0
0
0
s2smodern

Het heeft de laatste weken geregend, maar desondanks blijven Oost- en Zuid-Nederland en delen van Zeeland last houden van droogte. De grondwaterstanden herstellen zich niet, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Minister Van Nieuwenhuizen sprak tijdens een werkbezoek aan de Achterhoek van een ‘heel naar gezicht’ en pleitte voor het beter vasthouden van water.

Het neerslagtekort is landelijk gezien nu 193 millimeter, blijkt uit de nieuwe droogtemonitor van de LCW. Dat is beduidend meer dan het langjarig gemiddelde van ongeveer 100 millimeter, maar aanzienlijk minder dan de circa 300 millimeter in de recordjaren 1976 en 2018. De LCW verwacht dat het landelijk gemiddelde neerslagtekort licht gaat dalen, omdat voor de komende periode wisselvallig weer met temperaturen iets onder normaal is voorspeld.

Neerslagtekort het grootst in oosten
Er zijn wel grote verschillen. Het oosten en zuiden van het land en delen van Zeeland blijven droog, ondanks de regen van de laatste tijd. Hier zijn de grondwaterstanden op veel plaatsen te laag. De situatie stabiliseert door de neerslag, maar van herstel is volgens de LCW nog geen sprake. In de rest van het land is er weinig aan de hand, omdat de aanvoer van de Rijn en Maas ruim voldoende is om in de watervraag te voorzien. Dat zal de komende weken ook niet veranderen.

Het neerslagtekort is het grootst in Oost-Nederland, vooral in Twente en het oosten van Gelderland. Het neerslagtekort is in deze gebieden ongeveer 260 millimeter. Dat is vergelijkbaar met 1976, al is het tekort wel kleiner dan afgelopen jaar. De gevolgen zijn duidelijk merkbaar, schrijft de LCW. Zo vallen steeds meer beken droog.

Neerslagtekort Oost GelderlandGroot neerslagtekort in Oost-Gelderland (Bron: KNMI en Waterschap Rijn en IJssel / Droogtemonitor)

Landbouw en natuur onder druk
Volgens waterschappen staan op de hoge zandgronden landbouw en natuur sterk onder druk. Waterschappen zijn hier overgegaan tot onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater en soms ook tot onttrekkingsverboden uit grondwater. Waterschap Brabantse Delta stelde op 9 augustus nog vier extra verboden voor oppervlaktewater in. In Zeeland zijn er niet of nauwelijks onttrekkingsverboden ingesteld, omdat het oppervlaktewater vaak te zilt is en daardoor niet geschikt voor beregening.

In de grote wateren zijn de chloridegehalten over het algemeen normaal voor de tijd van het jaar. De watertemperatuur van de Rijn en de Maas is inmiddels gezakt tot onder 23 graden. Rijkswaterstaat had vanwege de droogte het peil van het IJsselmeerpeil en Markermeerpeil tijdelijk opgezet, maar stuurt nu weer aan op een streefpeil van 20 centimeter onder NAP.

Minister op bezoek in Achterhoek
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat kwam gisteren vanwege de droogte naar de Achterhoek en vertelde daarover ’s avonds in de talkshow van Eva Jinek. De bewindsvrouw sprak met een boer die voor het tweede jaar op rij een flink deel van zijn omzet verloren zag gaan en bezocht verder onder meer de droogstaande Boven Slinge. Zij had het over een “heel naar gezicht” tegenover dagblad De Gelderlander. “Wat me hier in de Achterhoek vooral heeft getroffen, is dat je dezelfde beelden ziet als vorig jaar. Mais dat maar een meter hoog is, drooggevallen beken, dorre weilanden en honderd jaar oude bomen die het moeilijk hebben.”

De minister vindt dat regenwater beter moet worden vastgehouden. “We zijn als Nederland al heel lang kampioen in het water afvoeren, maar nu moeten we zien dat we ook kampioen worden in water vasthouden.” Daarvoor zijn volgens haar maatregelen nodig als nieuwe waterbekkens en meer stuwen. Tevens is het belangrijk dat verantwoord met water wordt omgegaan.

Dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel begeleidde Van Nieuwenhuizen tijdens het werkbezoek. Hij haalde in De Gelderlander haar uitspraak aan dat alle partijen de handen ineen moeten slaan. “We hebben met elkaar kunnen constateren dat klimaatverandering een blijvertje is en dat we de komende jaren gezamenlijk op moeten trekken om tot oplossingen te komen. Die belofte heeft de minister ook gedaan. Gelukkig dat we dit samen oppakken, want als waterschap kunnen wij dit niet alleen.”

 

MEER INFORMATIE
Droogtemonitoren LCW in 2019
Rijkswaterstaat over droogtemonitor
Gesprek met minister in talkshow Jinek
Bericht over vorige droogtemonitor 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.