secundair logo knw 1

Het Arnhemse bedrijf DWE bouwt de komende maanden een waterkrachtinstallatie in Suriname, die op termijn drie dorpen van stroom gaat voorzien.

De ‘Oryon Watermill’ van Deep Water Energy (DWE) wordt de komende maanden gebouwd bij het Surinaamse dorp Duwatra, in de Surinamerivier. Het is het eerste exemplaar van de waterkrachtinstallatie dat gerealiseerd wordt, nadat de ontwikkeling ervan in 2011 begon. “Als de installatie volledig operationeel is, dragen we hem over aan de lokale bevolking”, vertelt Dolf Pasman, international sales manager van DWE. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft meebetaald aan de realisatie van de waterkrachtcentrale.


Het bijzondere aan de Oryon Watermill is volgens Pasman dat die energie kan opwekken uit langzaam stromend water, met een snelheid van 1 tot 3 meter per seconde. Bestaande installaties hebben sneller stromend water nodig om energie te kunnen opwekken. “Met deze techniek kunnen we ook in alle Nederlandse rivieren stil en schoon energie opwekken. De techniek is visvriendelijk, betaalbaar en in de hele wereld toepasbaar. Onder meer in Afrika is er veel belangstelling voor.”


Voor de inwoners van Duwatra betekent de komst van de ‘watermolen’ een overgang naar betaalbare en duurzame energie. Zij zijn nu nog afhankelijk van vervuilende dieselgeneratoren waar dure brandstof in moet. Op termijn zal ook het bestaande elektriciteitsnet van twee nabijgelegen dorpen worden uitgebreid en aangesloten op de stroomvoorziening van de Oryon-molen.


DWE is intussen ook bezig met een waterkrachtcentrale bij de sluis van Doesburg, in samenwerking met een lokale energiecoöperatie. Ook die zal in de loop van dit jaar worden gerealiseerd. De Oryon Wintermill wordt gebouwd met een modulair systeem. Pasman: “Afhankelijk van het aanbod van water ter plekke kan er energie opgewekt worden voor twee huishoudens, of wel voor tweeduizend. Het aandeel duurzame energie dat met water wordt opgewekt, is weliswaar klein, maar veel beter voorspelbaar dan de energie die je met wind of zonlicht kunt opwekken. Bovendien heb je in verhouding kleinere installaties nodig. Daarom zien wij ook in Nederland een enorme potentie voor de Oryon-molen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.