secundair logo knw 1

Afvalverwerkingsbedrijf Indaver. Foto Google Maps

In het afvalwater van het bedrijf Indaver Industrial Waste Services is GenX aangetroffen. Door een lekkage in de persleiding naar de rioolwaterzuivering in Terneuzen is de vervuilende stof mogelijk ook in het oppervlaktewater terechtgekomen.

Waterschap Scheldestromen doet daarnaar momenteel onderzoek, samen met de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), de gemeente Terneuzen en Rijkswaterstaat, zo maakte het waterschap afgelopen vrijdag bekend. 

Aanleiding voor de metingen van de RUD bij het in Hoek gevestigde Indaver Industrial Waste Services was de eerdere vondst van GenX bij enkele afvalverwerkingsbedrijven en rioolwaterzuiveringen. Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht gebruikt GenX voor de productie van teflon in anti-aanbakpannen.

De watermonsters zijn onlangs genomen in het afvalwater van Indaver. Dat wordt in een gesloten gemeentelijke persleiding naar de rioolwaterzuivering Terneuzen vervoerd. Omdat GenX niet afbreekbaar is, is de kans volgens het waterschap groot dat het daar ook wordt aangetroffen. 

Het gezuiverde rioolwater komt uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht, de Westelijke Rijkswaterleiding en de Westerschelde. Uit het onderzoek moet blijken in welke concentratie dat het geval is. Daarnaast heeft een recente lekkage in de persleiding er mogelijk voor gezorgd dat er GenX in enkele slootjes is beland. 

Voor het drinkwater in Zeeuws-Vlaanderen is er in elk geval geen gevaar, verzekert het waterschap. Dat komt uit de Brabantsche Biesbosch en is veilig voor consumptie.

GenX, feitelijk een combinatie van twee fluorhoudende stoffen, werd afgelopen maanden aangetroffen bij drie rioolwaterzuiveringsinstallaties in Aarle-Rixtel, Eindhoven en Bath. Volgens het RIVM betreft het een ‘potentieel zorgwekkende stof voor mens en dier’, maar alleen bij inname in heel hoge doseringen.

Toch nemen de betrokken partijen het onderzoek bij Terneuzen uiterst serieus, aldus Scheldestromen. Afhankelijk van de uitkomst wordt bekeken of maatregelen noodzakelijk zijn.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn