secundair logo knw 1

Haarrijnseplas | Beeld gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht zet zich in voor een betere waterkwaliteit en investeert 14 miljoen euro om sloten, vijvers en grachten in de stad te verbeteren. In dit zogeheten Programma Gezond Water, dat doorloopt tot en met 2028, werkt het gemeentebestuur samen met Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.

Doel van het Programma Gezond Water is om in de hele stad de waterkwaliteit van kleinere wateren aan te pakken, oftewel het overige water. Ecologisch bieden deze wateren voor de gemeente veel potentie. Er is nog veel waarde te halen voor de waterkwaliteit en het verbeteren van de leefomgeving voor water- en oeverplanten en -dieren. Mede omdat het overig water ook in verbinding staat met KRW-waterlichamen, zoals de Vecht en de Kromme Rijn. 

De basis voor het uitvoeringsprogramma is een ecologisch haalbaarheidsonderzoek uit 2023. Hierin is vanuit ecologisch perspectief bepaald welke maatregelen nodig zijn. In het pakket van maatregelen zit de aanleg van natuurlijke oevers. In plaats van betonnen of houten muren krijgen waterkanten een geleidelijke overgang, waardoor waterdieren makkelijker toegang krijgen tot het water. Dit wordt onder andere gerealiseerd bij Lepelenburg en langs de Kromme Rijn. 

Daarnaast richt het plan zich op het bestrijden van exotische waterplanten. Hierdoor moet het water geschikt blijven voor inheemse plantensoorten, vissen en andere waterdieren. Om de waterplanten te helpen, plaatst de gemeente onderwaterplantenbakken. De planten in de bakken moeten voedsel aantrekken voor vissen. Tegelijkertijd moeten ze ook zorgen voor een schuilplek en een plek om voort te planten.

Eerder werkte de gemeente aan een proef met waterschap HDSR en ReefSystems bij Rotsoord. Onderwatercamera's registeerden dat de plantenbakken vooral bij jonge vissen in trek waren. Ook wordt het geld gebruik om op locaties door de gehele stad de doorstroming te verbetereren, te baggeren en het zwerfvuil te verwijderen. Het operationele doel van het programma: In 2027 moet het waterkwaliteitsniveau in het stedelijk gebied minimaal ‘zichtbaar’.


LEES OOK
H₂O actueel: 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.
Mooie putdeksels!! Ik zou er graag 1 kopen. Is dat mogelijk? Met vr.gr. Mevr M. Pennings