secundair logo knw 1

Foto: Sander Verwoerd

Langs de Maas bij Oss is het nieuwe natuurgebied Hemelrijkse Waard gecreëerd. In de grote nevengeul liggen achttien dode bomen. Hier bloeit het waterleven.

De Hemelrijkse Waard is maandag officieel geopend, nadat er ruim twee jaar aan is gewerkt. Wat vroeger een landbouwgebied bij het dorp Oijen in de gemeente Oss was, is omgetoverd tot een zandig rivierlandschap. Er is een nevengeul van drie kilometer lang en ongeveer een meter diep aangelegd. Het gaat om een gezamenlijk project van Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten dat een groot deel van het gebied bezit.

Het initiatief kwam van Rijkswaterstaat, vertelt Lianne Schröder, coördinator natuurbeheer bij Natuurmonumenten. “Op diverse plekken langs de Maas realiseert Rijkswaterstaat natuurvriendelijke oevers. De Hemelrijkse Waard is een van de grootste projecten. Het gebied heeft een omvang van 225 hectare ofwel 450 voetbalvelden. Je doet er bijna een dag over om door het hele gebied te struinen.”

Het doel van de herinrichting is om te zorgen voor chemisch en ecologisch schoner water en daarmee te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. “Het project draagt ook bij aan de hoogwaterveiligheid”, zegt Schröder. “De nevengeul is permanent verbonden met de Maas. Hierdoor daalt bij hoogwater de waterstand in de rivier met zo’n 5 à 6 centimeter.”

Voor Natuurmonumenten is de koppeling met natuurontwikkeling en recreatie van groot belang. Zo wordt vijftig hectare aan ooibossen van eiken, essen en iepen aangelegd; aantrekkelijk voor vogels. Schröder: “In en rondom het water ontstaat een dynamisch leefgebied voor planten en dieren.” Ze noemt de dode bomen die in de nevengeul en een oude zijarm van de Maas zijn gelegd. “Achttien bakenbomen die langs de oevers moesten verdwijnen, hebben in het water een tweede leven gekregen. Rondom deze bomen ontstaat vrij snel een zeer divers waterleven. Zij trekken onder meer zeldzame kokkerjufferlarven aan en kleine vissen die er hun eieren leggen.”

De Hemelrijkse Waard is openbaar toegankelijk. Op zaterdag 15 april is er een publieksdag met excursies. Hier meer informatie over het gebied.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John