0
0
0
s2smodern

Het wordt mogelijk om een droogte-verwachting voor enkele maanden te geven. De basis daarvoor is gelegd door onderzoekers van Wageningen University & Research, de Universiteit Utrecht en de Albert-Ludwigs-Universität Freiburg.

De droogte, die grote delen van Europa de afgelopen zomers teisterde, maakt dat waterbeheerders behoefte hebben aan droogte-seizoenverwachtingen. Onderzoekers hebben nu laten zien dat relevante verwachtingen over de gevolgen van droogte tot vier maanden, en soms nog langer, vooruit zijn te geven. Ze publiceerden hierover het artikel ‘Moving from drought hazard to impact forecasts’ in het tijdschrift Nature.

Een stap verder
Samuel Sutanto 180 vk Samuel Sutanto“Als onderdeel van een breder onderzoek, waren we er al in geslaagd om relevante droogte-identificatoren vast te stellen. Denk aan bodemvocht, grondwaterstanden, beek- en rivierafvoeren”, zegt Samuel Sutanto, hoofdauteur van het artikel en onderzoeker aan de WUR. “Nu hadden we ons tot doel gesteld om een stap verder te gaan en te kijken of we de impact van de droogte op een bepaald gebied konden voorspellen”.

Het onderzoek van Sutanto en collega’s maakte gebruik van een Europese database met daarin duizenden gerapporteerde gevolgen van droogte over de afgelopen decennia. “Met machine-learning technieken hebben we de droogte-indicatoren kunnen koppelen aan gevolgen. De vuistregel luidt: hoe langer de droogte duurde, hoe beter de impact ervan te voorspellen is. Maar het is gelukt om de impact circa vier maanden vooruit te voorspellen”.

Investeren in data
Het onderzoek richtte zich op Duitsland omdat onze oosterburen beschikken over een uitzonderlijk goede set met data om indicatoren en impact aan elkaar te kunnen koppelen. Sutanto: “Je zou dit onderzoek ook wel in Nederland kunnen doen. Maar omdat er minder data beschikbaar zijn, is het resultaat dan een stuk minder precies. Onze oproep aan de instanties is dan ook om te investeren in uitgebreide Europese databestanden”.

Volgens Sutanto is het voor de industrie, de politiek en voor waterbeheerders van belang om de gevolgen van droogte beter in te kunnen schatten. In het artikel laten de onderzoekers zien wat de gevolgen van droogte zijn op bijvoorbeeld scheepvaart, openbare watervoorziening, waterkwaliteit en ecosystemen.

Sutanto: “Tijdens de laatste extreme droogte stond de Rijn heel laag. Het scheepsvervoer had daar last van en als gevolg gingen in Duitsland de benzineprijzen omhoog. Droogte heeft vele gevolgen. Als we die vroegtijdig kennen, kunnen de politici en de waterbeheerders maatregelen nemen om de gevolgen van droogte zoveel mogelijk te beperken."

 

MEER INFORMATIE
Moving from drought hazard to impact forecasts

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.