0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De Unie van Waterschappen heeft een gastles met een interactieve game ontwikkeld. De Unie wil scholieren zo kennis laten maken met het werk van de waterschappen en het belang van de waterschapsverkiezingen.

In de interactieve game, die de Unie van Waterschappen samen met ProDemos ontwikkelde, stemmen leerlingen op partijen in het waterschapsbestuur. Daarna nemen ze als bestuur van een waterschap beslissingen in een aantal casussen. Bijvoorbeeld om te investeren in duurzaamheid of te bezuinigen op dijkonderhoud.

“Met de game hebben we een tweeledig doel,” zegt Bram Rosenbrand, beleidsmedewerker educatie van de Unie van Waterschappen. “Enerzijds willen we ze iets leren over het werk van de waterschappen en anderzijds over de manier waarop de waterschappen worden gekozen en bestuurd. Rond de game bieden we ook een gastles aan, door medewerkers van de waterschappen, of hij kan gewoon gebruikt worden bij lessen maatschappijleer of burgerschapsvorming.”

De game is bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw van zowel mbo, havo en vwo. De gastlessen kennen verschillende versies. “Als Unie van Waterschappen vinden we het heel belangrijk dat scholieren meer weten over ons werk. Daar is zeker bij jongeren nog wel eens wat onduidelijkheid over. De game past dan ook in een bredere campagne waarin we willen bijdragen aan het verhogen van het waterbewustzijn. Ook op dat onderwerp hebben we lesmateriaal ontwikkeld.”

Op dit moment hebben circa vijftig scholen de interactieve game, al dan niet met gastles, aangevraagd. Rosenbrand noemt dat een goede start. “We proberen natuurlijk zoveel mogelijk leerlingen te bereiken en communiceren, ook via ProDemos en bijvoorbeeld op de conferentie van maatschappijleer-docenten, intensief met scholen. De game en de gastles zijn niet per se gebonden aan de waterschapsverkiezingen van dit jaar. Dus als er veel vraag is, hebben we een instrument dat we de komende jaren blijvend aan kunnen bieden.”

 

MEER INFORMATIE
De democratiegame

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het