secundair logo knw 1

In Friesland is vandaag een vistrap van klei, kalk en gerecycled toiletpapier opgeleverd. Dankzij deze vistrap kunnen vissen gemakkelijker naar hoger gelegen water zwemmen. Ontwerper en landschapsarchitect Maaike Vellinga hoopt dat de vistrap ook uitgroeit tot paringsplek voor jonge vissen en de omliggende omgeving tot aantrekkelijk gebied voor andere dieren en bloemen en planten.

De nieuwe vistrap ligt in een zuiverend landschap bij Het Nieuw Stroomland gemaal. Dat gemaal staat naast het Richard Hageman-aquaduct. De vistrap is gemaakt van klei uit de omgeving, gemengd met kalk en gerecycled toiletpapier. Het project is een initiatief van Vellinga, samen met Jeannet Bijleveld van Wetterskip Fryslan en Ewoud Volbeda van onderzoeksbureau Netics.

Qua vormgeving verwijst de vistrap naar het slenkenlandschap van de voormalige Middelsee. “In het ontwerp heb ik geprobeerd de lange zichtlijnen, die kenmerkend zijn voor dit landschap, te incorporeren,” vertelt Vellinga. “Daardoor, en door het gebruikte materiaal, is het een heel natuurlijk element in het landschap geworden.”

Nu de vistrap is opgeleverd, begint volgens Vellinga het echte werk pas echt. Het komende jaar zal de landschapsarchitect betrokken blijven bij het beheer. “We hebben nu een duurzame vistrap aangelegd voor een fractie van de kosten van een normale vistrap. Maar we hopen ook dat de vistrap uitgroeit tot viskweekvijver en de natuurlijke diversiteit van het gebied toeneemt. Het komend jaar zullen we bekijken hoe we de vistrap moeten beheren om het maximale effect te bereiken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld.