Boeren en lokale overheden in Vlaanderen kunnen vanwege de droogte gezuiverd water ophalen bij een aantal zuiveringsinstallaties van Aquafin. Dit water is bedoeld voor irrigatie.

Net als in Nederland heeft de droogte in Vlaanderen tot maatregelen geleid. Verschillende provincies hebben een verbod afgevaardigd om water te halen uit wateren die onbevaarbaar zijn geworden. Vandaar dat de noodoplossing wordt toegepast dat agrariërs, ondernemers en gemeenten effluent kunnen halen bij zuiveringsinstallaties van de Vlaamse milieuholding Aquafin. De afnemers tekenen hiervoor een overeenkomst en betalen alleen een administratieve vergoeding.

Van negentien van de ruim driehonderd waterzuiveringsinstallaties van Aquafin zijn de poorten opengezet. Op deze locaties wordt het water onttrokken uit een effluentgoot op het eind van het zuiveringsproces in plaats van een nabezinktank. De afnemers kunnen hierbij niet in contact komen met bewegende of anderszins gevaarlijke installatie-onderdelen. Ook is een constante kwaliteit van het gezuiverde afvalwater gegarandeerd.

Mogelijk komen er later nog andere waterzuiveringsinstallaties bij. Op een twintigtal locaties zijn volgens Aquafin extra investeringen nodig voor het veilig en correct ophalen van effluent. De Vlaamse overheid heeft hiervoor groen licht gegeven, maar vanwege de bouwvakvakantie wil Aquafin zich nog niet uitspreken over een concrete timing.

De mogelijkheid om gezuiverd afvalwater af te halen bestond ook al in 2017 en 2018, maar toen geheel op eigen risico van de afnemers. Nu is dit geregeld met behulp van de zogeheten OVAM-grondstofverklaring die Aquafin heeft gekregen. Afnemers kunnen hiermee eenduidig nagaan of het water geschikt is voor het doel waarvoor zij het willen toepassen. Zo mag het water niet worden gebruikt voor de irrigatie van groenten die rauw worden gegeten.

  

MEER INFORMATIE
Aquafin over afhalen effluent

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!