secundair logo knw 1

Bij het gemaal in Katwijk wordt het water de zee in gepompt(foto: Marianne Cornelissen-Kuyt)

De kwaliteit van het zeewater bij Katwijk laat te wensen over. Dat komt omdat bij heftige regenbuien het boezemkanaal vervuild water de Noordzee inpompt. Gemeente, hoogheemraadschap van Rijnland en waterbedrijf Dunea slaan de handen ineen op zoek naar een oplossing.

Door de klimaatverandering zijn er steeds meer extreme regenbuien. De riolen kunnen de aanvoer van regenwater tijdens extreme buien niet aan en het water wordt dan ongezuiverd op zee geloosd. Waterbedrijf Dunea participeert met de gemeente en het hoogheemraadschap in een strategische samenwerkingsagenda waterkwaliteit.

Eerst onderzoek, dan maatregelen
“Als onderdeel van die afspraken gaan we de waterkwaliteit in de Oude Rijn onderzoeken. Vanuit de Oude Rijn stroomt het water immers de zee in,” vertelt Nicole van Veldhoven van het drinkwaterbedrijf. “Als de resultaten bekend zijn, dan kunnen er ook conclusies getrokken worden over maatregelen die eventueel genomen moeten worden om de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren.”

Drinkwater
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het riool, het hoogheemraadschap voor de rioolwaterzuivering en Rijkswaterstaat voor het zeewater. Dunea participeert in dit onderzoek omdat het waterbedrijf al langer zoekt naar nieuwe drinkwaterbronnen.

Van Veldhoven: “De drinkwaterbronnen in de Afgedamde Maas en de Lek liggen ver van de zuiveringsgebieden in de duinen bij Katwijk. De Oude Rijn was ooit al een drinkwaterbron voor de Leidse regio. Door de waterkwaliteit in de Oude Rijn te onderzoeken, bekijken we of deze rivier in de toekomst weer een mogelijke drinkwaterbron zou kunnen zijn.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.