secundair logo knw 1

Chemiebedrijf Chemours gebruikt GenX in de productie van coatings

Het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) gaat GenX-stoffen de status van ‘zeer zorgwekkende stof' (ZZS) geven. Het is de eerste keer dat ECHA een stof aanwijst als ZZS vanwege de risico's die ontstaan door de niet-afbreekbaarheid en snelle verspreiding in het milieu, stelt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vast.

Het besluit is genomen op voordracht van Nederland, aldus Van Veldhoven. Naar verwachting zal ECHA het formele besluit in juli publiceren.

Bedrijven kunnen vanaf dat moment bezwaar aantekenen. Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht dat GenX gebruikt in het productieproces laat in een reactie weten het besluit ‘teleurstellend’ te vinden, dat ook een ‘verontrustend precedent’ vormt voor de maakindustrie. Het bedrijf heeft eerder aangekondigd de emissie van de stof eind 2020 met 99 procent te hebben gereduceerd.

Goed nieuws
stientje van veldhoven 180 vk Stientje van VeldhovenVan Veldhoven noemt het besluit ‘goed nieuws’. Het stempel van ZZS betekent dat bedrijven die met de stoffen werken te maken krijgen met zeer scherpe eisen bij de vergunningverlening, aldus de staatssecretaris. “Bedrijven die met deze stoffen werken moeten alles uit de kast halen om emissies naar de lucht of lozingen naar water te voorkomen.”

De stoffen veroorzaken mogelijk ernstige gezondheidseffecten en breken niet af in het milieu. Ook verspreiden ze zich snel en makkelijk en kunnen opgeloste hoeveelheden heel moeilijk verwijderd worden, wat problemen geeft bij de drinkwaterproductie.

Naast het voorstel om de GenX-stoffen op de lijst te plaatsen werken het ministerie van IenW, RIVM, de Duitse overheid en ECHA ook samen om meer zicht te krijgen op andere mogelijk risicovolle eigenschappen van de stoffen, aldus Van Veldhoven. 

 

MEER INFORMATIE
Lees het interview met hydroloog Harrie Timmer (Oasen) in H2O juli: 'Stof voor stof verbieden, dat heeft geen zin'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.