secundair logo knw 1

Net als in de laatste twee jaar kunnen Vlaamse boeren effluent gebruiken voor irrigatie I foto: Aquafin

Boeren en lokale overheden in Vlaanderen kunnen vanwege de droogte gezuiverd water ophalen bij een aantal zuiveringsinstallaties van Aquafin. Dit water is bedoeld voor irrigatie.

Net als in Nederland heeft de droogte in Vlaanderen tot maatregelen geleid. Verschillende provincies hebben een verbod afgevaardigd om water te halen uit wateren die onbevaarbaar zijn geworden. Vandaar dat de noodoplossing wordt toegepast dat agrariërs, ondernemers en gemeenten effluent kunnen halen bij zuiveringsinstallaties van de Vlaamse milieuholding Aquafin. De afnemers tekenen hiervoor een overeenkomst en betalen alleen een administratieve vergoeding.

Van negentien van de ruim driehonderd waterzuiveringsinstallaties van Aquafin zijn de poorten opengezet. Op deze locaties wordt het water onttrokken uit een effluentgoot op het eind van het zuiveringsproces in plaats van een nabezinktank. De afnemers kunnen hierbij niet in contact komen met bewegende of anderszins gevaarlijke installatie-onderdelen. Ook is een constante kwaliteit van het gezuiverde afvalwater gegarandeerd.

Mogelijk komen er later nog andere waterzuiveringsinstallaties bij. Op een twintigtal locaties zijn volgens Aquafin extra investeringen nodig voor het veilig en correct ophalen van effluent. De Vlaamse overheid heeft hiervoor groen licht gegeven, maar vanwege de bouwvakvakantie wil Aquafin zich nog niet uitspreken over een concrete timing.

De mogelijkheid om gezuiverd afvalwater af te halen bestond ook al in 2017 en 2018, maar toen geheel op eigen risico van de afnemers. Nu is dit geregeld met behulp van de zogeheten OVAM-grondstofverklaring die Aquafin heeft gekregen. Afnemers kunnen hiermee eenduidig nagaan of het water geschikt is voor het doel waarvoor zij het willen toepassen. Zo mag het water niet worden gebruikt voor de irrigatie van groenten die rauw worden gegeten.

  

MEER INFORMATIE
Aquafin over afhalen effluent

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.
Mooie putdeksels!! Ik zou er graag 1 kopen. Is dat mogelijk? Met vr.gr. Mevr M. Pennings