In het Limburgse Neer is over de lengte van 60 meter een glazen waterkering geplaatst. Het is voor het eerst in Nederland dat een kering van glas op keringshoogte is aangebracht. 'Ik vind het een mooie oplossing.'

In Neer heeft Waterschap Limburg gekozen voor het plaatsen van de glazen kering om tegemoet te komen aan de wens van de bewoners. Deze wilden zicht houden op de Maas als de keermuur vlak voor hun deur met 70 centimeter zou worden verhoogd, zoals voorgeschreven in het hoogwaterbeschermingsprogramma Maaswerken. De wens om een zelfsluitende kering te plaatsen kwam op tafel, maar uiteindelijk koos het bestuur van het waterschap uit kostenoverwegingen voor een glazen kering.

De kering is begin dit jaar getest in de Deltagoot van Deltares. Een paneel op ware grootte, bestaande uit vijf lagen glas met daartussen folie, moest oplopende golfbelasting en de impact van een botsende boomstam van 800 kg weerstaan. De proef verliep succesvol, het Expertise Netwerk Waterveiligheid gaf een positief advies, een voorwaarde van het waterschap.

Aangenaam verrast
Guido Toirkens 180 vk Guido ToirkensGisteren en vandaag werden de glazen panelen van 2,5 meter over een lengte van 60 meter geplaatst door aannemerscombinatie Van den Herik/Strukton, die de kering ontwikkelde. “Ik heb begrepen dat een bewoner vanmorgen enthousiast was over het resultaat. En ik moet zeggen: ik ben ook aangenaam verrast. Ik vind het een mooie oplossing. Ook esthetisch. En je hebt door de brede panelen goed zicht op de Maas”, vertelt omgevingsmanager Guido Toirkens van het waterschap.

De glazen kering in Neer is onderdeel van een dijkversterking van 1,6 kilometer met daarin een nieuwe, hogere keermuur van 550 meter. Over een lengte van 60 meter bestaat het bovenste deel (70 centimeter) uit de nieuwe glazen panelen. Het is voor het eerst dat glas op keerhoogte wordt gebruikt, vertelt Toirkens. Waar op andere plekken glazen panelen zijn geplaatst betreft dat een kering voor ‘de toeslaghoogte’ (golfslag, red), aldus de omgevingsmanager. “Dit systeem is uniek, je kunt het niet uit de catalogus bestellen.”

Waterschap Limburg overweegt om de glazen kering ook op andere locaties in HWBP-projecten te plaatsen. In de plaatsen Arcen, Well en Belfeld doen zich soortgelijke situaties voor als in Neer, met bebouwing dicht op de Maas, vertelt Toirkens. En nu in Neer de kering staat, kan het waterschap in gesprekken met omwonenden wijzen op de eerste geslaagde toepassing van de glazen wand.

 

LEES OOK
Project glazen waterkering is 'een grote sprong voorwaarts'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi onderzoek. Met de hete zomers van nu is het fijn om vlakbij zwemwater te hebben en het water op de hoek van de straat ( in mijn geval) kan dan een enorme aantrekkingskracht hebben. Mooie aanvulling op het onderzoek, zou een vergelijking met nabijgelegen “ officiële zwemwaterlocaties” kunnen zijn: op welke punten scoren deze beter ( en waar minder) als zwemlocatie… , wat is de capaciteit … en hoe nabijgelegen zijn deze locaties.
Hoezo een nieuwe bestuurscultuur in de politiek? Handje-klap van de ChristenUnie om zo veel als mogelijk alles bij het oude te houden. Dat je in 2022 met een amendement op basis van het advies uit 2015 - is echt oude wijn in nieuwe zakken. De commissie Boelhouwer was duidelijk: of alle geborgde zetels opheffen, of max. 2 zetels voor boeren en 2 zetels voor natuurbeheerders (die steeds 'natuur' worden genoemd). Geborgde zetels natuur zijn overbodig, zelfs Natuurmonumenten wil er vanaf. En dan meteen de waterschapsbelasting op natuurterreinen afschaffen, Natuur wordt uit publiek geld betaald en landelijk gaat het slechts om 0.25% van de totale opbrengst van de watersysteemheffing.
Juni wordt ook droog: veel NW winden, dwz. wat buien, maar die zullen geen zoden aan de dijk zetten.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
Je sommetje klopt niet, Hans, want de lozing van N was altijd al veel groter dan van P. Stel in 1990 was de lozing van N 5 keer zo groot als P, dus 5:1. N is afgenomen met 64%, er is dus nog over 0,36*5 = 1,8. Van P is 74% verwijderd, dus nog over 0,26*1 = 0,26. De verhouding N:P is dan nu geworden 1,8:0,26 oftewel (afgerond) 7:1. Er is dus nu meer stikstof ten opzichte van fosfor in de lozing, dan het geval was in 1990.
"64% minder lozing dan in 1990" juicht dit artikel. Dan praat je dus over 2 procent verbetering per jaar. Of anders gezegd: na 32 jaar is de restlozing met twee-derde afgenomen. De zuiveringstechniek is in deze periode geëvolueerd van alleen aerobe beluchting naar anaerobe technieken, dus zo verrassend is dit niet.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!