secundair logo knw 1

De gefragmenteerde werkwijze bij de aanleg van een drinkwatertransportleiding is de oorzaak van de E. coli besmetting, die in november voor veel problemen in Vlaardingen zorgde. Een besmet stuk van de leiding ontsnapte hierdoor aan de aandacht.

Op 8 november 2017 werd op een aantal plekken in het Vlaardingse waterleidingnet Escherichia coli (E. coli) aangetroffen. Het drinkwaterbedrijf Evides nam meteen het crisisdraaiboek ter hand en spoelde de leidingen door met chloor. De bewoners kregen zolang het dringende advies om kraanwater vóór consumptie te koken. Op 13 november kon Evides het sein veilig geven. De inwoners van Vlaardingen ontvingen naderhand als compensatie een cadeaubon van tien euro, die zij bij winkels en horecagelegenheden konden besteden.

Evides schakelde het adviesbureau Berenschot in om onderzoek te doen naar de oorzaak van de E. coli besmetting. De resultaten zijn eind vorige week bekendgemaakt. De besmettingshaard is een nieuwe drinkwatertransportleiding in de omgeving van Vlaardingen. Deze leiding van 3,8 kilometer lang is in de zomer en het najaar van 2017 aangelegd. De werkzaamheden moesten enkele keren worden onderbroken vanwege onvoorziene omstandigheden, onder meer omdat een rioolbuis op een andere plaats lag dan de tekening aangaf.

Door deze gefragmenteerde werkwijze is het niet goed gegaan bij de waterkwaliteitsonderzoeken. Volgens Evides zijn de resultaten van de onderzoeken te geïsoleerd en niet in samenhang beoordeeld. Hierdoor is een besmet stukje van de leiding over het hoofd gezien en aangesloten op het net. Toen dit tijdens de crisis werd geconstateerd, is de leiding meteen losgekoppeld. De E. colibacterie is in het drinkwater terechtgekomen door zand dat waarschijnlijk besmet was met vogelpoep.

Evides benadrukt dat het om een zeer uitzonderlijke situatie ging, waarbij meteen een kookadvies is afgegeven om geen enkel risico te lopen met de volksgezondheid. Volgens het onderzoek van Berenschot zijn de werkprocedures bij projecten in orde. Er zijn wel verbeteringen mogelijk, vooral als het gaat om gefragmenteerd werken. Zo is het belangrijk om de procedures in verband met controlemechanismen verder aan te scherpen. Evides voert inmiddels de eerste maatregelen uit.

Meer informatie

Evides over resultaten van onderzoek

Bericht over uitbreken van besmetting

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.