0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De gefragmenteerde werkwijze bij de aanleg van een drinkwatertransportleiding is de oorzaak van de E. coli besmetting, die in november voor veel problemen in Vlaardingen zorgde. Een besmet stuk van de leiding ontsnapte hierdoor aan de aandacht.

Op 8 november 2017 werd op een aantal plekken in het Vlaardingse waterleidingnet Escherichia coli (E. coli) aangetroffen. Het drinkwaterbedrijf Evides nam meteen het crisisdraaiboek ter hand en spoelde de leidingen door met chloor. De bewoners kregen zolang het dringende advies om kraanwater vóór consumptie te koken. Op 13 november kon Evides het sein veilig geven. De inwoners van Vlaardingen ontvingen naderhand als compensatie een cadeaubon van tien euro, die zij bij winkels en horecagelegenheden konden besteden.

Evides schakelde het adviesbureau Berenschot in om onderzoek te doen naar de oorzaak van de E. coli besmetting. De resultaten zijn eind vorige week bekendgemaakt. De besmettingshaard is een nieuwe drinkwatertransportleiding in de omgeving van Vlaardingen. Deze leiding van 3,8 kilometer lang is in de zomer en het najaar van 2017 aangelegd. De werkzaamheden moesten enkele keren worden onderbroken vanwege onvoorziene omstandigheden, onder meer omdat een rioolbuis op een andere plaats lag dan de tekening aangaf.

Door deze gefragmenteerde werkwijze is het niet goed gegaan bij de waterkwaliteitsonderzoeken. Volgens Evides zijn de resultaten van de onderzoeken te geïsoleerd en niet in samenhang beoordeeld. Hierdoor is een besmet stukje van de leiding over het hoofd gezien en aangesloten op het net. Toen dit tijdens de crisis werd geconstateerd, is de leiding meteen losgekoppeld. De E. colibacterie is in het drinkwater terechtgekomen door zand dat waarschijnlijk besmet was met vogelpoep.

Evides benadrukt dat het om een zeer uitzonderlijke situatie ging, waarbij meteen een kookadvies is afgegeven om geen enkel risico te lopen met de volksgezondheid. Volgens het onderzoek van Berenschot zijn de werkprocedures bij projecten in orde. Er zijn wel verbeteringen mogelijk, vooral als het gaat om gefragmenteerd werken. Zo is het belangrijk om de procedures in verband met controlemechanismen verder aan te scherpen. Evides voert inmiddels de eerste maatregelen uit.

Meer informatie

Evides over resultaten van onderzoek

Bericht over uitbreken van besmetting

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het

Welkom op de nieuwe site van H2O/KNW!

Wil je een rondleiding of ga je liever gelijk aan de slag?

Neem een rondleiding      Ga gelijk aan de slag