Langs de Maas bij Oss is het nieuwe natuurgebied Hemelrijkse Waard gecreëerd. In de grote nevengeul liggen achttien dode bomen. Hier bloeit het waterleven.

De Hemelrijkse Waard is maandag officieel geopend, nadat er ruim twee jaar aan is gewerkt. Wat vroeger een landbouwgebied bij het dorp Oijen in de gemeente Oss was, is omgetoverd tot een zandig rivierlandschap. Er is een nevengeul van drie kilometer lang en ongeveer een meter diep aangelegd. Het gaat om een gezamenlijk project van Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten dat een groot deel van het gebied bezit.

Het initiatief kwam van Rijkswaterstaat, vertelt Lianne Schröder, coördinator natuurbeheer bij Natuurmonumenten. “Op diverse plekken langs de Maas realiseert Rijkswaterstaat natuurvriendelijke oevers. De Hemelrijkse Waard is een van de grootste projecten. Het gebied heeft een omvang van 225 hectare ofwel 450 voetbalvelden. Je doet er bijna een dag over om door het hele gebied te struinen.”

Het doel van de herinrichting is om te zorgen voor chemisch en ecologisch schoner water en daarmee te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. “Het project draagt ook bij aan de hoogwaterveiligheid”, zegt Schröder. “De nevengeul is permanent verbonden met de Maas. Hierdoor daalt bij hoogwater de waterstand in de rivier met zo’n 5 à 6 centimeter.”

Voor Natuurmonumenten is de koppeling met natuurontwikkeling en recreatie van groot belang. Zo wordt vijftig hectare aan ooibossen van eiken, essen en iepen aangelegd; aantrekkelijk voor vogels. Schröder: “In en rondom het water ontstaat een dynamisch leefgebied voor planten en dieren.” Ze noemt de dode bomen die in de nevengeul en een oude zijarm van de Maas zijn gelegd. “Achttien bakenbomen die langs de oevers moesten verdwijnen, hebben in het water een tweede leven gekregen. Rondom deze bomen ontstaat vrij snel een zeer divers waterleven. Zij trekken onder meer zeldzame kokkerjufferlarven aan en kleine vissen die er hun eieren leggen.”

De Hemelrijkse Waard is openbaar toegankelijk. Op zaterdag 15 april is er een publieksdag met excursies. Hier meer informatie over het gebied.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!