0
0
0
s2smodern

De kwaliteit van het zeewater bij Katwijk laat te wensen over. Dat komt omdat bij heftige regenbuien het boezemkanaal vervuild water de Noordzee inpompt. Gemeente, hoogheemraadschap van Rijnland en waterbedrijf Dunea slaan de handen ineen op zoek naar een oplossing.

Door de klimaatverandering zijn er steeds meer extreme regenbuien. De riolen kunnen de aanvoer van regenwater tijdens extreme buien niet aan en het water wordt dan ongezuiverd op zee geloosd. Waterbedrijf Dunea participeert met de gemeente en het hoogheemraadschap in een strategische samenwerkingsagenda waterkwaliteit.

Eerst onderzoek, dan maatregelen
“Als onderdeel van die afspraken gaan we de waterkwaliteit in de Oude Rijn onderzoeken. Vanuit de Oude Rijn stroomt het water immers de zee in,” vertelt Nicole van Veldhoven van het drinkwaterbedrijf. “Als de resultaten bekend zijn, dan kunnen er ook conclusies getrokken worden over maatregelen die eventueel genomen moeten worden om de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren.”

Drinkwater
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het riool, het hoogheemraadschap voor de rioolwaterzuivering en Rijkswaterstaat voor het zeewater. Dunea participeert in dit onderzoek omdat het waterbedrijf al langer zoekt naar nieuwe drinkwaterbronnen.

Van Veldhoven: “De drinkwaterbronnen in de Afgedamde Maas en de Lek liggen ver van de zuiveringsgebieden in de duinen bij Katwijk. De Oude Rijn was ooit al een drinkwaterbron voor de Leidse regio. Door de waterkwaliteit in de Oude Rijn te onderzoeken, bekijken we of deze rivier in de toekomst weer een mogelijke drinkwaterbron zou kunnen zijn.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Johannes de Mooij · 1 months ago
    Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
    De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.