In het Limburgse Neer is over de lengte van 60 meter een glazen waterkering geplaatst. Het is voor het eerst in Nederland dat een kering van glas op keringshoogte is aangebracht. "Ik vind het een mooie oplossing", zegt Guido Toirkens.

In Neer heeft Waterschap Limburg gekozen voor het plaatsen van de glazen kering om tegemoet te komen aan de wens van de bewoners. Deze wilden zicht houden op de Maas als de keermuur vlak voor hun deur met 70 centimeter zou worden verhoogd, zoals voorgeschreven in het hoogwaterbeschermingsprogramma Maaswerken. De wens om een zelfsluitende kering te plaatsen kwam op tafel, maar uiteindelijk koos het bestuur van het waterschap uit kostenoverwegingen voor een glazen kering.

De kering is begin dit jaar getest in de Deltagoot van Deltares. Een paneel op ware grootte, bestaande uit vijf lagen glas met daartussen folie, moest oplopende golfbelasting en de impact van een botsende boomstam van 800 kg weerstaan. De proef verliep succesvol, het Expertise Netwerk Waterveiligheid gaf een positief advies, een voorwaarde van het waterschap.

Aangenaam verrast
Guido Toirkens 180 vk Guido ToirkensGisteren en vandaag werden de glazen panelen van 2,5 meter over een lengte van 60 meter geplaatst door aannemerscombinatie Van den Herik/Strukton, die de kering ontwikkelde. “Ik heb begrepen dat een bewoner vanmorgen enthousiast was over het resultaat. En ik moet zeggen: ik ben ook aangenaam verrast. Ik vind het een mooie oplossing. Ook esthetisch. En je hebt door de brede panelen goed zicht op de Maas”, vertelt omgevingsmanager Guido Toirkens van het waterschap.

De glazen kering in Neer is onderdeel van een dijkversterking van 1,6 kilometer met daarin een nieuwe, hogere keermuur van 550 meter. Over een lengte van 60 meter bestaat het bovenste deel (70 centimeter) uit de nieuwe glazen panelen. Het is voor het eerst dat glas op keerhoogte wordt gebruikt, vertelt Toirkens. Waar op andere plekken glazen panelen zijn geplaatst betreft dat een kering voor ‘de toeslaghoogte’ (golfslag, red), aldus de omgevingsmanager. “Dit systeem is uniek, je kunt het niet uit de catalogus bestellen.”

Waterschap Limburg overweegt om de glazen kering ook op andere locaties in HWBP-projecten te plaatsen. In de plaatsen Arcen, Well en Belfeld doen zich soortgelijke situaties voor als in Neer, met bebouwing dicht op de Maas, vertelt Toirkens. En nu in Neer de kering staat, kan het waterschap in gesprekken met omwonenden wijzen op de eerste geslaagde toepassing van de glazen wand.

 

LEES OOK
Project glazen waterkering is 'een grote sprong voorwaarts'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LisaU kunt de stemhulp vinden op de site mijnstem.nl of rechtstreeks via deze link: https://mijnstem.nl/waterschappen#!/
Waar IS nu die stemhulp?
400 kub gebruikt in drie jaar 2.600 euro .. belachelijk gewoon
WILDLIFE HOLLAND 5 CODE ROOD (deel 1 en 2) - Jeroworld - 2022 - tijdsduur: 84 minuten
- De film Wildlife Holland 5 Code Rood gaat over een diepe plas waar volgens deskundigen niet of nauwelijks leven is en daarom moet worden verondiept. Deze plas, De Vonkerplas, ligt in de Dreumelse Waard in het land van Maas en Waal. Vanaf 2019 tot 2022 ging ik op zoek naar het leven boven, maar ook onderwater.
Dit is de eerste onder water film van Nederland. In mijn zoektocht of er wel of geen leven zou zijn in diepe plassen ging ik als eerste opzoek naar zoetwater plankton. Dit zoetwater plankton bestaat uit zowel dierlijk als plantaardige organismen. Zonder dit plankton is er geen leven in diepe plassen. Ook zocht ik uit met welk soort grond plassen worden verondiept. Want inmiddels zijn vele plassen in Nederland al ondieper gemaakt om meer ecologische biodiversiteit te krijgen. Maar klopt dat wel? Is er geen leven in diepe plassen?

Wildlife Holland 5 CODE ROOD (official video) - Jeroworld 2022 - klik hier >>
Als de zeespiegel echt meters gaat stijgen de komende eeuw dan zou het verstandig zijn om vanaf NU de woningen en en industrie te bouwen boven het verwachte zee peil. Dus hoger dan, drie a vier meter boven NAP. In lager gelegen gebieden dus alleen hoogbouw op terpen, die dan bij een ramp ook dienst zouden doen als vluchteilanden voor mensen van de bestaande te laag gelegen woningen.
Voor de bestaande woningen onder NAP zou het verplicht moeten worden dat bij ieder huis, aan-of-in het huis een bootje aanwezig zou zijn. Ja iedereen! Omdat bij een ramp mensen in doodsangst, de mensen met een boot zullen aanvallen ! En miljoenen van daken evacueren is ondoenlijk! Het ergste wat dan waarschijnlijk gaat gebeuren is dat alle mensen op het laatst in hun auto vluchten en in de file zullen verdrinken op de snelwegen in de polders !!
En waar dan bouwen vanaf nu? Op hogere grond, en daarbij zou ook bekeken kunnen worden of delen van de centraal gelegen Veluwe daarvoor gereserveerd zouden kunnen worden. Nederland is een land waar vooral de laaggelegen natuur uniek is, en je zou bij de bovengenoemde strategie grote delen van de lage polders kunnen inrichten voor plas/dras-natuur, zoals we vroeger Nederland ook hebben aangetroffen voor de Urbanisatie.
Mensen in andere wereld delen vragen of verplichten om wat aan de CO2 uitstoot te doen gaat niet werken. We willen niet onder ogen zie dat het in dichtbevolkt Nederland ooit nog eens ernstig mis zou kunnen gaan, maar nu zien we in Turkije en Syrië dat de natuur opnieuw onverbiddelijk kan zijn !

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!