0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De productie van fosfaat in dierlijke mest is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2017 onder het Europese plafond gebleven. In de twee jaren daarvoor werden de EU-normen nog overschreden. De verlaging is het gevolg van maatregelen als het fosfaatreductieplan in de melkveehouderij.

De Nederlandse veesector heeft volgens voorlopige cijfers van het CBS afgelopen jaar 167,9 miljoen kilo fosfaat geproduceerd. Hiermee zijn de veehouders 5 miljoen kilo onder het fosfaatplafond gebleven. Door de verlaging komt minder fosfaat uit mest in de bodem en het grondwater terecht. Ter vergelijking: in het topjaar ging om het nog om 180 miljoen kilo fosfaat.

Nederland riskeerde door de eerdere overschrijdingen sancties van de Europese Unie. Daarom zijn maatregelen genomen om de fosfaatproductie terug te dringen. Zo is in 2017 het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij in werking getreden. Rundvee is verantwoordelijk voor ruim de helft van de totale fosfaatproductie via mest.

Het plan zorgde voor een krimp van de rundveestapel en een verlaging van het fosforgehalte in het mengvoer. In een jaar tijd daalde het aantal melkkoeien met 8 procent en het aantal kalveren, pinken en vaarzen met 12 procent. Een deel van de verlaging werd tenietgedaan door de verhoging van de melkproductie per koe. De fosfaatproductie van de melkveesector bedroeg in 2017 85,2 miljoen kilo, een vermindering met 4,3 miljoen kilo.

De productie van fosfaat door varkens daalde eveneens, onder meer door een lager fosfaatgehalte van het voer: van 39,2 miljoen kilo in 2016 naar 37,1 miljoen kilo in 2017. De pluimveesector kreeg te maken met de fipronil-affaire. Meer dan drie miljoen dieren werden afgevoerd, waardoor minder fosfaat werd geproduceerd: 28,0 miljoen kilo. Andere dieren zoals geiten, schapen en paarden zorgden voor iets meer fosfaat: 6,8 miljoen kilo. Een van de oorzaken is dat het aantal melkgeiten groeide.

De CBS-cijfers vertellen niet het hele verhaal. Het is geen geheim dat in de veesector fors wordt gefraudeerd met mest. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit lanceerde in december een plan om deze fraude aan te pakken. Vandaag hebben LTO Nederland en andere belangenorganisaties nog een beroep gedaan op melkveehouders om zich te houden aan het systeem van identificatie en registratie van runderen. Zij vinden het net als de minister onacceptabel dat een deel van de melkveehouders in 2017 met dit systeem heeft gefraudeerd. Volgens Schouten blijft Nederland, ook als rekening met deze fraude wordt gehouden, nog onder het EU-plafond voor 2017. De minister merkt op dat hierdoor de gesprekstoon in Brussel wel anders wordt.

Lees meer in het bericht van het CBS

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)
Dick, Dank voor je nieuwe inzichten. Ik vraag me af: hebben jullie ontwerpers in jullie onderzoek meegenomen? Wat vinden zij ervan?
Dit is wel een heel goed idee.
Ik zou die nieuwe zuivering best een keer willen zien tijdens een open dag.
150 mm is veel dat lukt in 24 uur maar in 1 uur afhankelijk van je systeemkeuze. Op de samenwerkingsvorm na zie ik niet zoveel nieuws, als wat de standaardopgave is voor de waterontwerper bij een nieuwe wijk. Bij een wadi die sinds 1992 er al zijn en inmiddels 200 van in de stad liggen, stroomt het water per definitie er schoner uit dan in. Het experiment en de mogelijke vernieuwingen maken, als blijkt dat die werken, maakt het tot de slimste waterwijk ter wereld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het