0
0
0
s2smodern

Op vrijdag 3 april vindt de finale van de Dutch Junior Water Prize plaats. De finale zou worden georganiseerd bij kennisinstituut Wetsus in Leeuwarden, maar krijgt nu een digitale vorm.

De Dutch Junior Water Prize (DJWP) is een nationale wedstrijd voor havo- en vwo-scholieren tussen vijftien en negentien jaar. Het doel van de wedstrijd is jongeren kennis te laten maken met de watersector in al haar facetten. Het groepje scholieren met het beste waterinnovatieidee wint de prijs en mag meedingen naar de Stockholm Junior Water Prize. Deze internationale finale staat eind augustus in Stockholm gepland tijdens de World Water Week.

Alternatief
Door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, was het fysiek organiseren van de finale onmogelijk. “We wilden echter absoluut de finale door laten gaan. Daarom zijn we meteen gaan kijken naar digitale alternatieven,” vertelt Marlieke Sietsema. Als manager van het talentenprogramma bij Wetsus is zij verantwoordelijk voor de DJWP. “De kandidaten sturen filmpjes in waarin ze hun projecten presteren. Deze filmpjes vervangen de presentaties die ze anders live zouden geven.”

Intensief contact
Vrijdag heeft de jury dan nog een korte videocall met de tweeëntwintig Nederlandse scholieren die, verdeeld over negen groepjes, meedingen naar de prijs. Er werden innovatieve ideeën ingediend over bijvoorbeeld waterbesparing, waterzuivering en bewustwording. Sietsema: “Twee kandidaten zijn afgevallen omdat die vanwege de huidige situatie zich even op andere dingen wilden concentreren. De andere kandidaten reageren goed. We houden intensief contact met ze. Ik merk in de app-groep dat ze het raar vinden en ze moeten allemaal wennen, maar ze kunnen goed omgaan met deze nieuwe situatie.”

De jury velt een oordeel op basis van de geschreven voorstellen, de filmpjes met de presentatie en de antwoorden die ze krijgen tijdens de videocalls. “Direct na de gesprekken op vrijdag gaat de jury in beraad. Als het technisch allemaal lukt, hopen we dan vrijdag aan het einde van de middag de winnaar bekend te kunnen maken.”

 

-advertentie-

 

 

Bezoek inhalen
Inhoudelijk is het daarmee gelukt om het programma van de finale overeind te houden. Dat de scholieren niet op bezoek komen bij Wetsus ziet Sietsema echter wel als een nadeel. “Een van de doelen van de prijs is scholieren in contact brengen met de waterwereld. Een bezoek aan Wetsus is daar onderdeel van. Dat kan nu niet doorgaan en dat is jammer. Maar goed, dat kunnen we natuurlijk wel op een ander moment inhalen.”

Internationale finale
De winnaar van de DJWP kwalificeert zich voor de internationale finale. Of die door kan gaan, is ook nog onzeker. “Ik begreep uit Zweden dat daar op korte termijn duidelijkheid overkomt. Het is weliswaar pas in augustus, maar maakt natuurlijk wel deel uit van de grote internationale conferentie. We moeten afwachten, maar ik hoop natuurlijk dat ook de winnaar van dit jaar de kans krijgt om deel te nemen aan de internationale wedstrijd.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.