secundair logo knw 1

In Friesland is vandaag een vistrap van klei, kalk en gerecycled toiletpapier opgeleverd. Dankzij deze vistrap kunnen vissen gemakkelijker naar hoger gelegen water zwemmen. Ontwerper en landschapsarchitect Maaike Vellinga hoopt dat de vistrap ook uitgroeit tot paringsplek voor jonge vissen en de omliggende omgeving tot aantrekkelijk gebied voor andere dieren en bloemen en planten.

De nieuwe vistrap ligt in een zuiverend landschap bij Het Nieuw Stroomland gemaal. Dat gemaal staat naast het Richard Hageman-aquaduct. De vistrap is gemaakt van klei uit de omgeving, gemengd met kalk en gerecycled toiletpapier. Het project is een initiatief van Vellinga, samen met Jeannet Bijleveld van Wetterskip Fryslan en Ewoud Volbeda van onderzoeksbureau Netics.

Qua vormgeving verwijst de vistrap naar het slenkenlandschap van de voormalige Middelsee. “In het ontwerp heb ik geprobeerd de lange zichtlijnen, die kenmerkend zijn voor dit landschap, te incorporeren,” vertelt Vellinga. “Daardoor, en door het gebruikte materiaal, is het een heel natuurlijk element in het landschap geworden.”

Nu de vistrap is opgeleverd, begint volgens Vellinga het echte werk pas echt. Het komende jaar zal de landschapsarchitect betrokken blijven bij het beheer. “We hebben nu een duurzame vistrap aangelegd voor een fractie van de kosten van een normale vistrap. Maar we hopen ook dat de vistrap uitgroeit tot viskweekvijver en de natuurlijke diversiteit van het gebied toeneemt. Het komend jaar zullen we bekijken hoe we de vistrap moeten beheren om het maximale effect te bereiken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.