secundair logo knw 1

Melkkoe in wei (Foto: Compassion in World Farming / Flickr)

De productie van fosfaat in dierlijke mest is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2017 onder het Europese plafond gebleven. In de twee jaren daarvoor werden de EU-normen nog overschreden. De verlaging is het gevolg van maatregelen als het fosfaatreductieplan in de melkveehouderij.

De Nederlandse veesector heeft volgens voorlopige cijfers van het CBS afgelopen jaar 167,9 miljoen kilo fosfaat geproduceerd. Hiermee zijn de veehouders 5 miljoen kilo onder het fosfaatplafond gebleven. Door de verlaging komt minder fosfaat uit mest in de bodem en het grondwater terecht. Ter vergelijking: in het topjaar ging om het nog om 180 miljoen kilo fosfaat.

Nederland riskeerde door de eerdere overschrijdingen sancties van de Europese Unie. Daarom zijn maatregelen genomen om de fosfaatproductie terug te dringen. Zo is in 2017 het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij in werking getreden. Rundvee is verantwoordelijk voor ruim de helft van de totale fosfaatproductie via mest.

Het plan zorgde voor een krimp van de rundveestapel en een verlaging van het fosforgehalte in het mengvoer. In een jaar tijd daalde het aantal melkkoeien met 8 procent en het aantal kalveren, pinken en vaarzen met 12 procent. Een deel van de verlaging werd tenietgedaan door de verhoging van de melkproductie per koe. De fosfaatproductie van de melkveesector bedroeg in 2017 85,2 miljoen kilo, een vermindering met 4,3 miljoen kilo.

De productie van fosfaat door varkens daalde eveneens, onder meer door een lager fosfaatgehalte van het voer: van 39,2 miljoen kilo in 2016 naar 37,1 miljoen kilo in 2017. De pluimveesector kreeg te maken met de fipronil-affaire. Meer dan drie miljoen dieren werden afgevoerd, waardoor minder fosfaat werd geproduceerd: 28,0 miljoen kilo. Andere dieren zoals geiten, schapen en paarden zorgden voor iets meer fosfaat: 6,8 miljoen kilo. Een van de oorzaken is dat het aantal melkgeiten groeide.

De CBS-cijfers vertellen niet het hele verhaal. Het is geen geheim dat in de veesector fors wordt gefraudeerd met mest. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit lanceerde in december een plan om deze fraude aan te pakken. Vandaag hebben LTO Nederland en andere belangenorganisaties nog een beroep gedaan op melkveehouders om zich te houden aan het systeem van identificatie en registratie van runderen. Zij vinden het net als de minister onacceptabel dat een deel van de melkveehouders in 2017 met dit systeem heeft gefraudeerd. Volgens Schouten blijft Nederland, ook als rekening met deze fraude wordt gehouden, nog onder het EU-plafond voor 2017. De minister merkt op dat hierdoor de gesprekstoon in Brussel wel anders wordt.

Lees meer in het bericht van het CBS

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John