secundair logo knw 1

In grote delen van Nederland is de droogtesituatie verbeterd door de gevallen neerslag en gestegen aanvoer uit de rivieren. Er is meer water beschikbaar in het hoofdwatersysteem en het vochtgehalte in de bodem is toegenomen. Landelijk is er dan ook geen sprake meer van een watertekort.

Een en ander blijkt uit de droogtemonitor. Het niveau ‘feitelijk watertekort’ (niveau 2) is afgeschaald naar ‘dreigend watertekort’ (niveau 1). Het Managementteam Watertekorten (MTW) komt door het afschalen niet meer bij elkaar, schrijft minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer.

Nu de droogte afneemt, zullen alle betrokken partners de droogtecrisis evalueren. De wens is om het eindrapport ruim vóór 1 april 2023 gereed te hebben, omdat dan het droogteseizoen weer start, aldus de kamerbrief van Harbers.

Hoewel lokaal meer maatregelen zijn versoepeld of opgeheven, zijn nog steeds op grote schaal ingrepen door waterbeheerders nodig, schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de droogtemonitor.

Het bodemvocht is in het hele land weer op peil, maar de grondwaterstanden blijven nog zeer laag. De effecten daarvan op de natuur blijven zeer ernstig, vooral op de hoge zandgronden en in hoogveengebieden. Verzilting blijft de komende periode een groot aandachtspunt, aldus de droogtemonitor. “Met name in het Noordzeekanaal, het IJsselmeer en in de regionale systemen van met name West-Nederland.” In het IJsselmeer is de watervoorraad wel flink gestegen.

Een structurele verhoging van rivierafvoeren wordt nog niet voorzien. De aanvoer van de Rijn bedroeg dinsdag en woensdag rond de 1.350 m3/s, maar zal naar verwachting weer dalen als gevolg van de verwachte droogte de komende week. De daggemiddelde afvoer van de Maas bedraagt zo’n 65 m3/s en ook die zal naar verwachting de komende week licht dalen.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Klimaatbestendige Water Aanvoer wordt stapsgewijs afgebouwd
H2O Actueel: Neerslagtekort gedaald maar meeste droogtemaatregelen nog nodig

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.