secundair logo knw 1

Foto Ger Peeters

In het Limburgse Neer is over de lengte van 60 meter een glazen waterkering geplaatst. Het is voor het eerst in Nederland dat een kering van glas op keringshoogte is aangebracht. "Ik vind het een mooie oplossing", zegt Guido Toirkens.

In Neer heeft Waterschap Limburg gekozen voor het plaatsen van de glazen kering om tegemoet te komen aan de wens van de bewoners. Deze wilden zicht houden op de Maas als de keermuur vlak voor hun deur met 70 centimeter zou worden verhoogd, zoals voorgeschreven in het hoogwaterbeschermingsprogramma Maaswerken. De wens om een zelfsluitende kering te plaatsen kwam op tafel, maar uiteindelijk koos het bestuur van het waterschap uit kostenoverwegingen voor een glazen kering.

De kering is begin dit jaar getest in de Deltagoot van Deltares. Een paneel op ware grootte, bestaande uit vijf lagen glas met daartussen folie, moest oplopende golfbelasting en de impact van een botsende boomstam van 800 kg weerstaan. De proef verliep succesvol, het Expertise Netwerk Waterveiligheid gaf een positief advies, een voorwaarde van het waterschap.

Aangenaam verrast
Guido Toirkens 180 vk Guido ToirkensGisteren en vandaag werden de glazen panelen van 2,5 meter over een lengte van 60 meter geplaatst door aannemerscombinatie Van den Herik/Strukton, die de kering ontwikkelde. “Ik heb begrepen dat een bewoner vanmorgen enthousiast was over het resultaat. En ik moet zeggen: ik ben ook aangenaam verrast. Ik vind het een mooie oplossing. Ook esthetisch. En je hebt door de brede panelen goed zicht op de Maas”, vertelt omgevingsmanager Guido Toirkens van het waterschap.

De glazen kering in Neer is onderdeel van een dijkversterking van 1,6 kilometer met daarin een nieuwe, hogere keermuur van 550 meter. Over een lengte van 60 meter bestaat het bovenste deel (70 centimeter) uit de nieuwe glazen panelen. Het is voor het eerst dat glas op keerhoogte wordt gebruikt, vertelt Toirkens. Waar op andere plekken glazen panelen zijn geplaatst betreft dat een kering voor ‘de toeslaghoogte’ (golfslag, red), aldus de omgevingsmanager. “Dit systeem is uniek, je kunt het niet uit de catalogus bestellen.”

Waterschap Limburg overweegt om de glazen kering ook op andere locaties in HWBP-projecten te plaatsen. In de plaatsen Arcen, Well en Belfeld doen zich soortgelijke situaties voor als in Neer, met bebouwing dicht op de Maas, vertelt Toirkens. En nu in Neer de kering staat, kan het waterschap in gesprekken met omwonenden wijzen op de eerste geslaagde toepassing van de glazen wand.

 

LEES OOK
Project glazen waterkering is 'een grote sprong voorwaarts'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.