0
0
0
s2smodern

De Geologische Dienst Nederland (GDN) heeft de webviewer Grondwaterkwaliteit in Beeld gelanceerd. Een grote hoeveelheid informatie over de kwaliteit van het grondwater tot op het diepste niveau is hiermee gratis toegankelijk.

De nieuwe tool is gebaseerd op ondergrondkartering en daaraan verbonden onderzoek van de GDN. Volgens de dienst kan voor het eerst de informatie over de grondwatersamenstelling eenvoudig worden bestudeerd in relatie tot de positie in het landschap en de geologische formaties waarin het grondwater zich bevindt. Door de gegevens hierover in de tool te combineren ontstaat inzicht in de kwaliteit van grondwater over het volledige dieptebereik. Er zijn nu vooral data te vinden over het rivierengebied en de provincies Noord-Brabant en Limburg, maar de komende jaren wordt toegewerkt naar een landelijke dekking.

Duurzame watervoorziening
De Geologische Dienst Nederland is een onderdeel van TNO. De GDN noemt de informatie over grondwaterkwaliteit cruciaal voor het inrichten van een duurzame watervoorziening voor burgers, industrie en landbouw. “De monitoring van de kwaliteit van het grondwater heeft in Nederland een sterke focus op de ondiepste delen van de ondergrond (tot circa tien meter onder maaiveld), maar ook over de kwaliteit van de diepere grondwatervoorraden is veel informatie beschikbaar die vanaf nu beter wordt ontsloten”, aldus een bericht op de TNO-site.

GDN wijst erop dat de informatie voor veel partijen interessant is. Zo kunnen drinkwaterbedrijven de watersamenstelling in hun pompputten verbinden met gegevens over grondwaterkwaliteit uit de omgeving van de winplaats en relaties leggen met de geologische opbouw van de ondergrond. Voor regionale en landelijke overheden is de informatie nuttig in verband met de Structuurvisie Ondergrond. Zij kunnen de gegevens uit Grondwaterkwaliteit in Beeld gebruiken voor het evalueren en aanwijzen van strategische watervoorraden en grondwaterreserves.

Grondwatertools
Grondwaterkwaliteit in Beeld is te bereiken vanuit de website Grondwatertools. Er zijn gegevens opgenomen over aluminium, arseen, ammonium, bicarbonaat, cadmium, chloride, elektrisch geleidingsvermogen, fosfaat, ijzer, koper, nikkel, nitraat, sulfaat en zink. Ook is een aantal afgeleide parameters beschikbaar, zoals kalkverzadigingsindex, oxidatievermogen, pH- en redoxklasse, watertype en zoutgehalte.

 

MEER INFORMATIE
Toelichting door GDN
Tool Grondwaterkwaliteit in Beeld
Website Grondwatertools

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.
@michiel wilhelmOke, lijkt me lastig, maar ook hier weer, mijn betoog ging over drinkwater, niet over hemelwater, wat natuurlijk ook (ook) belangrijk is. Succes.
@Piet BeltmanKlopt Piet, helemaal mee eens, maar mijn betoog gaat over drinkwater (besparing), niet over hemelwater.
Verder, hoe zouden we dat moeten meten / handhaven, en dan heeft het eerder betrekking op Rioolheffing, geen zaak van de waterschappen en helaas nog een brug te ver voor een waterspoor rekening lijkt me.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.