secundair logo knw 1

Foto Ger Peeters

In het Limburgse Neer is over de lengte van 60 meter een glazen waterkering geplaatst. Het is voor het eerst in Nederland dat een kering van glas op keringshoogte is aangebracht. "Ik vind het een mooie oplossing", zegt Guido Toirkens.

In Neer heeft Waterschap Limburg gekozen voor het plaatsen van de glazen kering om tegemoet te komen aan de wens van de bewoners. Deze wilden zicht houden op de Maas als de keermuur vlak voor hun deur met 70 centimeter zou worden verhoogd, zoals voorgeschreven in het hoogwaterbeschermingsprogramma Maaswerken. De wens om een zelfsluitende kering te plaatsen kwam op tafel, maar uiteindelijk koos het bestuur van het waterschap uit kostenoverwegingen voor een glazen kering.

De kering is begin dit jaar getest in de Deltagoot van Deltares. Een paneel op ware grootte, bestaande uit vijf lagen glas met daartussen folie, moest oplopende golfbelasting en de impact van een botsende boomstam van 800 kg weerstaan. De proef verliep succesvol, het Expertise Netwerk Waterveiligheid gaf een positief advies, een voorwaarde van het waterschap.

Aangenaam verrast
Guido Toirkens 180 vk Guido ToirkensGisteren en vandaag werden de glazen panelen van 2,5 meter over een lengte van 60 meter geplaatst door aannemerscombinatie Van den Herik/Strukton, die de kering ontwikkelde. “Ik heb begrepen dat een bewoner vanmorgen enthousiast was over het resultaat. En ik moet zeggen: ik ben ook aangenaam verrast. Ik vind het een mooie oplossing. Ook esthetisch. En je hebt door de brede panelen goed zicht op de Maas”, vertelt omgevingsmanager Guido Toirkens van het waterschap.

De glazen kering in Neer is onderdeel van een dijkversterking van 1,6 kilometer met daarin een nieuwe, hogere keermuur van 550 meter. Over een lengte van 60 meter bestaat het bovenste deel (70 centimeter) uit de nieuwe glazen panelen. Het is voor het eerst dat glas op keerhoogte wordt gebruikt, vertelt Toirkens. Waar op andere plekken glazen panelen zijn geplaatst betreft dat een kering voor ‘de toeslaghoogte’ (golfslag, red), aldus de omgevingsmanager. “Dit systeem is uniek, je kunt het niet uit de catalogus bestellen.”

Waterschap Limburg overweegt om de glazen kering ook op andere locaties in HWBP-projecten te plaatsen. In de plaatsen Arcen, Well en Belfeld doen zich soortgelijke situaties voor als in Neer, met bebouwing dicht op de Maas, vertelt Toirkens. En nu in Neer de kering staat, kan het waterschap in gesprekken met omwonenden wijzen op de eerste geslaagde toepassing van de glazen wand.

 

LEES OOK
Project glazen waterkering is 'een grote sprong voorwaarts'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!