secundair logo knw 1

De winnaars van vorig jaar, Lucas en Thomas. Dit jaar wordt de finale digitaal georganiseerd

Op vrijdag 3 april vindt de finale van de Dutch Junior Water Prize plaats. De finale zou worden georganiseerd bij kennisinstituut Wetsus in Leeuwarden, maar krijgt nu een digitale vorm.

De Dutch Junior Water Prize (DJWP) is een nationale wedstrijd voor havo- en vwo-scholieren tussen vijftien en negentien jaar. Het doel van de wedstrijd is jongeren kennis te laten maken met de watersector in al haar facetten. Het groepje scholieren met het beste waterinnovatieidee wint de prijs en mag meedingen naar de Stockholm Junior Water Prize. Deze internationale finale staat eind augustus in Stockholm gepland tijdens de World Water Week.

Alternatief
Door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, was het fysiek organiseren van de finale onmogelijk. “We wilden echter absoluut de finale door laten gaan. Daarom zijn we meteen gaan kijken naar digitale alternatieven,” vertelt Marlieke Sietsema. Als manager van het talentenprogramma bij Wetsus is zij verantwoordelijk voor de DJWP. “De kandidaten sturen filmpjes in waarin ze hun projecten presteren. Deze filmpjes vervangen de presentaties die ze anders live zouden geven.”

Intensief contact
Vrijdag heeft de jury dan nog een korte videocall met de tweeëntwintig Nederlandse scholieren die, verdeeld over negen groepjes, meedingen naar de prijs. Er werden innovatieve ideeën ingediend over bijvoorbeeld waterbesparing, waterzuivering en bewustwording. Sietsema: “Twee kandidaten zijn afgevallen omdat die vanwege de huidige situatie zich even op andere dingen wilden concentreren. De andere kandidaten reageren goed. We houden intensief contact met ze. Ik merk in de app-groep dat ze het raar vinden en ze moeten allemaal wennen, maar ze kunnen goed omgaan met deze nieuwe situatie.”

De jury velt een oordeel op basis van de geschreven voorstellen, de filmpjes met de presentatie en de antwoorden die ze krijgen tijdens de videocalls. “Direct na de gesprekken op vrijdag gaat de jury in beraad. Als het technisch allemaal lukt, hopen we dan vrijdag aan het einde van de middag de winnaar bekend te kunnen maken.”

 

-advertentie-

 

 

Bezoek inhalen
Inhoudelijk is het daarmee gelukt om het programma van de finale overeind te houden. Dat de scholieren niet op bezoek komen bij Wetsus ziet Sietsema echter wel als een nadeel. “Een van de doelen van de prijs is scholieren in contact brengen met de waterwereld. Een bezoek aan Wetsus is daar onderdeel van. Dat kan nu niet doorgaan en dat is jammer. Maar goed, dat kunnen we natuurlijk wel op een ander moment inhalen.”

Internationale finale
De winnaar van de DJWP kwalificeert zich voor de internationale finale. Of die door kan gaan, is ook nog onzeker. “Ik begreep uit Zweden dat daar op korte termijn duidelijkheid overkomt. Het is weliswaar pas in augustus, maar maakt natuurlijk wel deel uit van de grote internationale conferentie. We moeten afwachten, maar ik hoop natuurlijk dat ook de winnaar van dit jaar de kans krijgt om deel te nemen aan de internationale wedstrijd.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):