0
0
0
s2smodern

Op vrijdag 3 april vindt de finale van de Dutch Junior Water Prize plaats. De finale zou worden georganiseerd bij kennisinstituut Wetsus in Leeuwarden, maar krijgt nu een digitale vorm.

De Dutch Junior Water Prize (DJWP) is een nationale wedstrijd voor havo- en vwo-scholieren tussen vijftien en negentien jaar. Het doel van de wedstrijd is jongeren kennis te laten maken met de watersector in al haar facetten. Het groepje scholieren met het beste waterinnovatieidee wint de prijs en mag meedingen naar de Stockholm Junior Water Prize. Deze internationale finale staat eind augustus in Stockholm gepland tijdens de World Water Week.

Alternatief
Door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, was het fysiek organiseren van de finale onmogelijk. “We wilden echter absoluut de finale door laten gaan. Daarom zijn we meteen gaan kijken naar digitale alternatieven,” vertelt Marlieke Sietsema. Als manager van het talentenprogramma bij Wetsus is zij verantwoordelijk voor de DJWP. “De kandidaten sturen filmpjes in waarin ze hun projecten presteren. Deze filmpjes vervangen de presentaties die ze anders live zouden geven.”

Intensief contact
Vrijdag heeft de jury dan nog een korte videocall met de tweeëntwintig Nederlandse scholieren die, verdeeld over negen groepjes, meedingen naar de prijs. Er werden innovatieve ideeën ingediend over bijvoorbeeld waterbesparing, waterzuivering en bewustwording. Sietsema: “Twee kandidaten zijn afgevallen omdat die vanwege de huidige situatie zich even op andere dingen wilden concentreren. De andere kandidaten reageren goed. We houden intensief contact met ze. Ik merk in de app-groep dat ze het raar vinden en ze moeten allemaal wennen, maar ze kunnen goed omgaan met deze nieuwe situatie.”

De jury velt een oordeel op basis van de geschreven voorstellen, de filmpjes met de presentatie en de antwoorden die ze krijgen tijdens de videocalls. “Direct na de gesprekken op vrijdag gaat de jury in beraad. Als het technisch allemaal lukt, hopen we dan vrijdag aan het einde van de middag de winnaar bekend te kunnen maken.”

 

-advertentie-

 

 

Bezoek inhalen
Inhoudelijk is het daarmee gelukt om het programma van de finale overeind te houden. Dat de scholieren niet op bezoek komen bij Wetsus ziet Sietsema echter wel als een nadeel. “Een van de doelen van de prijs is scholieren in contact brengen met de waterwereld. Een bezoek aan Wetsus is daar onderdeel van. Dat kan nu niet doorgaan en dat is jammer. Maar goed, dat kunnen we natuurlijk wel op een ander moment inhalen.”

Internationale finale
De winnaar van de DJWP kwalificeert zich voor de internationale finale. Of die door kan gaan, is ook nog onzeker. “Ik begreep uit Zweden dat daar op korte termijn duidelijkheid overkomt. Het is weliswaar pas in augustus, maar maakt natuurlijk wel deel uit van de grote internationale conferentie. We moeten afwachten, maar ik hoop natuurlijk dat ook de winnaar van dit jaar de kans krijgt om deel te nemen aan de internationale wedstrijd.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?
In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.