0
0
0
s2smodern

Het Arnhemse bedrijf DWE bouwt de komende maanden een waterkrachtinstallatie in Suriname, die op termijn drie dorpen van stroom gaat voorzien.

De ‘Oryon Watermill’ van Deep Water Energy (DWE) wordt de komende maanden gebouwd bij het Surinaamse dorp Duwatra, in de Surinamerivier. Het is het eerste exemplaar van de waterkrachtinstallatie dat gerealiseerd wordt, nadat de ontwikkeling ervan in 2011 begon. “Als de installatie volledig operationeel is, dragen we hem over aan de lokale bevolking”, vertelt Dolf Pasman, international sales manager van DWE. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft meebetaald aan de realisatie van de waterkrachtcentrale.


Het bijzondere aan de Oryon Watermill is volgens Pasman dat die energie kan opwekken uit langzaam stromend water, met een snelheid van 1 tot 3 meter per seconde. Bestaande installaties hebben sneller stromend water nodig om energie te kunnen opwekken. “Met deze techniek kunnen we ook in alle Nederlandse rivieren stil en schoon energie opwekken. De techniek is visvriendelijk, betaalbaar en in de hele wereld toepasbaar. Onder meer in Afrika is er veel belangstelling voor.”


Voor de inwoners van Duwatra betekent de komst van de ‘watermolen’ een overgang naar betaalbare en duurzame energie. Zij zijn nu nog afhankelijk van vervuilende dieselgeneratoren waar dure brandstof in moet. Op termijn zal ook het bestaande elektriciteitsnet van twee nabijgelegen dorpen worden uitgebreid en aangesloten op de stroomvoorziening van de Oryon-molen.


DWE is intussen ook bezig met een waterkrachtcentrale bij de sluis van Doesburg, in samenwerking met een lokale energiecoöperatie. Ook die zal in de loop van dit jaar worden gerealiseerd. De Oryon Wintermill wordt gebouwd met een modulair systeem. Pasman: “Afhankelijk van het aanbod van water ter plekke kan er energie opgewekt worden voor twee huishoudens, of wel voor tweeduizend. Het aandeel duurzame energie dat met water wordt opgewekt, is weliswaar klein, maar veel beter voorspelbaar dan de energie die je met wind of zonlicht kunt opwekken. Bovendien heb je in verhouding kleinere installaties nodig. Daarom zien wij ook in Nederland een enorme potentie voor de Oryon-molen.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.