De fabriek van van Chemours (vroeger DuPont) in Dordrecht stootte tot 2012 de PFAS verbinding PFOA uit. Ook de verbinding PFOS komt veel voor in Nederlandse bodems. Uit nieuw TNO-onderzoek nabij de fabriek blijkt dat PFOA mobieler is dan PFOS en de komende jaren zal uitspoelen naar het grondwater. De PFOS-stoffen zullen langer in de toplaag van de bodem blijven zitten.
Op drie verschillende, ongestoorde heuveltjes in de Alblasserwaard bestudeerde TNO het infiltratieprofiel van de twee PFAS stoffen. Jasper Griffioen, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en expert onderzoeker bij TNO Geologische Dienst, legt uit: “We zien het hoogste PFOA-gehalte net onder het maaiveld en dat loopt vervolgens door tot drie meter diepte. De meest PFOS zit in de toplaag.”
Jasper GriffioenVolgens Griffioen is het gelukt de verontreinigingsgeschiedenis te reconstrueren voor de stof PFOA, die ook veruit het meest vrij kwam bij Chemours. “Voor PFOA kunnen we de bron aanwijzen. De bodemverontreiniging met de stof PFOS is ook duidelijk aantoonbaar.”
Die valt niet te verklaren door emissie vanuit Chemours. “Er zou meer onderzoek naar gedaan moeten worden, maar het zou zomaar kunnen dat de afvalverbrandingsinstallaties in de buurt hier verantwoordelijk voor zijn geweest.”
Het mobielere PFOA zal de komende tientallen jaren uitspoelen naar het grondwater. “Er wordt in dit deel van de Alblasserwaard weliswaar geen drinkwater gewonnen, maar dit is wel een signaal waar drinkwaterbedrijven rekening mee zullen moeten gaan houden. PFOA zakt uiteindelijk weg.”
Dat is bij PFOS minder het geval. Deze stof heeft als intrinsieke eigenschap dat het sterker wordt geadsorbeerd. “De verontreiniging met PFOA en PFOS is ongeveer tegelijkertijd begonnen en heeft hier de bodem bereikt via de lucht. In de bodem worden de verontreinigingen uit elkaar getrokken. Dit laat dus wederom zien dat verschillende PFAS-componenten verschillend reageren.”
Griffioen noemt het daarom raadzaam om de PFOA en PFOS verontreinigingssituaties rondom Dordrecht niet op dezelfde wijze te beoordelen. “We moeten de PFAS verbindingen niet zien als een geheel, maar naar de verschillende componenten kijken.”
“Ik kan de afwijking van de landelijke achtergrondwaarden die RIVM hanteert voor het gebied binnen 50 km van Chemours goed begrijpen voor PFOA, maar bij PFOS is dit argument minder logisch,” vervolgt Griffioen. “Ten eerste omdat de PFOS emissies dus niet aan deze fabriek toe te schrijven zijn, maar ook omdat we niet zeker weten dat de PFOS verontreiniging hier historisch is, zoals wel het geval voor PFOA.”
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...