0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het water in de meeste rivieren stijgt nog steeds, maar tot grote overlast lijkt dat niet te leiden. Volgens Rijkswaterstaat en de waterschappen werken hun maatregelen goed.

Voor een aantal rivieren in het oosten van het land geldt code geel. De waterstand van de Rijn bij Lobith is sinds 2011 niet meer zo hoog geweest. Het water stijgt nog verder maar niet heel veel meer, zegt woordvoerder Freek Jochems van Waterschap Rivierenland. “De 15,00 meter boven NAP wordt niet gehaald. De verwachting is dat het maximum van ongeveer 14,80 meter tussen dinsdagmiddag en woensdagochtend wordt bereikt. De situatie is verre van paniekerig. Onze eerder genomen maatregelen volstaan en er zijn geen andere meer nodig.”

Ook volgens Harold van Waveren, voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging, is er geen reden tot zorg. “De verwachte waterstanden kunnen we prima aan.” Van Waveren noemt op de site van Rijkswaterstaat het huidige hoogwater niet een echte test. Nederland kan twee keer zoveel water verwerken als nu vanuit de omringende landen binnenstroomt. Rijkswaterstaat heeft de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein opengezet, terwijl bij de Haringvlietdam en de Afsluitdijk volop in zee wordt gespuid.

Waterschap Rivierland heeft alleen maatregelen genomen in het westelijk deel van het beheergebied, vertelt Jochems. “In de omgeving van Arnhem, Nijmegen en Tiel worden de dijken extra bewaakt. Ook hebben we langs de Waal diverse coupures gesloten. In het westelijk deel van ons gebied hoefden we geen speciale maatregelen te treffen. Er is ook aan de dieren gedacht; een kudde Konikpaarden is naar hogere grond geleid.” Naar verwachting is de waterstand in de Rijn en Waal op vrijdag of zaterdag zover gedaald, dat de extra maatregelen kunnen worden teruggedraaid. Jochems: “Maar misschien is dat al op donderdag mogelijk.”

Volgens Jochems is goed te zien dat de projecten in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier werken. Hij noemt de nieuwe nevengeul in Nijmegen-Lent. “Die bewijst nu zijn nut. Hier kan veel meer water kwijt dan in het verleden. We kunnen het effect van hoogwater zelfs bijna tot op de millimeter nauwkeurig berekenen. Het project riep in het begin veel weerstand op, maar nu is eigenlijk iedereen in de omgeving er erg tevreden over. Niet alleen de waterveiligheid is verbeterd, het is ook een mooi project uit het oogpunt van natuur en recreatie.”

Vanuit andere waterschappen komen vergelijkbare geluiden. De situatie wordt als bijzonder maar niet als extreem omschreven. De waterschappen houden de dijken goed in de gaten, hebben extra pompen ingezet en sluiten doorgangen in waterkeringen. Terwijl het waterpeil van de Rijn, Waal, Vecht en IJssel nog even stijgt, is die in de Maas al aan het dalen. Daarom is Waterschap Limburg vandaag begonnen met het weghalen van coupures, demontabele keringen en pompen. Uitzonderlijk is de toestand in het Waddengebied. Daar stond het water vorige week nog hoog, maar op dit moment is juist van het tegenovergestelde sprake. De waterstand is zo gezakt dat de veerboten naar Ameland vanmorgen niet konden varen. 

Meer informatie

Waterberichtgeving van Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat over hoogwaterpiek in Rijn 

Laatste stand van zaken door Unie van Waterschappen

Waterschap Rivierenland over hoogwatermaatregelen

Waterschap Limburg over opruimen van materiaal

Bericht over sluiting van keringen vorige week 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het