0
0
0
s2smodern

Langs de Maas bij Oss is het nieuwe natuurgebied Hemelrijkse Waard gecreëerd. In de grote nevengeul liggen achttien dode bomen. Hier bloeit het waterleven.

De Hemelrijkse Waard is maandag officieel geopend, nadat er ruim twee jaar aan is gewerkt. Wat vroeger een landbouwgebied bij het dorp Oijen in de gemeente Oss was, is omgetoverd tot een zandig rivierlandschap. Er is een nevengeul van drie kilometer lang en ongeveer een meter diep aangelegd. Het gaat om een gezamenlijk project van Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten dat een groot deel van het gebied bezit.

Het initiatief kwam van Rijkswaterstaat, vertelt Lianne Schröder, coördinator natuurbeheer bij Natuurmonumenten. “Op diverse plekken langs de Maas realiseert Rijkswaterstaat natuurvriendelijke oevers. De Hemelrijkse Waard is een van de grootste projecten. Het gebied heeft een omvang van 225 hectare ofwel 450 voetbalvelden. Je doet er bijna een dag over om door het hele gebied te struinen.”

Het doel van de herinrichting is om te zorgen voor chemisch en ecologisch schoner water en daarmee te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. “Het project draagt ook bij aan de hoogwaterveiligheid”, zegt Schröder. “De nevengeul is permanent verbonden met de Maas. Hierdoor daalt bij hoogwater de waterstand in de rivier met zo’n 5 à 6 centimeter.”

Voor Natuurmonumenten is de koppeling met natuurontwikkeling en recreatie van groot belang. Zo wordt vijftig hectare aan ooibossen van eiken, essen en iepen aangelegd; aantrekkelijk voor vogels. Schröder: “In en rondom het water ontstaat een dynamisch leefgebied voor planten en dieren.” Ze noemt de dode bomen die in de nevengeul en een oude zijarm van de Maas zijn gelegd. “Achttien bakenbomen die langs de oevers moesten verdwijnen, hebben in het water een tweede leven gekregen. Rondom deze bomen ontstaat vrij snel een zeer divers waterleven. Zij trekken onder meer zeldzame kokkerjufferlarven aan en kleine vissen die er hun eieren leggen.”

De Hemelrijkse Waard is openbaar toegankelijk. Op zaterdag 15 april is er een publieksdag met excursies. Hier meer informatie over het gebied.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.