0
0
0
s2smodern

De Geologische Dienst Nederland (GDN) heeft de webviewer Grondwaterkwaliteit in Beeld gelanceerd. Een grote hoeveelheid informatie over de kwaliteit van het grondwater tot op het diepste niveau is hiermee gratis toegankelijk.

De nieuwe tool is gebaseerd op ondergrondkartering en daaraan verbonden onderzoek van de GDN. Volgens de dienst kan voor het eerst de informatie over de grondwatersamenstelling eenvoudig worden bestudeerd in relatie tot de positie in het landschap en de geologische formaties waarin het grondwater zich bevindt. Door de gegevens hierover in de tool te combineren ontstaat inzicht in de kwaliteit van grondwater over het volledige dieptebereik. Er zijn nu vooral data te vinden over het rivierengebied en de provincies Noord-Brabant en Limburg, maar de komende jaren wordt toegewerkt naar een landelijke dekking.

Duurzame watervoorziening
De Geologische Dienst Nederland is een onderdeel van TNO. De GDN noemt de informatie over grondwaterkwaliteit cruciaal voor het inrichten van een duurzame watervoorziening voor burgers, industrie en landbouw. “De monitoring van de kwaliteit van het grondwater heeft in Nederland een sterke focus op de ondiepste delen van de ondergrond (tot circa tien meter onder maaiveld), maar ook over de kwaliteit van de diepere grondwatervoorraden is veel informatie beschikbaar die vanaf nu beter wordt ontsloten”, aldus een bericht op de TNO-site.

GDN wijst erop dat de informatie voor veel partijen interessant is. Zo kunnen drinkwaterbedrijven de watersamenstelling in hun pompputten verbinden met gegevens over grondwaterkwaliteit uit de omgeving van de winplaats en relaties leggen met de geologische opbouw van de ondergrond. Voor regionale en landelijke overheden is de informatie nuttig in verband met de Structuurvisie Ondergrond. Zij kunnen de gegevens uit Grondwaterkwaliteit in Beeld gebruiken voor het evalueren en aanwijzen van strategische watervoorraden en grondwaterreserves.

Grondwatertools
Grondwaterkwaliteit in Beeld is te bereiken vanuit de website Grondwatertools. Er zijn gegevens opgenomen over aluminium, arseen, ammonium, bicarbonaat, cadmium, chloride, elektrisch geleidingsvermogen, fosfaat, ijzer, koper, nikkel, nitraat, sulfaat en zink. Ook is een aantal afgeleide parameters beschikbaar, zoals kalkverzadigingsindex, oxidatievermogen, pH- en redoxklasse, watertype en zoutgehalte.

 

MEER INFORMATIE
Toelichting door GDN
Tool Grondwaterkwaliteit in Beeld
Website Grondwatertools

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.