Zeven gemalen van Waterschap Rivierenland worden sinds kort 24 uur per dag geautomatiseerd en centraal aangestuurd. Het betreft een proef bij de afvalwaterzuivering Haaften met het programma Aquasuite van Royal HaskoningDHV. Als dat bevalt, wil het waterschap opschalen naar alle gemalen en zuiveringen.

Dat zijn er respectievelijk 192 en 30, waarmee het volgens Royal HaskoningHDHV gelijk om de grootste integrale digitale aansturing in Nederland gaat. Waterschapsbedrijf Limburg werkt vanaf september van dit jaar met Aquasuite voor 149 rioolwatergemalen en ook elders wordt er al mee geëxperimenteerd.

Het hoofddoel van de geautomatiseerde aansturing is een gelijkmatige aanvoer naar de zuivering, zodat deze optimaal kan presteren tegen zo laag mogelijke kosten, zo stelt het ingenieursbureau. Dat werd mede vanwege de Aquasuite-software in 2020 uitgeroepen tot Watertechnologiebedrijf van het jaar van Global Water Awards.

Aquasuite verzamelt en analyseert continu data over de prestaties van de transportleidingen en koppelt die aan weersvoorspellingen. "Op basis daarvan kunnen we de gemalen 24/7 nauwkeurig aansturen en op elkaar afstemmen om de aanvoer zo regelmatig mogelijk te maken", aldus Melchior Schenk, business development director Aquasuite bij Royal HaskoningDHV.

Energiebesparing
Andre de Keijzer 180 vk bAndré de KeijzerBij de pilot in Haaften, die tot eind dit jaar duurt, worden sinds 1 april voor het eerst modules voor zowel regenaanvoer als droogweeraanvoer ingezet. Dat was de wens van André de Keijzer, teamleider bedrijfsvoering technische installaties bij Waterschap Rivierenland.

"Daarmee hebben we een systeem dat 24/7 de regie voert", verklaart hij. "De operators in de regiekamer hoeven dan alleen nog maar naar de uitzonderingen te kijken en krijgen ruimte om te zoeken naar verdere systeemoptimalisaties."

De verwachting is dat de geautomatiseerde aansturing een energiebesparing van 5 tot 10 procent op de gemalen oplevert. Daarnaast vergt ook de zuivering minder energie, omdat deze efficiënter kan draaien.

"Het gaat ons om een stabiele aanvoer, in kwantiteit en kwaliteit. Die zorgt voor het beste zuiveringsproces", aldus De Keijzer. "Ook verwachten we met Aquasuite een lager energieverbruik en minder onderhoud. Vergelijk het maar met een auto: als die steeds moet remmen en optrekken, in wisselende omstandigheden, dan is het verbruik hoger en heeft de auto meer te lijden dan op een rustige buitenweg."

Rioleringsstelsel
De gemeente West Betuwe neemt eveneens deel aan de pilot, omdat die belang heeft bij een verantwoorde buffering in het gemeentelijke rioleringsstelsel, zonder overstorten en verstoppingen. De Keijzer: "We willen met de pilot aantonen dat we dankzij de centrale aansturing meteen kunnen ingrijpen waar de nood het hoogst is."

In de toekomst is het volgens hem denkbaar dat de gemeentelijke rioleringssystemen worden opgenomen in de centrale besturing. "Samen door één buis."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Royal HaskoningDHV
H2O-bericht: WBL zet in op data-gedreven bedrijfsvoering
H2O-bericht: Royal HaskoningDHV wint Global Water Award

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.