secundair logo knw 1

Beeld: Waterschap Hollandse Delta

Zeshonderd jaar geleden braken de dijken door tijdens de Sint-Elisabethsvloed en daardoor verdronken meer dan tweeduizend mensen in de graafschappen Zeeland en Holland. De watersnoodramp wordt anderhalf jaar lang herdacht met een reeks van activiteiten. Vandaag is een online belevingscentrum geopend.

De Sint-Elisabethsvloed die in de nacht van 18 op 19 november 1421 plaatsvond, is een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis. Dertig dorpen werden verzwolgen door het water en het natte gebied van de Biesbosch ontstond. Het is tevens een waarschuwing uit het verleden, want het dijkbeheer was indertijd ernstig verwaarloosd.

In het themajaar 600 jaar Elisabethsvloed wordt op uiteenlopende manieren aandacht besteed aan de ramp. Zo organiseren enkele musea exposities en worden er diverse wandel- en fietstochten gehouden. Ook verschijnen er speciale publicaties. In Dordrecht vindt in oktober het tiendaagse Tij Festival plaats, waarbij met lichtprojecties en kunstwerken de gevolgen van klimaatverandering worden getoond. De herdenking duurt tot en met september 2022.

Ruimtes over verleden, heden en toekomst
De opening van het virtuele belevingscentrum is feitelijk de aftrap van het themajaar. Dit is een initiatief van waterschap Hollandse Delta in samenwerking met waterschap Brabantse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, waterschap Rivierenland, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Rijkswaterstaat. Op een interactieve manier wordt het verhaal over de ramp verteld en ook hoe Nederland nu en in de toekomst omgaat met waterveiligheid.

Het filmpje De kracht van het water geeft een korte introductie. Verder kunnen in het belevingscentrum drie ruimtes worden bezocht. Wie de ruimte Verleden betreedt, kan een radio-uitzending ‘van destijds’ beluisteren en een bijzondere historische kaart bekijken. Ook is er aandacht voor de legende van het wiegje van Beatrijs; een vondeling die op wonderbaarlijke wijze overleefde.

De bezoeker van de ruimte Heden kan waterwandelingen downloaden, meedoen aan geocaching en informatie lezen over waterveiligheid vandaag de dag. In de ruimte Toekomst gaat het om de beschermingsmaatregelen die de waterschappen willen nemen. Hierbij komt ook aan bod welke innovatieve oplossingen ze gebruiken. De informatie en het aanbod worden regelmatig vernieuwd.

Vloed basis voor huidig watersysteem
Volgens deltacommissaris Peter Glas legde de watersnoodramp uit 1421 de basis voor de manier waarop het huidige watersysteem met waterschappen als dijkbewakers is ingericht. “In het belevingscentrum voel je de kracht van het water en zie je hoe we al eeuwenlang de strijd tegen het water voeren. Maar we leren ook weer hoe we kunnen leven mét het water. Het centrum maakt de bezoekers op een indringende manier bewust van het belang hiervan, nu en in de toekomst.”

 

MEER INFORMATIE
Bezoek online belevingscentrum
Website 600 jaar Elisabethsvloed
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.