secundair logo knw 1

De Regenboogbuurt in Almere. Foto Wikimedia Commons

Wadi’s in Almere, meer groen in Marknesse, extra waterbergingscapaciteit op Urk en een verbeterde wateraanvoer in Zeewolde. Maatregelen op maat moeten ervoor zorgen dat de provincie Flevoland minder kwetsbaar wordt voor extreme weersomstandigheden. Het Rijk verleent alvast een subsidie van 2 miljoen euro.

Eind vorig jaar diende het samenwerkingsverband KlimaatAdaptatie Flevoland (KAF) de eerste aanvraag in voor financiering vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. Onlangs is deze goedgekeurd.

"Het gaat om maximaal een derde van de kosten", vertelt woordvoerder Willemijn Rossen van Waterschap Zuiderzeeland, dat de aanvragen coördineert. "De overige twee derde wordt door de gemeenten zelf gefinancierd."

Voor de periode 2021 tot 2023 staat er voor Flevoland in totaal 6,8 miljoen euro klaar; de maatregelen moeten uiterlijk 2027 worden uitgevoerd. "In de komende jaren is er dus nog ruimte voor de andere KAF-partners."

Behalve de zes Flevolandse gemeenten Urk, Almere, Lelystad, Dronten, Noordoostpolder en Zeewolde zijn dat Waterschap Zuiderzeeland, Rijkswaterstaat Midden-Nederland, GGD Flevoland en Provincie Flevoland.

Negen projecten
Almere, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde starten met negen projecten. Die hebben als doel de capaciteit van de waterberging bij hevige buien te verbeteren en de leefomgeving te vergroenen. Dat levert volgens hen ook andere voordelen op, zoals minder hittestress en een betere waterkwaliteit.

"Op basis van de stresstest en de risicodialoog hebben ze besloten waar de maatregelen het hardst nodig zijn", aldus de woordvoerder.

In de Regenboogbuurt in Almere Buiten koppelt de gemeente het groot onderhoud en de herinrichting van de wijk aan de vergroting van de bergingscapaciteit voor regenwater. Er worden wadi’s (greppels of sloten met grind en zand, die water zowel kunnen vasthouden als infiltreren) en waterdoorlatende bestrating aangelegd.

Riolering
De gemeente Noordoostpolder maakt in het project Oudeweg Marknesse de riolering toekomstbestendig en zorgt voor meer groen in de openbare ruimte. De Rivierenbuurt krijgt een gescheiden rioleringsstelsel en eveneens meer groen.

Op Urk wordt de Singel bij de herinrichting gelijk klimaatbestendiger gemaakt. Ook worden maatregelen getroffen om de wateroverlast op het Hofsteeplein in het centrum te verhelpen en worden problemen met de waterhuishouding en de waterkwaliteit op industrieterrein Zwolsehoek aangepakt.

Zeewolde krijgt een ‘robuuster watersysteem’ met meer capaciteit om hevige regenbuien op te vangen en meer mogelijkheden om water aan te voeren bij droogte. Daarnaast worden er maatregelen genomen om uitdroging van de natuurpoelen bij de Kop van de Kuierbaan tegen te gaan.

 

MEER INFORMATIE
Website Klimaatadaptatie Flevoland
Impulsregeling klimaatadaptatie
H2O-bericht: Rijksbijdrage van 33 procent aan regionale maatregelen voor klimaatadaptie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.