Zeshonderd jaar geleden braken de dijken door tijdens de Sint-Elisabethsvloed en daardoor verdronken meer dan tweeduizend mensen in de graafschappen Zeeland en Holland. De watersnoodramp wordt anderhalf jaar lang herdacht met een reeks van activiteiten. Vandaag is een online belevingscentrum geopend.

De Sint-Elisabethsvloed die in de nacht van 18 op 19 november 1421 plaatsvond, is een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis. Dertig dorpen werden verzwolgen door het water en het natte gebied van de Biesbosch ontstond. Het is tevens een waarschuwing uit het verleden, want het dijkbeheer was indertijd ernstig verwaarloosd.

In het themajaar 600 jaar Elisabethsvloed wordt op uiteenlopende manieren aandacht besteed aan de ramp. Zo organiseren enkele musea exposities en worden er diverse wandel- en fietstochten gehouden. Ook verschijnen er speciale publicaties. In Dordrecht vindt in oktober het tiendaagse Tij Festival plaats, waarbij met lichtprojecties en kunstwerken de gevolgen van klimaatverandering worden getoond. De herdenking duurt tot en met september 2022.

Ruimtes over verleden, heden en toekomst
De opening van het virtuele belevingscentrum is feitelijk de aftrap van het themajaar. Dit is een initiatief van waterschap Hollandse Delta in samenwerking met waterschap Brabantse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, waterschap Rivierenland, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Rijkswaterstaat. Op een interactieve manier wordt het verhaal over de ramp verteld en ook hoe Nederland nu en in de toekomst omgaat met waterveiligheid.

Het filmpje De kracht van het water geeft een korte introductie. Verder kunnen in het belevingscentrum drie ruimtes worden bezocht. Wie de ruimte Verleden betreedt, kan een radio-uitzending ‘van destijds’ beluisteren en een bijzondere historische kaart bekijken. Ook is er aandacht voor de legende van het wiegje van Beatrijs; een vondeling die op wonderbaarlijke wijze overleefde.

De bezoeker van de ruimte Heden kan waterwandelingen downloaden, meedoen aan geocaching en informatie lezen over waterveiligheid vandaag de dag. In de ruimte Toekomst gaat het om de beschermingsmaatregelen die de waterschappen willen nemen. Hierbij komt ook aan bod welke innovatieve oplossingen ze gebruiken. De informatie en het aanbod worden regelmatig vernieuwd.

Vloed basis voor huidig watersysteem
Volgens deltacommissaris Peter Glas legde de watersnoodramp uit 1421 de basis voor de manier waarop het huidige watersysteem met waterschappen als dijkbewakers is ingericht. “In het belevingscentrum voel je de kracht van het water en zie je hoe we al eeuwenlang de strijd tegen het water voeren. Maar we leren ook weer hoe we kunnen leven mét het water. Het centrum maakt de bezoekers op een indringende manier bewust van het belang hiervan, nu en in de toekomst.”

 

MEER INFORMATIE
Bezoek online belevingscentrum
Website 600 jaar Elisabethsvloed
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.