secundair logo knw 1

Floating Office Rotterdam (FOR), hoofdkantoor van het Global Center on Adaptation (GCA), is een van de 10 gebouwen die zijn genomineerd voor de verkiezing van het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022. “Gelegen in de Rijnhaven, is FOR één van de meest duurzame kantoren evenals het grootste drijvende kantoor ter wereld en op deze schaal, pionier in circulaire houtbouw en klimaatadaptatie”, aldus de nominatie.

Het door Powerhouse Company ontworpen drijvende GCA-kantoor is genomineerd in de categorie Stimulerende omgevingen. Het herbruikbare gebouw is energie positief, CO2-negatief en blijft drijven als het waterpeil stijgt door klimaatverandering. Zo representeert het gebouw de GCA-missie van duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulariteit. Het werd vorig jaar september officieel in gebruik genomen in het bijzijn van koning Willem-Alexander en Ban Ki-moon en Kristalina Georgieva van het GCA.

Het gebouw - ‘een elegant, tijdloos en comfortabel ontwerp waar de gebruiker centraal staat’ - is opgetrokken uit hout dat vanwege het lichte gewicht geschikt is voor het drijven en als CO2-opslag de ecologische voetafdruk drastisch vermindert. De houten constructie staat op een betonnen drijflichaam dat het gebouw verwarmt; in het beton zijn vloeistofleidingen aangebracht die de temperatuur van het havenwater opnemen, zo wordt het binnenklimaat van het gebouw verwarmd en gekoeld met behulp van water uit de Rijnhaven.

Op de zuidzijde van het dak liggen zonnepanelen (870 m2) die het gebouw van energie voorzien, met een restlevering aan de stad. Het groendak (900 m2) aan de noordzijde slaat onder meer regenwater op.

Het kantoorgebouw beschikt ook over openbare voorzieningen, zoals een restaurant en een groot buitenterras met een drijvend zwembad in de Maas. “Hierdoor is het ontwerp een icoon die in de praktijk laat zien hoe de Rijnhaven de transitie kan maken van industriehaven naar leefbare stadshaven.”

BNA Beste Gebouw van het Jaar is de Nederlandse architectuurprijs voor gebouwen ‘die opdrachtgevers, gebruikers en samenleving meerwaarde bieden’. Stemmen op de genomineerde gebouwen kan tot en met 28 april. Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs. Daarnaast maken alle genomineerden kans op de vakjuryprijs. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt.

 

MEER INFORMATIE
Stemmen op beste gebouw van het jaar

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...