0
0
0
s2sdefault

Een consortium van vijf Friese partijen wil een emissieloze wasplaats voor tractoren en vrachtwagens inrichten op het erf van een loonbedrijf in Hallum. Het Centre of Expertise Water Technology (CEW) onderzoekt wat daarvoor nodig is.

Initiatiefnemer Sjoerd Jan van Gunst van het Hallumer loonbedrijf Van Gunst loopt al langer rond met het plan voor een centrale wasplaats, maar het kostte de nodige moeite om de vergunningen en de financiering rond te krijgen.

Nu is dat gelukt dankzij een Europese subsidie en bijdragen van het TKI Watertechnologie, Wetterskip Fryslân en de vijf partners die samen het consortium vormen. Naast het eigen bedrijf van Van Gunst zijn dat de Maatschap Jensma en De Vries, aardappelteler HZPC, hogeschool Van Hall Larenstein en het Centre of Expertise Water Technology (CEW), onderdeel van WaterCampus Leeuwarden.

De bedoeling is dat vrachtwagens en trekkers van akkerbouwbedrijven in de buurt straks op het erf van Van Gunst worden schoongespoten. Inmiddels hebben 25 bedrijven een intentieverklaring ondertekend. In september van dit jaar begint het vooronderzoek, in april 2022 moet de wasplaats draaien.

Eisen aangescherpt
Die moet circulair en emissieloos worden en daarmee een voorbeeldfunctie vervullen. Als gevolg van de Europese Kaderrichtlijn Water, die een betere kwaliteit van het oppervlaktewater beoogt, worden de eisen aan het afvalwater van boerenerven aangescherpt. Zij moeten voorkomen dat restanten van gewasbeschermings- en desinfectiemiddelen van hun machines in het oppervlaktewater terechtkomen. Een centrale wasplaats voorkomt dat boeren hier individueel in moeten investeren.

Een belangrijke katalysator voor het Friese project was ook het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), een initiatief van LTO dat gesteund wordt door de provincie en Wetterskip Fryslân. Daarin werken verschillende partijen aan maatregelen om erfafspoeling terug te dringen.

Het CEW zal onderzoek verrichten naar ‘de optimale ontwerpgrondslagen voor een geïntegreerd zuiveringssysteem voor spoelwater met nul-emissie’. Ook studenten en onderzoekers van Van Hall Larenstein doen hieraan mee en Wetterskip Fryslân heeft een regisserende rol.

Circulair
Het streven is ook om een volledig circulaire wasplaats te ontwikkelen, waarbij het gebruikte spoelwater wordt ontdaan van ziektedragers en deeltjes die de technische installatie kunnen beschadigen.

"Wij ondersteunen graag innovaties die een bijdrage kunnen leveren aan een betere waterkwaliteit of andere waterbeheerdoelen. Dit project sluit naadloos aan bij de doelen van Wetterskip Fryslân om afspoeling van onder andere gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater te voorkomen", verklaart dagelijks bestuurder Annet van der Hoek van het Wetterskip.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht CEW
H2O-bericht over projecten met agrarisch waterbeheer

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.