0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

In Friesland is vandaag een vistrap van klei, kalk en gerecycled toiletpapier opgeleverd. Dankzij deze vistrap kunnen vissen gemakkelijker naar hoger gelegen water zwemmen. Ontwerper en landschapsarchitect Maaike Vellinga hoopt dat de vistrap ook uitgroeit tot paringsplek voor jonge vissen en de omliggende omgeving tot aantrekkelijk gebied voor andere dieren en bloemen en planten.

De nieuwe vistrap ligt in een zuiverend landschap bij Het Nieuw Stroomland gemaal. Dat gemaal staat naast het Richard Hageman-aquaduct. De vistrap is gemaakt van klei uit de omgeving, gemengd met kalk en gerecycled toiletpapier. Het project is een initiatief van Vellinga, samen met Jeannet Bijleveld van Wetterskip Fryslan en Ewoud Volbeda van onderzoeksbureau Netics.

Qua vormgeving verwijst de vistrap naar het slenkenlandschap van de voormalige Middelsee. “In het ontwerp heb ik geprobeerd de lange zichtlijnen, die kenmerkend zijn voor dit landschap, te incorporeren,” vertelt Vellinga. “Daardoor, en door het gebruikte materiaal, is het een heel natuurlijk element in het landschap geworden.”

Nu de vistrap is opgeleverd, begint volgens Vellinga het echte werk pas echt. Het komende jaar zal de landschapsarchitect betrokken blijven bij het beheer. “We hebben nu een duurzame vistrap aangelegd voor een fractie van de kosten van een normale vistrap. Maar we hopen ook dat de vistrap uitgroeit tot viskweekvijver en de natuurlijke diversiteit van het gebied toeneemt. Het komend jaar zullen we bekijken hoe we de vistrap moeten beheren om het maximale effect te bereiken.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het