0
0
0
s2smodern

Boeren en lokale overheden in Vlaanderen kunnen vanwege de droogte gezuiverd water ophalen bij een aantal zuiveringsinstallaties van Aquafin. Dit water is bedoeld voor irrigatie.

Net als in Nederland heeft de droogte in Vlaanderen tot maatregelen geleid. Verschillende provincies hebben een verbod afgevaardigd om water te halen uit wateren die onbevaarbaar zijn geworden. Vandaar dat de noodoplossing wordt toegepast dat agrariƫrs, ondernemers en gemeenten effluent kunnen halen bij zuiveringsinstallaties van de Vlaamse milieuholding Aquafin. De afnemers tekenen hiervoor een overeenkomst en betalen alleen een administratieve vergoeding.

Van negentien van de ruim driehonderd waterzuiveringsinstallaties van Aquafin zijn de poorten opengezet. Op deze locaties wordt het water onttrokken uit een effluentgoot op het eind van het zuiveringsproces in plaats van een nabezinktank. De afnemers kunnen hierbij niet in contact komen met bewegende of anderszins gevaarlijke installatie-onderdelen. Ook is een constante kwaliteit van het gezuiverde afvalwater gegarandeerd.

Mogelijk komen er later nog andere waterzuiveringsinstallaties bij. Op een twintigtal locaties zijn volgens Aquafin extra investeringen nodig voor het veilig en correct ophalen van effluent. De Vlaamse overheid heeft hiervoor groen licht gegeven, maar vanwege de bouwvakvakantie wil Aquafin zich nog niet uitspreken over een concrete timing.

De mogelijkheid om gezuiverd afvalwater af te halen bestond ook al in 2017 en 2018, maar toen geheel op eigen risico van de afnemers. Nu is dit geregeld met behulp van de zogeheten OVAM-grondstofverklaring die Aquafin heeft gekregen. Afnemers kunnen hiermee eenduidig nagaan of het water geschikt is voor het doel waarvoor zij het willen toepassen. Zo mag het water niet worden gebruikt voor de irrigatie van groenten die rauw worden gegeten.

  

MEER INFORMATIE
Aquafin over afhalen effluent

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een terechte oproep om voor goed waterbeheer te kijken naar de oorspronkelijke functies van bodem en ondergrond in de regulatie van water. Aanvullend op het overzicht van functies in het artikel kun je nog onderscheiden: de regeneratieve functie (recreatie, natuur, verbinding met natuurlijke elementen) en de ecologische dragerfunctie (natuur, biodiversiteit, huisvesting voor grotere dieren, microklimaten). Het landschap, gevormd door bodem en ondergrond, is een factor op zichzelf die mede beschouwd kan worden. Zo wordt de afweging voor klimaatadaptieve maatregelen verbreed en zullen de maatregelen duurzamer bijdragen aan de hele leefomgeving en al zijn bewoners.
Met veel aandacht en interesse heb ik uw uitvoerige artikel gelezen. Ik woon in aan de rand van Apeldoorn, nabij onze bossen. Het probleem "DROOGTE" is hier erg actueel. Veel publicaties in onze pers, veel reacties van vakmensen, bv van Jos Peters van Royal Haskoning DHV in de Stentor van 22 augustus 2020, of van Marjolein Koek van Natuurmonumenten, juli 2020, "noodwapen tegen droogte op de Veluwe". Als geograaf houdt het probleem "droogte" mij ook voortdurend bezig.
Voorstel van ecoloog Herman van Dam: Vervang het naaldbos door loofbos. Naaldbomen gebruiken het hele jaar door (!) water, loofbossen in de winter bijna niets. Dat moet op veel grotere schaal gebeuren. Uiteindelijk werden de naaldbomen destijds hier aangeplant om de steenkolenmijnen in Zuid Limburg van "stutpalen" te voorzien. Sindsdien maken de naaldbomen een veel te groot aandeel uit van de Veluwse bossen. Maar bijna geen mens in en om de Veluwe is op de hoogte van dat probleem of trekt zich daar iets van aan!!
Ik kijk uit naar uw reactie en uw voorstel hoe dit Naaldbomenprobleem op te lossen.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil een proefinstallatie bouwen waarmee 700 m3/u effluent van de RWZI Wervershoof wordt behandeld met ozon. De proefinstallatie is onderdeel van het project Ge(O)zond Water met als doel een circulaire waterketen te realiseren, met grootschalige productie van gezuiverd afvalwater voor hoogwaardig hergebruik, onder meer in landbouw en industrie
Door de oxidatie met ozon worden medicijnresten uit het effluent verwijderd. In de proefinstallatie is een innovatieve lijn voorzien met een combinatie van een voorgeschakelde ultrasone module en een snel draaiende schijf voor het toevoegen van ozon, een technologie van het Duitse bedrijf Up2e!
Deze technologie wordt momenteel nader getest in een pilot op RWZI Wervershoof. De pilot kan maximaal 10 m3/u water behandelen en max. 180 g O3/u doseren. De testen zijn in week 35 gestart en lopen tot en met week 45.
HHNK geeft geĆÆnteresseerden van waterschappen en drinkwaterbedrijven de gelegenheid om de pilot installatie te bezoeken en kennis te nemen van het werkingsprincipe van deze technologie en van het project Ge(O)zond Water. Heeft u interesse, dan kunt u contact opnemen met: Ronald Koolen, r.koolen@hhnk.nl.
Van harte gefeliciteerd. Delen van deze ervaringen en kennis is essentieel.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.