secundair logo knw 1

Een bever aan het eten (foto: Van Hall Larenstein)

Een aantal onderzoeksinstellingen en waterschappen gaat twee jaar lang het gedrag van muskusratten, beverratten en bevers onderzoeken met behulp van een modern communicatiesysteem. De bedoeling is om graafschade beter te kunnen voorkomen en vangstmethoden effectiever te maken.

De knaagdieren worden gevolgd in het kader van het wetenschappelijke project Dijkgravers in beeld. Dit start op 1 maart en duurt twee jaar. “De centrale onderzoeksvraag is: wat kunnen we leren van het gedrag, het terreingebruik en de plaatskeuze van bevers, beverratten en muskusratten?”, zegt projectleider Jelmer van Belle. Hij is docent Wildlife Management bij hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.

Gedrag beetje sturen
Het onderzoeksproject heeft twee doelen, vertelt Van Belle. “Als we de dieren beter begrijpen, wordt het opsporen van graverij eenvoudiger en kan schade beter worden voorkomen. Belangrijk aspect: is hun gedrag een beetje te sturen, zodat zij niet op gevoelige plekken graven? Verder kijken we naar zo doelmatig mogelijke vangstmethoden. Hiermee wordt het dierenleed verminderd en de impact van de vangst op ecologische waarden beperkt.”

Aan Dijkgravers in beeld doen drie kennisinstellingen mee: naast Van Hall Larenstein ook de Universiteit van Amsterdam en Saxion Hogeschool. Vanuit de waterschapswereld zijn de Unie van Waterschappen en de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Hunze en Aa’s en Zuiderzeeland erbij betrokken. De andere deelnemers zijn het ecologische adviesbureau Altenburg en Wymenga en – voor de technische kant – de bedrijven International Wildlife Services, Sense for Innovation en SODAQ. Het onderzoek kost ruim zeshonderdduizend euro, waarvan ongeveer de helft wordt opgebracht door de deelnemende partijen. Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA geeft een subsidie van drie ton.

Wifi-achtig systeem
Het onderzoek komt volgens Van Belle niet uit de lucht vallen. “De waterschappen zijn al veel langer bezig met de nut en noodzaak van de bestrijding van muskusratten. Ook komen de grotere beverratten voortdurend ons land binnen. Eigenlijk zouden we beide exoten liever niet willen hebben. De vraag is hoe je met hen op een verantwoorde manier kunt omgaan. De bever is een inheemse soort die is teruggebracht in Nederland en het heel goed doet. Bevers verspreiden zich nu zelf over het land, maar er is nog weinig bekend over hoe dat gebeurt.”

Het gedrag van de dieren zal vooral door studenten in de gaten worden gehouden. Hierbij wordt het telecommunicatienetwerk LoRaWan (afkorting van Long Range Wide Area Network) gebruikt. Van Belle licht toe: “Het gaat om een wifi-achtig systeem waarmee op tamelijk grote afstanden kan worden gecommuniceerd. Wij rusten enkele tientallen dieren uit met kleine zenders met gps-locatie en gedragssensoren. Deze zendertjes gebruiken erg weinig energie en gaan daarom heel lang mee. Om de kans op succes te vergroten, starten we met het volgen van muskusratten in een semi-gecontroleerde omgeving. De tijd is rijp voor toepassing van deze moderne techniek. Waar je vroeger dieren met zenders min of meer met de hand moest volgen, hoeft dat nu niet meer.”

Wat hoopt Van Belle dat aan het eind van het project in 2020 is bereikt? “Een beter inzicht in het terreingebruik van dieren en het effectiever inzetten van de vangst. En ook in hoe graverij op gevoelige plakken kan worden voorkomen. We ontwikkelen niet een kant-en-klaar procedé voor bestrijding, maar de resultaten moeten wel direct toepasbaar zijn in de beheersmaatregelen en vangststrategieën.”

Meer informatie

Bericht Van Hall Larenstein over project

Informatie UvW over muskus- en beverratten

Bericht over vangst in 2016

Blog van Hans Middendorp

Muskusrattenbestrijding in Nederland

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: "gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.