Uit metingen van de Vrije Universiteit in Amsterdam is gebleken dat de chemische stof GenX in het drinkwater van meerdere Zuid-Hollandse gemeenten zit. De aangetroffen concentraties zitten ver beneden de risicomarges.
De VU heeft op verzoek van het Algemeen Dagblad de monsters van drinkwater onderzocht. De metingen werden gedaan in Dordrecht, Alblasserdam, Gouda, Rotterdam, Spijkenisse en Goedereede. De krant geeft aan dat de monsters willekeurig zijn genomen in wateren rondom de vestiging van het bedrijf Chemours in Dordrecht. Het chemische bedrijf gebruikt de stof bij de productie van teflon.
Drinkwaterbedrijf Evides geeft in reactie op berichten in de media aan dat het bedrijf water al enige tijd onderzoekt op GenX. Ook Evides treft in deze monsters GenX aan, als ook de stof perfluoroctaanzuur PFOA, die eerder bij de telfon-productie werd gebruikt. Ook het drinkwaterbedrijf treft concentraties aan die ver beneden de risicomarges zitten. “De aangetroffen concentraties zijn zeer laag. 25 tot 75 x lager dan de richtwaarde die de overheid stelt voor veilig en betrouwbaar drinkwater.”
De nieuwe metingen vormen een nieuwe aantijging tegen Chemours. Het bedrijf ligt al een tijdje onder vuur vanwege lozingen van GenX. Lees hier, hier, hier en hier eerdere berichten over de lozing van GenX door Chemours. Het RIVM heeft een dossier PFOA en informatie over GenX.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.