en ik hopen dat er méér plan-B-boeren komen, niet minder. De natuur zal er wel bij varen, evenals de kwaliteit van onze bronnen voor drinkwater.
Jos
Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat!