0
0
0
s2smodern

In het afvalwater van het bedrijf Indaver Industrial Waste Services is GenX aangetroffen. Door een lekkage in de persleiding naar de rioolwaterzuivering in Terneuzen is de vervuilende stof mogelijk ook in het oppervlaktewater terechtgekomen.

Waterschap Scheldestromen doet daarnaar momenteel onderzoek, samen met de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), de gemeente Terneuzen en Rijkswaterstaat, zo maakte het waterschap afgelopen vrijdag bekend. 

Aanleiding voor de metingen van de RUD bij het in Hoek gevestigde Indaver Industrial Waste Services was de eerdere vondst van GenX bij enkele afvalverwerkingsbedrijven en rioolwaterzuiveringen. Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht gebruikt GenX voor de productie van teflon in anti-aanbakpannen.

De watermonsters zijn onlangs genomen in het afvalwater van Indaver. Dat wordt in een gesloten gemeentelijke persleiding naar de rioolwaterzuivering Terneuzen vervoerd. Omdat GenX niet afbreekbaar is, is de kans volgens het waterschap groot dat het daar ook wordt aangetroffen. 

Het gezuiverde rioolwater komt uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht, de Westelijke Rijkswaterleiding en de Westerschelde. Uit het onderzoek moet blijken in welke concentratie dat het geval is. Daarnaast heeft een recente lekkage in de persleiding er mogelijk voor gezorgd dat er GenX in enkele slootjes is beland. 

Voor het drinkwater in Zeeuws-Vlaanderen is er in elk geval geen gevaar, verzekert het waterschap. Dat komt uit de Brabantsche Biesbosch en is veilig voor consumptie.

GenX, feitelijk een combinatie van twee fluorhoudende stoffen, werd afgelopen maanden aangetroffen bij drie rioolwaterzuiveringsinstallaties in Aarle-Rixtel, Eindhoven en Bath. Volgens het RIVM betreft het een ‘potentieel zorgwekkende stof voor mens en dier’, maar alleen bij inname in heel hoge doseringen.

Toch nemen de betrokken partijen het onderzoek bij Terneuzen uiterst serieus, aldus Scheldestromen. Afhankelijk van de uitkomst wordt bekeken of maatregelen noodzakelijk zijn.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.