secundair logo knw 1

De Europese lidstaten zijn er vandaag niet in geslaagd om een besluit te nemen over de hernieuwde toelating van glyfosaat. De Europese Commissie komt waarschijnlijk met een aangepast voorstel voor de toelating van de onkruidbestrijder. Die toelating zou gelden voor een periode van vijf tot zeven jaar, zo melden media.

In het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) lag een voorstel op tafel om glyfosaat een hernieuwde toelating te geven. Het comité, waarin alle lidstaten vertegenwoordigd zijn, slaagde er niet in een besluit te nemen. Ook het plan van België om de lijn van het Europees Parlement te volgen - waarbij de stof binnen vijf jaar wordt verboden - haalde het niet, meldt de NOS.

In Brussel wordt verwacht dat er volgende week groen licht komt voor een compromisvoorstel waarin staat dat het middel nog vijf tot zeven jaar gebruikt mag worden, schrijft de NOS.

De Europese Commissie wil een toelating van tien jaar. Een meerderheid in het Europees Parlement (EP) wil dat de werkzame stof glyfosaat, verwerkt in onkruidverdelger Roundup van de Amerikaanse producent Monsanto, binnen vijf jaar wordt uitgebannen uit de landbouw. Particulier gebruik moet al in december van dit jaar moeten worden verboden, zo wil het EP dat in dit dossier overigens geen beslissende stem heeft.

De besluitvorming over glyfosaat wordt met argusogen gevolgd. Landbouworganisaties willen verlenging van de onkruidverdelger die veelvuldig in de akkerbouw wordt gebruikt. Milieuorganisaties willen een verbod van de stof, die volgens de Europese agentschappen ECHA en EFSA veilig te gebruiken is, maar volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO mogelijk kankerverwekkend is. Vewin, de vereniging van waterbedrijven, bepleit een verbod op verkoop aan particulieren. De stof is giftig voor natuur en waterleven en een riscovolle stof voor drinkwaterbedrijven, schrijft Vewin.

 

Meer over onkruidverdelger glyfosaat

De milieucommissie van het Europese parlement wil een verbod op het gebruik van glyfosaat: MEPs propose glyphosate phase-out, with full ban by end 2020
Vewin sprak eerder deze maand haar bezorgheid uit over het gebruik van glyfosaat: Vewin wil verbod op verkoop glyfosaat aan particulieren
Wageningen Universiteit onderzocht de aanwezigheid van glyfosaat in landbouwgronden: WUR: landbouwgrond in EU op grote schaal vervuild met glyfosaat
De International Agency for Research on Cancer van de World Health Organisation wijst op de carcinogeniteit van glyfosaat: IARC Monographs Volume 112: evaluation of five organophosphate insecticides and herbicides 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.