secundair logo knw 1

Het Verdronken Land van Zuid-Beveland in de Oosterschelde. Foto RWS/Edwin Paree

Een deel van het Verdronken Land van Zuid-Beveland wordt opgehoogd met baggerslib. Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten willen daarmee getijdennatuur in de Oosterschelde herstellen. De slikken en zandplaten dienen als voedselgebied voor watervogels.

Zonder ingrijpen verdwijnt het gebied volgens Rijkswaterstaat onder water door ‘zandhonger’. Het baggerslib dat gebruikt wordt, komt vrij bij het op diepte brengen van de vaargeul van de Zandkreek, een zijtak van de Oosterschelde tussen Noord- en Zuid-Beveland.

In oktober en november van dit jaar baggert Rijkswaterstaat hier 125.000 kubieke meter. Met de helft hiervan wordt circa 15 hectare van het Verdronken Land zo’n 50 centimeter opgehoogd. De andere helft wordt, zoals gebruikelijk, verspreid in een diepe put in de Oosterschelde.

Het is voor het eerst dat Rijkswaterstaat baggerslib uit de Oosterschelde gebruikt voor ophoging. Wageningen Marine Research, Deltares, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en HZ University of Applied Sciences hebben vooraf uitgebreid onderzocht of dit mogelijk was.

Modelstudies
Normaal gesproken wordt zandrijk materiaal gebruikt voor het ophogen van platen en slikken. Uit het onderzoek bleek dat baggerslib zich hier ook voor leent. De meest geschikte locatie was het Verdronken Land van Zuid-Beveland, zo toonden modelstudies aan.

Het Verdronken Land van Zuid-Beveland werd in 1530 door de Sint-Felixvloed overstroomd en maakt nu deel uit van de Oosterschelde. Het is een gebied van stroomgeulen, ondiepten, slikken en schorren.

Door de aanleg van de Oosterscheldekering is de stroming in de Oosterschelde minder sterk geworden, waardoor er geen natuurlijke opbouw meer is van slikken en zandplaten, de zogenaamde zandhonger.

Roggenplaat
Voor vogels zijn platen en slikken een belangrijke bron van voedsel dankzij de wormen, schelp- en schaaldieren die hier goed gedijen. Samen met Natuurmonumenten zet Rijkswaterstaat zich daarom al langer in voor het ophogen van slikken en zandplaten. Zo werd eind 2019 de Roggenplaat al opgehoogd.

De baggerwerkzaamheden in de Zandkreekgeul zijn onderdeel van een grote onderhoudsopgave die Rijkswaterstaat de komende jaren uitvoert. Een flink aantal bruggen, sluizen, wegen en waterwerken in de provincie Zeeland wordt gerenoveerd en vervangen. 

 

MEER INFORMATIE
Themapagina RWS over onderhoud Zandkreekgeul
H2O-bericht: Ophoging ‘ecologisch wegrestaurant’ Roggenplaat uitgesteld

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.