0
0
0
s2smodern

In het Limburgse Neer is over de lengte van 60 meter een glazen waterkering geplaatst. Het is voor het eerst in Nederland dat een kering van glas op keringshoogte is aangebracht. 'Ik vind het een mooie oplossing.'

In Neer heeft Waterschap Limburg gekozen voor het plaatsen van de glazen kering om tegemoet te komen aan de wens van de bewoners. Deze wilden zicht houden op de Maas als de keermuur vlak voor hun deur met 70 centimeter zou worden verhoogd, zoals voorgeschreven in het hoogwaterbeschermingsprogramma Maaswerken. De wens om een zelfsluitende kering te plaatsen kwam op tafel, maar uiteindelijk koos het bestuur van het waterschap uit kostenoverwegingen voor een glazen kering.

De kering is begin dit jaar getest in de Deltagoot van Deltares. Een paneel op ware grootte, bestaande uit vijf lagen glas met daartussen folie, moest oplopende golfbelasting en de impact van een botsende boomstam van 800 kg weerstaan. De proef verliep succesvol, het Expertise Netwerk Waterveiligheid gaf een positief advies, een voorwaarde van het waterschap.

Aangenaam verrast
Guido Toirkens 180 vk Guido ToirkensGisteren en vandaag werden de glazen panelen van 2,5 meter over een lengte van 60 meter geplaatst door aannemerscombinatie Van den Herik/Strukton, die de kering ontwikkelde. “Ik heb begrepen dat een bewoner vanmorgen enthousiast was over het resultaat. En ik moet zeggen: ik ben ook aangenaam verrast. Ik vind het een mooie oplossing. Ook esthetisch. En je hebt door de brede panelen goed zicht op de Maas”, vertelt omgevingsmanager Guido Toirkens van het waterschap.

De glazen kering in Neer is onderdeel van een dijkversterking van 1,6 kilometer met daarin een nieuwe, hogere keermuur van 550 meter. Over een lengte van 60 meter bestaat het bovenste deel (70 centimeter) uit de nieuwe glazen panelen. Het is voor het eerst dat glas op keerhoogte wordt gebruikt, vertelt Toirkens. Waar op andere plekken glazen panelen zijn geplaatst betreft dat een kering voor ‘de toeslaghoogte’ (golfslag, red), aldus de omgevingsmanager. “Dit systeem is uniek, je kunt het niet uit de catalogus bestellen.”

Waterschap Limburg overweegt om de glazen kering ook op andere locaties in HWBP-projecten te plaatsen. In de plaatsen Arcen, Well en Belfeld doen zich soortgelijke situaties voor als in Neer, met bebouwing dicht op de Maas, vertelt Toirkens. En nu in Neer de kering staat, kan het waterschap in gesprekken met omwonenden wijzen op de eerste geslaagde toepassing van de glazen wand.

 

LEES OOK
Project glazen waterkering is 'een grote sprong voorwaarts'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.